-->

Kan Nya Wayke Hota Blocket?

Om du ska köpa begagnad bil, vilken site kollar du på först? Blocket eller hur? Så svarar jag med och det beror inte på att siten har den bästa designen eller de bästa funktionerna utan bara för att alla som idag ska sälja sin bil lägger ut den där vilket ger ett jättestort urval!

Igår var jag på ett lanseringsevent för en ny site som tänker slåss om bilköparna, siten heter Wayke och du kan nog inte undgått reklamen som går i varje reklamspot på TV just nu..

Vad-Är-Wayke-Vad-Står-Det-För

Vad Betyder "Wayke"?

Pratade lite med två anställda på Wayke och började med frågan vad Wayke står för och fick svaret att företagsnamnet är byggt av orden "Way" + "Okey".

Wayke gjorde en roadshow i början på året och raggade handlare till siten och idag har de 900 olika försäljningsställen anslutna.

Serverplattformen är molnbaserad, liknar den som Spotify kör på och ska klara 600 sidladdningar/sekund med dagens serverpark.

Det lanseras först en handlarversion och i nästa uppdatering kanske även vi privatpersoner kan lägga upp vår bil till försäljning. Redan idag kan man be en handlare sälja bilen åt dig som ett säljuppdrag.

Vem äger Wayke?

Någon av talarna på eventet nämnde att alla dessa bilhandlare är de som "äger" Wayke men även MRF står bakom siten. Exakt hur allt detta hänger ihop vet nog bara affärsjuristerna på Wayke. 

Hur Fungerar Wayke?

Hursomhelst, alla dessa anslutna handlare lägger sedan ut sina begagnade salubilar på Wayke. Bilen "kläs" sedan upp med massor av data som hämtas från bl.a. carfax, trafikverket och bilens importör.

Söker man fram en bil och expanderar den så ser man att man får fram bra mycket mer data än på t.ex. blocket så där syns skillnaden.

Är Wayke Redo För En Titelmatch?

Jag satt och hårdtestade Wayke igår (sökte olika bilar som om jag hade varit på blocket och shoppat) när jag kom hem och siten känns ännu lite väl tom på bilar och alla märken finns inte representerade.

Sökfunktionerna liknar de på blocket/bilweb men designen känns "större", precis som den moderna responsiva web-design-trenden förespråkar.

Jag anser dock att siten MÅSTE ta in privatannonser relativt snart för att få upp volymen på antalet bilar och på så sätt även få en bättre konkurrens mellan handlare och privatsäljare.

Jag skulle också vilja se en ännu mer detaljerad sökning så att man t.ex. kunde söka på alla datafält som finns på varje bil. Få fram alla bilar som är smalare än 180cm, som kan dra 1500kg på B-körkort eller som gör 0-100 på under 7 sekunder. Även info om servicebok och senaste service samt om bilen varit lagad, har bytt kamrem och hur många ägare den haft.. Ja, ni hör - Har massa idéer..

Med det sagt så är inte Wayke riktigt redo att gå en titelmatch mot blocket riktigt ännu men med MRF i ryggen så kanske de har en chans om säg ~6 månader när antalet bilar ökat och funktioner tillkommit..

Medan vi väntar på detta så kan ni väl läsa ett par av mina gamla #Biltester och gå för bövelen in och gilla bloggens eminenta Facebooksida så att du inte missar morgondagens tunga biltest.. ;)

2 Besökare har kommenterat :
Johan sa...

Ja, Blocket känns som en kvarleva från 80-talet, finns många bättre alternativ. Bara att massorna måste förstå det. Schpock och Citiboard har ju ett betydligt modernare gränssnitt, dock har jag får många nötter på mig som vill köpa saker där.

FixarFarsan sa...

Ja både Schpock och Citiboard har trevlig design, är gratis och enkla att nyttja men ska man sälja något snabbt så är det forfarande blocket som har köparna (precis som du också säger).