-->

Slipa & Måla Parkettgolv Vitt (Summerar Projektet)

I detta blogginlägg tänkte jag visa hur jag slipade och målade våra parkett och laminatgolv vita för ett par år sedan. Första steget är att slipa så vi tar och inleder med det, längst ner har du länkar till alla övriga inlägg i projektet.

För att golvfärgen skall fästa bättre måste lacken på parketten slipas ner och till det använde jag en helt nyinköpt Bosch Bandslipmaskin. Köpte även en hel hög med extra slipband samt slippapper (60 papper till båda) till min gamla hörnslip.

Bandslip-Slipa-Parkettgolv-Lack-MålningHörnslipmaskin-golv-hörn

Slipverktyg Som Jag Använde

Om ni planerar köpa en bandslipmaskin, köp inte den enklaste för ett par hundra utan satsa på ett märke. Det kommer du garanterat att tacka mig för om du som jag skall slipa 40 kvm golv.

Köp gärna en modell som har hål på ovansidan för att kunna spännas fast upp och ner i arbetsbänk. Jag kommer till varför lite längre ner.

Tyvärr klarar du dig inte enbart med en effektiv bandslip utan en s.k. hörnslipmaskin är guld värd runt lister och trösklar och vid alla andra föremål som t.ex. väggar.  

munskydd-hörselskydd

Skydda Lungor & Öron

Parkettlacken i dammform är inte så värst nyttig att andas in så slarva inte med skydd.

Slipa-Golv-Bandslip-Vikter

Lägg Extra Vikt På Slipmaskinen

Efter ett par parkettrader insåg jag att jag aldrig skulle orka trycka ner slipmaskinen hela golvet utan uppfinnarjocke tvingade fast ett par vikter (3x2,5Kg + lite silvertejp) på ovansidan och vips hade jag en golvslipmaskin alá budget men jäklar vilken skillnad. Nu var det bara att styra maskinen där det såg blankt ut och låta den tugga på.

Runt 40 kvadratmeter tog med ovan uppfinning ca 6 timmar att slipa och det gick åt 4 slipband och minst lika många papper till hörnslipen.  

Så fort man märkte att maskinen inte drog som besatt var det dags
att byta band och tömma dammbehållaren. Bandslipen gick alltså konstant i 6 timmar med små avbrott för byte av slippapper men däremellan gick inga band av eller rullade av vilket ger denna hobbymaskin väl godkänt.

Parkettgolv-Efter-slipning-handslipmaskin

Bild När Lacken Är Bortslipad

När jag var helt nöjd med slipningen sopade jag upp det mesta med borste för att skona dammsugaren. Därefter dammsugning av golv, väggar och moppning av hela golvet med målartvätt ett par gånger.

Vitmålad-Parkettgolv-Laminat

Länkar till fler inlägg kring detta projekt:

1. Målning av lager ett

2. Lager två och tre

3. Målade även sockellisterna   

4. Slutresultat och summering av kostnad   

5. Hur vita är golven efter 3 år?

Dela gärna inlägget om du gillade det eller kommentera ifall du har frågor, knappar för detta hittar du nedan..

6 Besökare har kommenterat :
Anonym sa...

Slipa parkett med bandslip kan det verkligen bli bra, tycker det ser flammigt ut på bilderna. hur blev slutresultatet?

FixarFarsan sa...

Jag målade med täckande vit färg och tror inte en riktig golvsliping hade gett bättre resultat faktiskt men ska man slipa för att lacka om, ja det är en annan sak det!

Anonym sa...

Vilken grovlek använde du till slipningen av golvet. Såg på dina bilder att du använde 60. Använde du bara den grovleken?

FixarFarsan sa...

Ja, hade bara en grovlek till bandslipen och en likvärdig till hörnslipen

Wirzén sa...

Hej! Så du har gjort exakt samma sak på både parkett och laminat? Och det funkade även på laminatgolvet?? Är väldigt sugen på attfå vita golv, men utan att byta just nu, och har laminat.

FixarFarsan sa...

Hallå! Jag körde samma slipning på båda men hade jag gjort om samma projekt idag hade jag grundat laminatgolvet med en häftgrund (typ en färgprimer).

Nu 4 år efter målningen ser man tydligt att laminatet skulle behöva målas om, övriga golv där det springs med fotbollsskor och ränns en massa är slitna på ett snyggare sätt utan "släpp".