-->

Har E85 + Etanolbilar Någon Framtid?

Regeringen höjde precis skatten på bränsle ytterligare och höjningen slog hårt mot personbilarnas etanol (E85).

Skatten på etanolen höjdes med hela 100 öre per liter medan bensin och diesel "bara" höjdes med cirkus 50 öre per liter så frågan är om någon kommer fortsätta tanka E85?

Etanolbilar-Finns-Inga-E85-pumpar

E85 Borde vara 30% Billigare

Varför skriver jag så? Jo eftersom etanolbilarna kräver både tätare oljebyten (var 1000:e mil var det iaf förut) och även drar i snitt 30% mer bränsle än när samma bil körs på 95 oktanig bensin.

Då borde E85 rent logiskt kosta minst 30% mindre om det ska vara någon vits och det gör den ju inte idag..

Är E85 ett Miljövänligt Bränsle?

Men är det så att det idag är "miljövänner" som tankar etanol och är det en myt att etanol är miljövänligt?

Jämför man avgaserna på en bil som först tankas med bensin och sedan med etanol så ser man att E85 släpper ut 50% mindre CO2.

Etanol (eller etylalkohol, C2H5OH som kemisten skulle säga) går även att framställas ur sockerbetor, majs och  andra växter med mycket stärkelse i och det låter ju också "miljövänligt".

Sen väger man in att framställandet tydligen kräver massor med energi och att importerad etanol från Brasilen också kräver diesel eller någon annan typ av drivmedel till den långa transporten.. Då kanske det inte längre är så jättebra för miljön men å andra sidan om alla slutar tanka E85 så lär vi inte heller utveckla några smartare sätt att framställa etanolen här i Sverige på ett mindre effektivkrävande sätt!

Sorry, låångt svammel! Blir bara lite störd över hela E85, hur den först håsades upp som en miljöräddare, infrastrukturen byggdes ut och nu höjs skatten så att den inte längre är ett dugg billigare!

Framtid-E85

Bensinmackarna Slopar E85

Man ser att pumparna med E85 blir klart färre men enligt obekräftade uppgifter finns det ändå 1800 pumpar kvar i Sverige där du kan tanka E85.

Vi körde vår #Ford Focus Flexifuel jämt på E85 men på den tiden var också etanolen 3 kronor billigare än bensinen per liter samtidigt som bilen inte heller drog 30% mer och att vi slapp både trängselskatter och kunde parkera gratis på Stockholms gator. Den Fårrrden var en ren vinstmaskin men undrar hur vi hade gjort om den skorven hade varit kvar idag?

Kommentera gärna om du kör en etanolbil och om du då tankar E85 eller bensin och om du räknat var break even går för just din bil!

4 Besökare har kommenterat :
Unknown sa...

V70 2,0f tankar bensin har tankat etanol tidigare men med dagens priser så är etanolen nog dödsdömd.

FixarFarsan sa...

Hur mycket mer bränsle drar din V70 2,0F när du kör den på E85 kontra 95 oktanig bensin, har du mätt det?

Anonym sa...

Jag beställde en Saab 9-5 2,0 Biopower 2005 så fort jag fick reda på att de gjorde en. Detta innan man fick den subventionerad av staten med 10.000 kr. Den kostade 8.000 mer istället. Den har dragit 0,96 l/mil i genomsnitt sedan dess, med Etanol. Med släp drar den ca 1,1 l/mil. Det tycker jag är billigt och tankar Etanol så länge det finns kvar. Saab gjorde en bra motor som dessutom ger 30 hk mer med Etanol.

FixarFarsan sa...

Vad kul att en nöjd SAAB ägare hör av sig! Tycker också du ska köra på så länge E85 finns och serva din bil så motorn pallar bränslet! Hur ofta har du bytt olja i den och har du haft några problem med spridarna?