-->

Välja Ny Cykel: Hybrid, 27,5" eller 29" MTB

Då har jag köpt ny Cykel och jag tänkte går igenom lite hur resan fram till köpet såg ut för mig. Som ni kanske gissar så blev det inte riktigt den cykeln jag först hade tänkt köpa..

Test-Scott-Sportster-40

SCOTT Hybrid

Hittade en Scott Sportster x40 på "höstrea" som jag trodde skulle bli min nya cykel. Den var lätt, hade dämpning fram och smala lättrullade däck som ändå hade lite mönster. Testade den men tyckte dämparen fram var lite "enkel och yxig". De smala däcken gillade inte mer än skogsväg och då behöver man ju egentligen ingen dämpare..

Men jag vill ju ha en hoj man kan dundra fram över rötter, sten och lera med.. också så vadå, passar inte en hybrid mig?

Test-Enklare-Scott-MTB-29-Tums-Hjul

Enklare MTB

Sedan testade jag lite olika SCOTT Mountainbikes i den lite lägre prisklassen (runt 5000:-) men då hade de cyklarna enklare Shimano växelkomponenter än vad jag hade idag, vajerstyrda skivbromsar och samma "enkla" dämpning fram som jag inte riktigt gillade på Hybriden.

(Ni som har stenkoll på modeller, bilden ovan är lite missvisande)

Scott-Scale-700-Serien

SCOTT Scale 27,5" MTB

Sedan tog jag och testade en lite dyrare SCOTT:e och det var väl där de sket sig. Dämparen fram på Scale serien är en oljedämpare med låsning och justering. Jisses vilken skillnad mot de enklare..

Sittställningen på Scale var skön, ramen är lång på denna serie men man sitter något mer framåtlutad än på kusinen Aspect.

Men jag skulle ju inte ha en dyr renodlad MTB för jag cyklar ju en hel del väg också och där rullar ju dessa däck trögt även om 27,5" är bättre än 26" som jag har på min dubbelt så tunga gamling..

Specialized-29tum-MTB

Specialized 29" MTB

Säljaren lyssnade på mitt svammel och bad mig testa en 29" hoj och han hade en democykel klar att testa, en modell från Specialized för cirkus 12.000:-. Den rullade skönt lätt med sina större hjul och typ här började jag ana vilken typ av Cykel jag kanske skulle landa på.

Problemet med denna cykel var att ramen och min kropp inte passade ihop alls, ramen var för kort och det funkade liksom inte alls.

Medan jag var ute och cyklade mig ännu mer svettig på testslingan så skruvade han ihop en annan cykel.

Provat-Scott-Aspect-910

SCOTT Aspect 910 29" MTB

Med stora 29" hjul får man upp en grym fart och Aspect serien har 30 växlar så att man inte trampar ur sig på landsväg lika fort som på andra mer skogsbyggda MTB. Styrkänslan på 29 tummarna blir lite sävliga vid svängar men över rötter, stenar och lera kan man trampa utan att farten minskar, jo, den minskar när man flåsar som en hund..

Ramgeometrin på Aspect där styret sitter lite högre än på Scale passade mig perfekt och dämparen fram ja, den var inte oljefylld men nästan lika "upplyftande" för den pumpade man upp med luft och matchade trycket mot din kroppsvikt. Luften dämpade den första smällen innan fjädern tog vid och även om det inte var lika bra som på Scale så räckte det gott för mig, det puffade skönt när man dundrade nerför trappor t.ex.

Man kunde även låsa dämparen genom ett reglage på styret under cykling och det var en bonus.

Den här democykeln körde jag upp och ner för berg, ett par kilometer asfalt och det bara kändes rätt så, bara att slå till?

Frakt-29-MTB-Bil

Inte riktigt direkt men det blev en SCOTT Aspect 910 med en Large ram till slut och jag tror mig ha gjort ett riktigt kap. Återkommer så klart till denna hardtail när den fått rulla lite mer.. :)

(En 29" tar mer plats inne i bilen, en Touran blev helt plötsligt liten :)

7 Besökare har kommenterat :
Monzen sa...

Hej!
Så det blev den vi diskuterade! Grattis till köpet! 29" är härliga att cykla på. Ang. 29" i Touran så funkar det alldeles utmärkt. Här kommer en liten guide på hur man gör:
Fäll ihop och fäll fram mittstolen i baksätet,
demontera sadel med sadelrör (bra att markera vilken höjd den ska sitta på först),
demontera framhjul,
lyft in cykeln stående så att framgaffeln står längst fram där mittstolen var, och parkera bakhjulet så långt till höger eller vänster som det går, så att cykeln står diagonalt, och bakluckan hindrar nu cykeln från att ramla.

MVH / Martin

FixarFarsan sa...

Hej

Ja, åkte och testade Scale efter det där du sa om ramens längd men Aspect passade mig lika bra så, slog till på en sån eftersom den var nästan gratis :D

Tack för 29" guiden för Touran, klart kärran sväljer även denna hoj men det märktes en klar skillnad att lyfta in denna och min gamla 26" som fick plats liggandes bakom förarplatsen på de fällda mittensätena..

Anonym sa...

Grattis,

låter som en liknande resa jag hade för 2 år sen!
Det blev Scott även för mig.

Blir det ingen "Bildquiz – Gissa Bilen" idag?

//M

FixarFarsan sa...

Tack M, så vi är båda Scottar numera alltså!

Vi körde ju en liten light-quiz igår?
Du är verkligen på hugget nu.. Kul! :)

Anonym sa...

Den var lite för lätt... :-)

Trevlig helg!

//M

FixarFarsan sa...

Skriver ihop en till nästa Fredag ok?
Trevlig fortsättning på helgen!

Anonym sa...

Givetvis ok!

Trevlig fortsättning på helgen!
//M