-->

Test: GoPro HERO4 Session (Actionkamera)

Idag ska vi prata om lilla GoPro HERO4 Session. Jag har medvetet väntat med att blogga om den eftersom jag ville testa alla tillbehör och inte dra massa förhastade slutsatser..

GoPro-Session-Skidstav

Mer YouTube Material 2016

Jag har lagt ut lite mer filmer på bloggens Youtube kanal under 2016 och i princip allt i år är filmat med denna 74 gram tunga krabat men vi börjar med uppackning och kamerans grunder först.

Unboxing-GoPro-HERO4-Session

Massor av GoPro Tillbehör

Jag gick bananas när jag beställde min GoPro Session + Minnet och kryssade då även i de flesta andra fästena inklusive ett gorilla stativ.

GoPro-Session-Medföljande-Fästen

Detta Ingår i GoPro Session:

Allt ovan ingår i själva GoPro Session kartongen (+ en USB kabel som jag inte fick med på bild). Två olika höljen för kameran med antingen fäste i bakdelen eller under.

Test-GoPro-Fästen-Tillbehör

Sugproppsfäste För Bilisten

Med många fästen och leder har man möjlighet att laborera fram ett par stativ/fästen man gillar. Jag har mest använt klämfästet för runda föremål och så sugproppen.

GoPro original-tillbehören är svindyra men när man skruvat med dem och använt dem ett tag så förstår man varför, de håller riktigt hög kvalité. Sugproppsfästet som t.ex. hänger på bilens utsida i kraftiga accelerationer inger sån respekt när man tryckt/låst fast det att jag aldrig varit nervös för att det ska släppa, se bara till att hålla plåt/glas samt fästets gummi rent.

Sugpropp-GoPro-Session-Hero4

Sugkoppsfäste-GoPro-Hero4-Session

GoPro-Session-Skidstav

GoPro-Session-Skidhjälm

GoPro-Pannfäste

Test-Gorilla-Kamerastativ

Fästen/Stativ För Alla Situationer

Med de fästen/stativ jag har nu så finns inga ursäkter, har verkligen ett stativ för alla situationer så det är bara till att börja skapa film genom att kombinera och använda dem på ett kreativt sätt.

Uppdatera-GoPro-Session-Hero4

Överföra-GoPro-Session-Filmer-Datorn

Själva Kameran GoPro Session

Kameran är liten och vattentät utan extra skal. Minneskortet och USB kontakt för laddning och filöverföring sitter under ett vattentätt lock.

Handhavandet är enkelt, jag som endast filmar med kameran trycker en gång på knappen = kameran börjar filma, ett till tryck och kameran slutar filma och ger ljudsignal om det.

För att hämta filmerna till datorn ansluter du bara USB kabeln och på samma sätt laddar du kamerans batteri.

För att kunna använda en smartphone-app och via den se live-bilden (perfekt sätt att justera in kameran), starta och stoppa inspelning (bra när kameran hänger utanför bilen t.ex.) eller hämta filer till telefonen så måste du sätta upp telefonens WiFi nät. Det går även att köpa till en speciell fjärrkontroll om man inte vill appa sig.

Via "GoPro appen" gör man även kamerans uppdateringar och efter en sådan uppdatering fungerade just appens uppkoppling mot kameran mycket bättre så gör update direkt. Tyvärr händer det med senaste programvaran också att appen ibland inte kan nå kameran eller att inspelningsknappen på appen är död och för att få igång allt igen måste wifi kopplas upp och appen startas om.

Jag tyckte det var något bökigt å veta vilka inställningar man skulle sätta för att få bästa kvalité/format/filstorlek/frames per sek m.m. men det fick man testa sig fram till. Jag personligen kom fram till att vanliga 1080p med 30 bilder per sekund passade mig bäst. Kameran stödjer även 1440p/30, 1080p/60 och 720p/100 frames per sekund där det sistnämnda ger grymt mjuka slow-mo filmer.

Kameran har även stöd för 8MP stillbilder och givetvis massa annat som ett läge för helt manuella inställningar för ISO/ljus etc och time lapse men jag går inte in på dem eftersom jag inte testat dem alls.

Recension-GoPro-Session-4

Lite För (+) & Nackdelar (-)

+ Hero4 Session är mycket billigare än andra GoPro:s
+ Den är riktigt enkel att använda när den väl är inställd
+ Den filmar med lagom stor vidvinkel
+ Den är liten, smidig och känns inte när man bär den
+ Den är vattentät från början och kräver inget extra skal
+ Den spelar in skarpa 1080p filmer med ok ljud
+ Den kostar under 2000:- (exkl. extra fästen)
- Batteriet i Session är helt inbyggt, du kan inte skifta
- Batteriet är känsligt för minusgrader och klarar max 10min i -10
- Fästena "utan räfflor" i leden måste dras rätt hårt för att hålla läget
- Utan extra linsskydd/hölje så är kamerans linsglas väldigt utsatt
- Utan bildskärm kan det vara svårt att veta vad som filmas
- Kopplingen mellan appen och kameran var inte helt stabil.

Ovan - Några Demofilmer

Ovan ser ni några av de filmer jag filmat med min HERO4 Session, vill ni se dem högupplösta bör de ses på youtubes sida där man kan höja kvalitén till 1080. Tittar du här på siten bör du stopp-klicka filmen innan du klickar nästa för att inte få ett ljudkaos! :)

Summering: GoPro HERO4 Session

Summeringen blir att GoPro HERO4 Session är grymt bra till vad den kostar och du behöver absolut inte köpa alla fästen. Gå till en fysisk butik och kläm och känn på de olika fästena och skriv upp vad de heter.

Tänk på att du kan filma "upp-och-ner" eftersom kameran automatisk vänder bilden åt dig, det kan spara minst ett fäste åt dig.

Sugproppfästet är klart värt sitt höga pris (köp inte en kopia) och det fästet man sätter på staven (ett hjälmfäste ingår i grundpaketet). Med dessa två extrafästen och eventuellt en 90 graders ledad arm klarar du dig väldigt långt.

Jag sa tidigare att jag ska filma allt med mobilen men det blir så mycket roligare filmer om man har en liten actionkamera som denna som man dessutom kan fästa på udda vinklar på utsidan av en bil, under vattnet, på ett cykelstyre eller på en skidstav.

Arkiverar detta inlägg under taggarna #Film och #Kamera.

0 Besökare har kommenterat :