-->

Bygga nytt trappräcke

Vår trappa har saknat en bit räcke sedan vi flyttade in. Trappan hade en fullhöjdsspalje i nedre änden som vi var tvungna och montera ner vid inflyttningen och sedan kom den aldrig upp igen. Brädorna från spaljen sparade jag dock och hängde upp i taket på cykelförrådet.

Furutrappa-Filtmatta

Furutrappa Förebild

Trappräcket byggde jag nu för att ha något att fästa en barngrind i även nere vilket vi inte har haft hittills (kaos av rännande efter ungar som ska upp men inte kan). Snart kommer ett till yngel till så det gäller att underlätta livet lite och försöka förbereda bättre! :)

Bygga-Trappräcka-Höjd

Vinkel-TrappRäcke

Började med att kopiera trappans vinkel och kapa ett par brädor (för långa) för att kunna testa höjden och sedan mäta och rita mer exakt. Gamla räcket som fortsätter upp har någon satt snett så den höjden varierar 4 cm. Jag valde att sätta räcket på samma höjd som långa hade längst nere.

Mäta, vattenpass, mäta, testa och mäta igen för att hitta ett lagom mellanrum mellan varje stolpe. När höjden va hittad var det bara att ta fram cirkelsågen.

Kapa-Stolpar-Trappräcke

Upptill kapade jag varje stolpe efter en linje i räcket. Gjorde en mallbräda och sedan 5st likadana. Samma vinkel upptill och nertill.

Kap-Ger-Såg

Med en kap och gersåg blir sågningen kul och det blir fina snitt, du hittar tips på bra kap & gersågar under mina #Samarbetspartners.

Montera-Trappräcke

Trappräcke-Tillfällig-Tving

Slutmontering av Räcke

Nertill fick sedan en liggande bräda vara stopp så de hamnade i linje allihopa och eftersom alla fem stolpar var lika långa kom de rätt snyggt i linje även upptill.

Trappräcke-Klar-Furu

Efterbild Med Trappräcket

Spacklade de gamla bulthålen i räcket med en blandning av trälim och sågspån. Imorgon väntar lite rundslipning upptill av stolparna och sedan får nya räcket vit färg när hela trappan målas senare.

Mattan i trappan är skön och ljuddämpande men har en hemsk färg. Fungerar om trappan blir för hal om mattan tas bort helt? Sätter folk matta i trappan numera? Måste googla!

Vitmålad-Trappa-Förråd-Under

Vit + Täckt + TrappFörråd Under

Idag har jag täckt igen trappstegen, målat trappan vit och även byggt ett förråd under.

Läs gärna mer i arkivet under taggarna #Trappa & #Trappförråd.

6 Besökare har kommenterat :
Anonym sa...

Snyggt jobbat!

Vart har du hittat handledaren till trappräcket? Vi måste bygga ett nytt trappräcke då de som bodde här innan tagit bort alltihopa, men vi har svårt att hitta rätt handledare. Tacksam för tips!

FixarFarsan sa...

Vår låg på vinden men en sån går att snickra till själv om man har tillgång till fräs. Fråga annars hos en stor bygghandel alt. en trappbyggare vad en färdig skulle gå på.

Hoppas det löser sig!

Ralf sa...

Riktigt snyggt! Smart som attan med extra krokar på räcket.

FixarFarsan sa...

Tack Ralf! Man kan ALDRIG få för många krokar i hallen när det ibland väller in 3-5 barn och ett par vuxna samtidigt..

Anonym sa...

Tack för bra tips! Vår trappa ser exakt likadan ut då vi tog bort spaljén när vi flyttade in. Har I fyra år sedan dess funderat på hur vi skall göra ett bra räcke, men nu fick vi ju svar :)

Unknown sa...

Snyggt byggt! Jag har en exakt likadan trappa, hur fick du bort mattan på trappstegen?