-->

Test: Volvo V60 T6 AWD Black R

Volvo V60 T6 AWD Black R är.. en väldigt ond sak som med all säkerhet kommer locka ditt körkort ifrån dig!

Test-Volvo-V60-T6-AWD-Black-R

Review-Volvo-V60-T6-AWD-Black-R

Exteriör

Under det svarta skalet finns en rak turboladdad treliterssexa med 329 ivriga hästkrafter, fyrhjulsdrift och ett chassi som hänger med i svängarna.

V60-T6-Black-R

Detta är Volvo’s starkaste bidrag till den kategori bilar som jag döpt till KompromissFamiljeRäcers eller kort å gott #KFR. En KFR klarar allt från bankörning till vardagslunk och måste fungera i alla väder.

Vad Kostar V60 Black R?

Enda kruxet i det här fallet är väl priset men jag får väl indexera upp pristaket med minst 50’ för provbilen kostade 444,900:- men i det priset ingår nästan “allt” och med denna bil kan du dessutom dra ett släp på 1800 Kg (1120Kg med B-Körkort).

T6 AWD Black R är bland det råaste familjebilar jag provkört på länge och jag måste bläddra tillbaka i minnet till provkörningen av Passat R36 för att hitta liknande känslor.

Polestar Trimmad

Polestar trollar upp motoreffekten från 304hk/440Nm som en standard T6 har till 329hk och 480Nm. Detta gör modellen till den starkaste Volvo som lämnat fabriken.

R-Design paketet är standard på Black R och bilen är identiskt på utsidan som den andra Polestar bilen jag provkörde.

Instrument-Black-R

Inredning

Inredningen har lika hög mysfaktor i “Black R” som i den R-Design pimpade D5. Den stora skillnaden är att i T6 AWD Black R kan myset störas rejält av de uppskrämda turbohästarna under den svarta huven som råmandes slungar och pressar bilen ut ur kurvorna!

Hysterisk Körglad?

Fyrhjulsdriften hjälper alla fyra friktionsdäcken att hitta greppet och Black R går mycket stabilare på min krokiga och regnvåta testslinga än vad V60 D5 FWD Polestar gjorde och den gick inte direkt dåligt den heller! Rätt ballt att Volvo ändå släpper denna typ av icke PK bil och man ska nog passa på att köpa en Black R så länge den raka sexan finns kvar i Volvos motorprogram.

Automatlåda AWTF-80 SC

Ytterligare en sak som sitter som en pjäxa i Black R är Geartronic lådan som växlar helt obemärkt när man kör i stadstrafik och sedan piskar i växlarna utan minsta tvekan när det går undan lite mer.

Samma växellåda (AWTF-80 SC) satt i V60 D5 Polestar men i V60 T6 AWD får den en extra guldstjärna av mig.

Volvo-C30-Polestar

Inne i bilhallen stod även en folierad smurfblå Volvo C30 som jag misstänker bara var en Polestar reklampelare och inte den C30 Top Gear testade, men cool var den ändå.

Black R = Svart Miljövän?

Ska man väga upp alla de lyriska fraserna kring V60 Black R med något så kanske man bör nämna bilens förbrukning och utsläpp?

Enligt transportstyrelsen släpper provbilen ut 237g/km vid blandad körning och det är lika mycket som två “miljöbilar” tillsammans. Bensinförbrukningen vid samma blandade körstil ska stanna på 10,2 L/100Km. Släpper du däremot ut alla turbohästarna ur stallet lär de galoppera iväg med förbrukningen.

Länk till FixarFarsans Provkörningar och Biltester

Om du gillar Volvo så rekommenderar jag mitt bloggarkiv och denna direktlänk som visar alla inlägg/tester som är taggade med #Volvo.

4 Besökare har kommenterat :
Danni sa...

Jag fick också äran att provköra den här häromveckan då min kompanjon hämtade ut en sprillans ny Black R :) Jag håller med om det mesta - det är en grymt bra bil rakt igenom. Går som en skållad råtta, ligger skitfint på vägen, och är nästan lika tyst och bekväm som V70. Fast särskilt rå tycker jag inte den är. Snarare väldigt lugn och belevad, och motorn gör nästan inget väsen av sig alls. Faktiskt lite för snäll för att heta "R". Men allt som allt en fantastisk allroundbil. Fast lite liten för att vara en ordentlig familjebil tycker jag ändå att den är.

Och jag tycker dessutom att min Passat är ett litet snäpp bättre ;)

FixarFarsan sa...

Du har nog ribban satt aningen högre eftersom du glider runt med 300 "Das Auto" hästar till vardags :D

Om en vanlig D5:a är Medium, D5 Polestar är blodig då måste ju Black R vara Rå ;)

Andreas sa...

Fantastisk bil! Har ej haft möjligheten att prova men oerhört vettig familjebil :).

Verkar dock enbart gjorts i begränsad upplaga?

FixarFarsan sa...

@Andreas

Enligt Volvo själva ska V60 Black R endast byggas i en begränsad upplaga om 200 bilar.