-->

Bygga bra hemmanätverk med PS3 + NAS + DLNA

Våra hem i dag har rätt många olika enheter som kan kommunicera med varandra. T.ex. används Playstation 3 för spel och film i ett rum samtidigt som folk jobbar i andra änden av huset och har höga krav på att filer och jobbdata inte kraschar och försvinner.

Ritning-Hemmanätverk-NAS-PS3

Navet: En Snabb Router med Wi-Fi

Navet i ett hemmanätverk är bredbandsmodemet som även har en inbyggd router och trådlöst nätverk. Det trådlösa nätet brukar oftast ha en maximal kapacitet på mellan 54-300 Mbit/s på de modem man får med sitt bredband. 802.11N är den standard som man minst ska ha på sin router.

Lagring: NAS (Network Attached Storage)

Tycker alla familjer BÖR ha en NAS med minst speglade diskar, en kallad Raid 1 som hela tiden håller båda diskarna lika.

Vi kör en QNAP som förutom vanlig fillagring kan streama filmer till TV, PS3 och allt annat som stödjer DLNA. Används väldigt mycket hemma hos oss. Tänk bara på att speglade diskar INTE klarar en brand så ta även en kopia då och då som du sparar i kassaskåp eller på annan ort.

Det är alltid bra att ställa NAS disken på ett lite undangömt ställe men det skall helst vara torrt och kallt. Inte en instäng varm garderob eller fuktig vind.

Laggning: Trådbundet eller Wi-Fi?

Om du gjort allt i din makt men ändå upplever laggning på Smart-TV'n eller i spel kanske du måste köra trådbundet. Bästa och enklaste är att köpa en färdiggjuten CAT6e kabel som du lägger i en kabellist.

Vi har NAS och stationär dator trådkopplade, resten kör trådlöst. Glöm bara inte bort att säkra WLAN:et så att obehöriga inte kommer in och kan komma åt din NAS.

Andra enheter

Försök tänka efter vad du behöver innan du köper din NAS så att du kan växa och koppla in t.ex. övervakningskameror eller fler diskar, du kanske vill hosta din webbsida hemma, kolla då att det går.

Det var lite idéer kring hur man bygger ett bra hemmanätverk. Du hittar mina andra datorinlägg om t.ex. vår QNAP, Optimering och säkring av trådlöst nät i arkivet under taggen #IT.

0 Besökare har kommenterat :