-->

Installation/Setup av QNAP 219P+ NAS

Nu har QNAP TurboNAS TS-219P+ lådorna legat ett par dagar. De kom med Postens företagspaket redan 12h efter att beställningen var lagd på nätet.

Installation-QNAP-219P

1st NAS = 3st Kollin

En låda med själva NAS enheten och två lösa hårddiskar behöver man för att få lite bättre säkerhet (1:1 Spegling = RAID1). RAID1 innebär att alla filer man sparar skrivs till båda hårddiskarna hela tiden och går en hårddisk sönder försvinner inte allt man sparat.

Men RAID1 hjälper inte om hela huset brinner ner eller om någon knycker enheten så man ska nog ta en backup av sitt data ändå någon gång och lägga på annan plats.

QNAP-219P

Montera-HDD-QNAP

Skruvar-HDD-Qnap

Montera Hårddiskar i Vaggor

Packade först upp allt och tog vaggorna ur NAS enheten. Det följer med skruvar till hårddiskarna men man skall använda de som följer med QNAP enheten.

Eftersom dessa passar den försänkta gropen i vaggan. Skruva fast dina 3,5” hårddiskar med 4 stycken skruv. Man kan även använda 2,5” Laptop hårddiskar i denna NAS och de är mindre, dyrare och långsammare (inte SSD men vanliga) så de flesta kör nog med 3,5".

När hårddiskarna sitter fastskruvade skjuter du bara in vaggorna igen och låser fast med spaken på fronten av vaggan. Kan inte bli enklare och QNAP har en rätt skön metallisk tung kvalitetskänsla så det känns som om det kommer hålla ett tag.

Baksida-QNAP-219P

Front-QNAP-219P

Koppla in Ström + Ethernet

Sen var det bara att koppla in nätverkskabeln i RJ-45 uttaget, lite strömming i det andra uttaget bak och så slå på enheten med power-knappen i fronten.

Firmware-QNAP-219P

Ladda Ner Senaste Firmware

Medan enheten startade upp passade jag på att ladda ner senaste Firmware till 219P+ från www.qnap.com.

I detta läge loggade jag även in i vår router och reserverade en fast IP adress till enheten i routerns DHCP server.

Software-QNAP-219P

Installation-QNAP219P

Installera Mjukvara

Installerade medföljande programvara från CD på Hemdatorn men detta kan man nästa skippa då det mesta konfigureras via ett webbgränssnitt.

Körde igenom installationsguiden och uppdaterade direkt Firmware via den fil jag laddade ner tidigare. Bra installationsguide och enkel Firmware uppdatering!

Formatering-QNAP-Diskar

Features-QNAP-219P

Konfigurera Diskar + Inställningar

Som sista steg i guiden valde jag hur diskarna skulle konfigureras och en RAID1 med det nyare EXT4 filsystemet fick det bli.

Därefter klickade jag runt och kollade igenom alla olika inställningar man kunde göra men lät det mesta vara avstängt tills man hade behovet för det. Men Write Cache stängde jag t.ex. av eftersom vi inte har någon UPS.

Buzzer-QNAP-219p

Stängde av BUZZER

Pipljudet vid start var riktigt störande när man har små sovande barn hemma så det kryssades bort direkt! Jag återkommer senare med mer konfiguration och tester kring hur mycket ström QNAP 219P+ drar i olika lägen samt hur bra prestanda den har..

Fler Liknande Blogginlägg?

Du hittar fler QNAP-inlägg och annat liknande under arkivtaggen #IT.

0 Besökare har kommenterat :