-->

5G-nätet Väntas Sätta Fart På Mobilspelandet

Femte generationens mobilnät (5G) är inte längre en framtidsdröm.

Det första publika nätet har startats upp av Tele2 i Stockholm, Göteborg och Malmö och resterande svenska teleoperatörer kommer att starta upp sina master under året.

Det nya nätet kommer att innebära flera förändringar, vilka till en början kanske inte kommer att märkas av alla användare. De som däremot förväntas märka en stor skillnad är alla ”gamers” och det är redan tydligt att spelföretagen förbereder sig på ett ökat mobilspelande.

Mobiltelefoner

4G vs 5G

Vi börjar med att ta en titt på det finstilta och vilka nyheter 5G-nätet faktiskt för med sig. 5G är det kommersiella namnet på den nya generationens mobilnät. Det nuvarande nätet, 4G, lanserades 2009 och räcker inte längre till för att koppla upp dagens teknik.

5G-nätet kommer att vara mycket kraftigare och snabbare. Maxhastigheten förväntas uppgå till mellan 1-10 GB/s, medan den genomsnittliga hastigheten troligtvis kommer att vara 50MB/s och uppåt. Dagens nät har en maxhastighet på 1GB/s och en genomsnittshastighet på 15-50 MB/s.

Den här hastigheten kommer att ha en stor inverkan på svarstiderna. I dagsläget är svarstiden 50 millisekunder. Med 5G-nätet hoppas den bli 1-2 millisekunder, vilket är så nära realtid som det går att komma. 
 
Nätet kommer att sändas på fler och nya frekvenser. Tidigare har Post- och Telestyrelsen, som ansvarar för frekvensbanden i Sverige, reserverat frekvenser upp till 6 GHz för mobilnätet. Nu kommer de att utökas till band på upp till 100 GHz. Det kommer att göra en stor skillnad då lägre frekvenser har bättre räckvidd, medan högre frekvenser kan skicka mer data. Det nya mobilnätet kommer inte bara vara till för mobilanvändarna. Tanken med det nya nätet är att det ska vara förberett för kommande teknik. Det ska vara optimerat för en ökad utveckling av Internet of Things (IoT), smarta hem och uppkopplade städer med exempelvis självkörande kollektivtrafik och avfallshantering. 
 
Betyder det här att 4G-nätet kommer att försvinna? Nej, det gör det inte. Den som har varit ute på landsbygden, och framför allt i glesbebyggda områden, har säkert sett på sina mobiler att det ibland står 3G istället för 4G. Detta är för att 3G-nätet fortfarande finns kvar för att kompensera upp för de områden som inte nås av 4G.

När 5G-nätet börjar att breda ut sig kommer 4G-nätet fortfarande att finnas kvar, och fortsätta att utvecklas.

Ny teknik blir (mer) tillgänglig

Mobilen har sedan en tid varit förstahandsvalet för spelare och vi tenderar att byta mobiler så fort det släpps nya modeller. Detta är trots att det inte finns någon större skillnad mellan dem. Ett nytt snabbare mobilnät kommer därför att spela marknaden rätt i handen och det kommer att möjliggöra för teknik som hittills inte har lyckats slå igenom.
 
5G kommer att öppna upp för molnbaserade spelplattformar, vilket kommer att göra spel som tidigare har spelats på datorer eller spelkonsoler tillgängliga från mobilen. Analysföretaget Newzoo, som specialiserar sig på spelmarknaden, tror att molnbaserade speltjänster kommer att bli det stora dragplåstret för 5G-nätet, precis som musik- och videostreaming var för 4G-nätet. Samtidigt har traditionella konsoltillverkare börjat att titta på hur de kan använda sig av 5G-nätet. Japanska Nintendo har gått ut med att de undersöker möjligheterna att skapa ett Nintendo Switch som kan kopplas upp mot 5G-nätet, vilket skulle göra konsolen ännu mer portabel. 
 
Efter alla försök med VR kan det nu äntligen vara på gång på riktigt. 5G-nätet kommer att vara tillräckligt starkt för att koppla bort VR-headset och glasögon från sina anslutningsboxar och låta dem drivas trådlöst. Detta hade gjort tekniken mer intressant för mobilspelare, som väljer att spela på mobilen av den anledningen att de inte är tvungna att befinna sig på samma plats hela tiden. AR-tekniken tros också bli mer utspridd och inte enbart finnas till spel som Pokémon Go och dess efterföljare. Nätet förväntas bidra till ett obegränsat AR-synfält och bredare användningsområde.

Pokemon-Mobil

Befintliga Spel Gynnas Av 5G

Det är inte bara de traditionella mobilspelen som kommer att gynnas av det nya nätet. Även spel som är webbaserade eller som ursprungligen var datorspel kommer att förbättras. Det här förväntas öka mobilspelandet omfattande och det kommer att bli ännu viktigare att skaffa sig bra powerbanks, så att mobilerna inte slocknar mitt under ett spel. Det bör bli en vana att ladda dessa powerbanks med jämna mellanrum.
 
5G-nätet kommer göra att webbaserade spel, som spelas direkt via webbläsare, kommer att spelas utan fördröjning och laggning. Det kommer att gå att spela upp grafiskt krävande spel på samma sätt som om man var ansluten till ett fibernät. Nya casinospel som roulette 3d har en förstärkt grafik för att öka upplevelsen av att spela det klassiska spelet. 3d roulett går till på samma sätt som europeisk roulett. En snurrande kula kan landa på 37 olika nummer, från 0 till 36, och spelaren satsar på olika utkomster. En nyhet är att man kan betta på grannumren. Det innebär att du fortfarande vinner om kulan hamnar i facket bredvid numret som du ursprungligen valde. 
 
MOBA-spel som Arena of Valor kommer att gynnas av mobilnätet. Den här typen av spel spelas med flera spelare och flera moment sker samtidigt. Dessa är mer benägna att lagga och dras med fördröjningar om anslutningen är svag. 5G-nätet kommer att ta bort detta helt och matcherna kommer att bli mer rättvisa och smidiga. Arena of Valor var ett av de största esportspelen för mobilen under 2019. Det nya mobilnätet förväntas öka intresset för esport i mobilen och ta det till samma nivå som datorspelen. Det klassiska esportspelet League of Legends kommer att bli tillgängligt i mobilen under 2020. Utvecklaren Riot Games menar att de har valt att släppa spelet till iOS och Android just för att det nya nätet kommer att kunna erbjuda en bra spelupplevelse. Men det kan också bero på att Arena of Valor utmanar dem i popularitet.
 
5G-nätet kommer att bjuda på flera nyheter och gamers kommer att vara bland de första att märka av dem. Det kommer däremot att ta tid innan nätet är lika utbrett som 4G-nätet. Detta gör visserligen ingenting, eftersom de allra flesta kommer att behöva skaffa en ny mobil som är optimerad för 5G. I slutet av 2019 var det endast 0,2 procent av världens mobiler som var redo för det nya nätet.

Hela ovan artikel är ett gästinlägg skrivet av Fredrik Lundkvist.

0 Besökare har kommenterat :