-->

Test: Seat Mii och Skoda Citigo CNG

Två gasdrivna kusiner till VW's Eco Up! (läs mitt test) ska jag prata om denna Söndag och jag klumpar sonika ihop dem då det skulle bli tjatigt att ta dem en å en.. :)

Exteriör

Front-Seat-Mii

Seat-Mii-EcoFuel

Ovan ser ni Seat Mii, den lilla 3,5 metersbilen med gas/bensintank.

Test-Skoda-Citigo-CNG

Front-Citigo

Den (nästan identiska) gasdrivna Skoda Citigo CNG hade soltak och såg lite flashigare ut eller så berodde det på att den stod bredvid en gammal grön Rolls-Royce.

Interiör

Mii-Baksäte-Utrymme

Köra-Skoda-Citigo

Inuti dessa båda småttingar ser det rätt trevligt ut tycker jag. Båda bilarna bjuder på helt OK sittkomfort och jag kan även klämma in mig bakom mig själv i båda bilarna även om knäna gnissar mot förarsätets tyg.

Tack vare den fyrkantiga och höga 3,5 meter långa karossen finns det bra med plats för fyra vuxna. Man sitter rätt rakt upp i baksätet men det är mer plats där än man kan tro.

Drivlina

Mii-CNG-Gastankar

Båda bilarna har två bränsletankar, 12 liter gas i Citigo och Mii har 11 liter i sin. Bilarnas totala räckvidd är 63/62 mil och omställningen mellan bensin och CNG sker helt automatiskt. Ovan ser ni en bensin-bil till vänster och en CNG kärra till höger.

Båda bilarna har en trecylindrig 1 litersmotor som kräver rejält med varv, man skulle kunna säga att dessa bilar är väldigt gasglada! :)

Tittar man i faktabladet ser man varför, 90 Nm finns tillgängligt mellan 3000-4300 varv. Antalet hästkrafter är nästan 33 hästar per cylinder.

Körglädje

Dom är grymt lättkörda, servot är lättare än ultralätt och karossen väger som en fjäder så den tar kurvorna bra trots att fjädringen är åt det mjukare hållet. Den trecylindriga motorn låter kul när den varvas.

Ekonomi

Båda är skattebefriade första fem åren och kostar runt 140' att köpa (Mii Style MPI 68 Ecostyle: 136.900:- och Skoda Citigo'n 141.400:-).

Runt 40'000 extra får alltså man betala för gasdriften, vet inte om det är värt det kontra bensinmodellen. Men CNG drivning är säkert bättre för miljön och allra bäst när tanken fylls med biogas.

Summering

Dom är små, söta, praktiska, lättparkerade och har båda fått fem stjärnor i Euro Ncaps krocktester. Tänkte skriva att dessa är ett par billigare gas-alternativ till Eco UP! men den är numera ersatt av den elektriska uppen så Mii och Citigo är ensamma små gasdrivna bilar inom Volkswagen Group.

0 Besökare har kommenterat :