-->

4-Åring Med Benbrott - Tog 8v Innan Han Gick

I mitten av påskveckan körde han in i ett träd och skidresan var över för fyraåringens (+1 förälders) del. Det är bakgrunden till detta inlägg.

Ingen-Speltid-med-Gips

oBegränsad iPad-tid

Sedan har vi hankat oss fram till förra veckan med VAB, jobb och allt annat som bara måste rulla på även om en sitter hemma gipsad.

Första veckorna satt han mest bara i soffan och kunde knappt gå på toaletten ens med hjälp eftersom det gjorde ont och gipset gick så högt att det klämde mot ringen.

Obegränsad iPad och TV-tid för gipset retade de andra två killarna.

Kaffe-på-Sängen

Bodde i Soffan

Han bodde i princip i soffan den första tiden kan man säga och åt all mat där. Nej han drack inte kaffe, ovan bild visar egentligen frukost på sängen till hans mor..

Fraktur-Ben-Fyraårng

Omgipsad efter 2,5 vecka

Läkaren på Ljusdals lasarett sa att gipset skulle sitta i 2,5 vecka men på Sabbatsbergs barnortoped ville de efter denna tid gipsa om benet så totalt hade han benet i gips runt 6 veckor.

Röra-Benet-Så-Mycket-Man-Kan

Lång Rehab Efter Benbrott

Efter gipset togs bort var benet helt oanvändbart i ett par dagar då allt stöd försvann. Sakta med säkert började han våga böja liiite lite på benet och efter ett par dagar sakta sakta stödja sig lite på det.

Har man spelat och glott på otaliga "Ben10" avsnitt hela dagarna så är det lite svårt att vänja sig av vid det så jag körde en hemsk äggklocka var femte minut när jag var hemma och benet hade blivit lite bättre.

Jäklar vad han "hatade mig" vissa gånger men det funkade!

Efter-Benbrott-Rehab-barn

Lekparker = Bra Fraktur-Rehab!

Annars är lekparker kanonbra rehab eftersom han gärna vill klättra och inte tänkte på att han "inte kunde" utan bara gjorde det.

Hade jag sagt att han skulle klättra hade han ju inte "kunnat det".

Ringde och pratade med läkaren efter första utan-gips-veckan och de enda restriktionerna han fick för de första tre veckorna var att inte spela fotboll med stora killar och inte hoppa eller cykla.

Rehab-Fotboll

Fotbollsmålvakt = Ger Benmuskler

En annan bra rehab-övning var att låta han stå i fotbollsmålet som målis och sedan skjuta jättelösa skott mot honom. Först rakt på och sedan liten på sidan så han var tvungen att flytta sig..

Han böjde då på sig och benet, lyfte upp bollen och kastade tillbaka.

Det gjorde han utan att tänka och sen började han sakta gå utan att man höll i honom, sen klarade han även trappan hemma själv och ett par dagar senare även att kissa själv igen..

Trött-Pollen-Allergi-Mediciner

Mycket Tröttare Än Normalt

Förra veckan körde vi inskolning på dagis, någon av oss var där och han fick leka ett par timmar varje dag och nu har han gått själv sin första vecka sedan före påsk.

Asjobbigt är det att försöka hänga med de andra och han är helt slut när vi hämtar hem honom så han har haft dispens att sova middag på soffan. Pollen-allergi-medicinerna gör ju inte det hela bättre men snart är han tillbaka till det normala.

Tänk att små saker kan få så stor "impact" - Man har blivit ännu mer jobbig nu och tjatar ännu mer på de större grabbarna också att de inte ska gå över bilvägarna utan försöka nyttja tunnlarna och att de ska ha hjälm etc etc, tänk hur ett litet beslut i skidbacken kan leda till något sånt här stort. Men det kunde ju ha gått ännu värre, så ska man tänka, lära sig nåt och gå vidare.

Detta inlägg sparar jag i arkivet under taggen #FamiljeLiv.

2 Besökare har kommenterat :
Thomas sa...

Skönt att höra att det är fler som upplevt det svårt att komma tillbaka. Vår dotter blev av med gipset för snart en vecka sedan, och först nu kan hon hjälpligt stapla sig fram utan stöd korta bitar. Trodde aldrig att det svåraste med ett gipsat ben är att bli av med gipset.

Anonym sa...

Hoj tack info! Även här en fraktur för dottern 3.5 år. Spiralfraktur underben efter vurpa i skidbacke där skida ej löstes ur o hon vred benet illa😢. Vill tacka massor för info o ni delgett hur det gick för er! Hoppas allt gått bra även fram till detta nu!👍
Vår dotter hade en del problem m gips o skavsår så hade tre olika gips. Va tuff period m mycket smärta o oro. Efter avgipsning började ju sen ny utmaning. Hon stödde först inte alls på benet och första två veckorna efter avgipsning gick hon sporadiskt och höll sig gärna i väggar el ville bli buren el kröp. Efter nu 2.5 veckor efter avgipsning går hon själv utan vilja bli buren lika mycket. Hon haltar o går stelt med fotleden och benet ngt utåt. Men försöker gå fort. Har lätt tappa balansen men mycket bättre än för en vecka sen. Så antar det tar ngn vecka till att hon blir mer stabil. Har läst att det kan ta månader innan slutar halta. Vi får se. Men vilken resa. Hemskt när de små gör sig illa! Men tacksamt när de återhämtar sig ❤️👍! Mvh Anna