-->

Bloggens design/innehåll – Vad kan bli bättre?

Ni vet när det ringer hemma på bästa TV-tid och en röst frågar om du har tid att svara på ett par snabba frågor (som visar sig vara 67 st med 10 alternativ per fråga). Svaret hos mig brukar bli “nej tack – har inte tid åtföljt av ett “klick”.

Nu är jag den där jobbiga rösten som ber dig att stanna upp och ge lite konkret feedback på hur denna blogg skulle kunna bli bättre!

Mina frågor är som lyder..

Kategoriknappar

1. Är navigeringen bra som den är idag? Jag skulle vilja ta bort hela listen med “kategoriknappar” (alltså den som visas ovan) och ersätta dem med mindre ikoner för att få krympa “headern”.

Ni som läser mycket bloggar, hur gör man navigeringen enkel bland 1500-2000 olika inlägg? Jag själv använder sökfunktion när jag hittar en sådan på en blogg/hemsida.

FixarFarsan småikoner

2. Är bloggen för “bred” (alltså inläggens innehåll) för att du skall vilja följa den via RSS läsare, Twitter eller Facebook sidan?

3. Skulle inläggen bli intressantare om bilderna vore större? Idag har liggande bilder en fast bredd på 460 pixlar (klick förstorar till 1024px) och jag skulle gärna ha större bilder eftersom det ser bra ut men detta är en rätt stor och jobbig ändring.

Sidebar widget

 

 

4. Jag personligen gillar den relativt nya flytande “rutan” på vänstersidan och har haft lite planer att samla fler ikoner i denna ruta för att göra resten av designen mer “clean”.

 

Bra eller dåligt? :)

5. Kommer du på något annat som kan göra denna blogg bättre, knacka då gärna ner en kommentar nedan!

Tack på förhand!

7 Besökare har kommenterat :
Hanna sa...

Fler inlägg än bara två per sida!!! Annars är det super :)

Danni sa...

Först ska jag kanske klargöra att jag läser bloggen främst via RSS, men också ibland går in rakt på siten eller snubblar in via Facebook. Oftast när jag går in på siten så hoppar jag rakt in på ett inlägg för att kommentera.

1. Jag hade faktiskt inte fattat att det var kategoriknappar/navigation. Trodde bara det var ett designelement som i och för sig är rätt snyggt men tar upp lite för mycket plats. Har ingen dunderrekommendation vad gäller navigationen - jag brukar använda sökfältet eller en Google-sökning med "site:" för sidor som inte har vettig sökfunktion. Däremot tycker jag själv at taggar är mycket bättre än kategorier. Den stora skillnaden är att du kan lägga flera taggar på ett inlägg, och att taggar därför kan vara mycket mer specifika än kategorier. Vill man snäva in sig går det ju att göra kombinationssökningar, dvs man skulle exempelvis kunna söka fram inlägg som är taggade BÅDE med KFR och Volvo, som ett löst exempel. Och så kan man ha taggmoln, för taggmoln är faktiskt lite roliga även om de är väldigt 2008 :)

2. Nej, det tycker jag inte. Är det inlägg som inte tilltalar mig är det lätt att skippa dem, och bloggen är klart nog intressant att följa även om jag inte läser alla inlägg.

3. Ser inget direkt behov av större bilden direkt i den löpande texten, men förstorade bilder får gärna vara så stora som möjligt. Kanske införa en lite mer avancerad bildvisare som förstorar dem så stort som det går på skärmen, eller som erbjuder flera olika storlekar?

4. Jag stör mig mest på den. Den sticker ut för mycket och syns hela tiden. Dessutom blir jag lite lurad av såna rutor. Om jag klickar på den i ett visst läge, kommer jag då gilla/+1:a/tweeta det nuvarande inlägget eller hela bloggen som sådan? Jag tror jag kan lista ut hur det funkar men det framgår inte tydligt.

5. Hmmm, nej, inte sådär på rak arm. Det du går igenom i frågorna är trots allt mest detaljer kring form och utseende, men det är ju nästan helt oviktigt jämfört med innehållet och dialogen med läsarna - och där levererar du ju :)

Jonny sa...

1. Navigeringen.
Jag har alltid trott att det är annonser så jag har aldrig klickat på dem.

Kan du få mellanrum mellan navigeringsbilderna och köksinredningsannonslänken?

2. Så länge du skriver bra om varje ämne spelar det ju ingen roll att det är brett.

3. Gärna större bilder.

4. Flytande rutan är inte så dum. Kan den bli lite diskretare?

5. I högerspalten har du Search, Archive, Comments mm. Kan du göra så att det blir större skillnad mellan annonserna och dina egna texter?

"Enkelt bokföringsprogram" eller "Dannis kommentar på bilquiz", det skulle kunna få skilja mer i färg och typsnitt.

För övrigt är det strålande.

FixarFarsan sa...

Vilken snabb och gedigen feedback, schysst! Tar till mig av allt det ni skriver så får vi se om det sker några ändringar.

Hanna:

Kul att du e tbax. Jag har bara 2 inlägg på förstasidan eftersom jag "spammar" inläggen med mycket bilder som segar ner laddtiden. 3 inlägg är absolut max jag kan tänka mig.. ska fundera å mäta lite :)

Danni:

1. Blogger använder kategorier som går att lägga in i ett "moln", hade så en gång i tiden. WP's taggar är mycket bättre men så vitt jag vet har blogger inte sådana än utan kör stenhårt på sina "search" eller kategorier.

Lite skrämmande att du aldrig varit inne på "kategoribilderna" med tanke på vilket jobb det ligger bakom dem :)

4. Vet vad du menar kring gadgeten. Den tar aktuell url ur webbläsaren som kan vara root även om du läser andra inlägget på förstasidan så länge du inte klickat på något. Då gillas fixarfarsan.se vilket är lite goofy om man vill gilla ett specifikt inlägg! Finns utv-potential!

Jonny:

1. En till som inte vågat vara inne på innehållsförteckningarna. inte bra :(

Ska nog göra om hela ovandelen på sidan.

3. Ok, dom växer nog på sikt men jag måste se hur äldre inlägg påverkas om man breddar sidan med ett gäng pixlar.

4. Ja, Skriver upp! Jag tror delningsknapparna får ligga lite mer synliga i respektive inlägg istället men flytande "blobban" kommer nog användas till något ändå..

5. Annonserna är tänkt att smälta in men ¨givetvis inte så mycket att de vilseleder eller stör, ska se vad jag kan göra.

Tack för hjälpen!

FixarFarsan sa...

En liten ändring gjord och jag hoppas knapparna är "diskreta" nog..

Jonny sa...

Flytande rutan är mycket snyggare nu.
Tjusigt!

FixarFarsan sa...

Tack! :)

Bytte även ut Bloggers dela knappar under varje inlägg mot senaste knappar för Fejjan och +1