-->

Väjningsplikt Vid Cykelöverfart & Cykelpassage

Har i veckan cykelpendlat till jobbet två dagar, det innebär runt 100 kilometer olika cykelvägar och på väg hem den andra dagen råkade jag ut för en aggressiv bilförare.

Kort version: Jag cyklade på en cykelväg som korsade en utfart med markerad cykelöverfart/övergångsställe. Han kom från höger, hade en gul triangelformad skylt om väjningsplikt, han stannade där, såg mig komma och körde sedan fram för att blocka min väg. Fick bromsa hårt, stannade och frågade vad han höll på med. Han gormade då tillbaka att jag skulle LEDA cykeln över övergångsstället annars skulle han komma ut å ge mig stryk. Det blev polsk riksdag eftersom han var helt "ute och cyklade".

Regler-Cykelpassage-Väjningsplikt

Vad säger då trafikreglerna?

Men vi lämnar politiken och återgår till fakta. Förra året (2014) stuvade trafikverket om lite kring cykelreglerna och numera heter det cykelpassage eller cykelöverfart när en cykelväg korsar en bilväg som på bilden ovan.

Cykelpassage

Vid cykelpassage (utan väjningspliktsskylt, som på bilden ovan) gäller att både bilföraren och cyklisten måste ta hänsyn men att det är cyklisten som har väjningsplikt mot alla fordon på bilvägen.

Cykelöverfart

Cykelöverfart-B8-M14-M16-Nya-Vägmärken

Cykelöverfart är det "nya" sedan September 2014 och inför både nya vägmärken (B8) och markeringar (M14 + M16) för att göra det tydligt att fordon på bilvägen har väjningsplikt mot cyklister.

Men Cykelöverfarter kommer endast att byggas där bilar max får köra i 30 km/h och skylten är väldigt lik den för övergångsställe vilket kan missas av bilister. Därför kommer även vita trianglar att målas före de vita fyrkanterna i vägbanan.

Observera att kommuner inte har hunnit justera alla cykelvägar än så de gamla korsningarna med cykelvägar ska tolkas som cykelpassager.

Övergångsställe

Du FÅR cykla över vid ett vanligt övergångsställe men då har du som cyklist väjningsplikt mot både fotgängare och bilister. Du får alltså inga trafikregelmässiga fördelar men du bryter inte heller mot lagen.

Tidig-Cykelpendlare-Oktobermörker-2015

Cykla Med Insidan av Pannbenet!

Man kan införa hur mycket trafikregler som helst men i slutändan är det ändå cyklisten som är den som skadas svårast om HEN inte tar ansvar för sin egen framfart. Spelar ingen roll om bilisten gör fel eller inte, du är den som råkar illa ut så cykla med insidan av pannbenet!

Använd Cykelbelysning & Reflexer

Är du ute i mörker och cyklar, se till att utrusta cykeln med reflexer och belysning. Fram ska det vara vitt fast sken, bak kan det blinka rött. Ska du dessutom handla en varm ny slimmad cykeljacka, välj en reflexmodell så slipper du den fladdrande reflexvästen.

Du hittar fler liknande inlägg i mitt bloggarkiv under taggen #Cykel.

1 Besökare har kommenterat :
Anonym sa...

Bra info om cykelvägar och regler, precis vad jag ville hitta när jag googlade!