-->

Test: El-MTB (Listar Tre Modeller)

Mountainbike-Elcyklar, el-MTB eller eMTB är hett just nu, enligt mig är de faktiskt ännu mer intressanta än vanliga elcyklar. Varför det? Jo för det finns ingen skönare cykel att cykla på än en MTB med stora lättrullade 29" hjul, ett brett styre, mjuk sadel och tjocka dämpande däck som inte slår mot stena och skarpa kanter.

Deras nackdel är att de är lite jobbiga att pendla långt med, om man är klen som jag och det är just DÄR en 50-75Nm stark elmotor kommer in och räddar oss klenisar..

eMTB-TREK-Powerfly-4Powerfly7EU_19_23200_B_Primary

TREK Powerfly 4

Första el-MTB'n som jag någonsin testade var en TREK Powerfly 4 och den har den 75Nm starka Bosch Performance CX drivlinan som fått toppbetyg i alla tester jag läst. Den sitter dessutom snyggt integrerad i ramen utan att ramen ser "konstig" ut.

Powerfly 4 är en hardtail med 100mm dämpning fram, cykeln går mjukt och jag som cyklat mycket HT tyckte den var bekväm som en SUV. Bosch motorn får snabbt upp den 20 kilo tunga cykeln i 25 km/h och den hade gärna fått mata på upp till 35 km/h eftersom cykeln är så stabil och man snabbt tycket att 25 km/h knappt går framåt. :)

Powerfly 4 kostar 29.500:- (före avdragen premie) och vill man ha en ännu mer slimmad ram och snyggare batterimontering kanske en färgglad orange Powerfly 7 kan vara nåt? Nackdelen är att den kostar hiskliga 39.900:- före premie.

eMTB-Superior-eXF-909

Superior eXF 909

Andra el-MTB:n jag tänkte provköra var en Superior, en eXF 909 som i verkligheten är mer giftgrön än den blir på bild. Tyvärr hade den något vaj med drivningen så det blev ingen provtur ute.

Superior eXF 909 är heldämpad (130mm slaglängd både fram och bak) och när man satte sig till rätta sjönk man ner och om en HT rullar mjukt som en #SUV så var denna heldämpade modell som en SUV med luftfjädring.

eXF är galet snygg och tuff i verkligheten och den har dessutom ultrafeta däck i dimension 65-622 (65mm breda cykeldäck)

Denna heldämpade eXF 909 kostar 33190:- (före 25% avdraget) och även om jag tycker den är stentuff så känns den inte helt optimal för pendling.

MERIDA-EONE-TWENTY-STEPS-500

Merida eONE Twenty Steps 500

Den tredje el-MTB'n jag kollade på OCH tog ut på en provtur var Merida eONE Twenty Steps 500, en heldämpad modell med 130/120 mm dämpning och 27,5" hjul.

Drivlinan, Shimano Steps 8000 ger 70Nm i vridmoment och att dundra iväg med en heldämpad hoj är mäktigt men denna Merida väckte ändå inget ha-begär hos mig.

38.900:- kostar denna före miljöpremien på 25% (om det ens finns kvar några pengar längre).

Bosch-Performance-CX-75Nm

Summering:

Det står en del heldämpade MTB's på jobbet (andra cykelpendlare) och även om jag nästan tänkte slå till på Powerfly 4:an direkt efter provturen så är ju inte en eMTB den mest optimala elcykeln för långpendling på asfalt.

Minns ni mitt vinter/långtest av Crescent Elder? Den modellen var nog snudd på den bästa el-pendlar-cykeln. Kanske skulle den varit ännu bättre, läs mindre känslig för salt och slask om framgaffeln inte hade varit dämpad.

Trots att förnuftet säger att en hybridcykel med elmotor och smala dubbade däck är den bästa hojen för vinterpendling så tycker jag ändå att Powerfly 4:an vore en jäkligt kul, "lagom" eMTB, som även skulle funka för rolig, bekväm pendling. Kanske även ta en omväg via Järvafältet på vägen hem? Synd att Svenska TREK inte hade någon lust att samarbeta kring ett långtest i vinter..

0 Besökare har kommenterat :