-->

Montering av FMM Blandare & Takdusch

Bauhaus/Badrumsvärlden helrenoverade vårt badrum med katastrofalt dåligt resultat för snart två år sedan.

Bakgrund till bytet

Duschpanelen från VEGA gav sakta men säkert upp och till slut gav dess termostat inget varmvatten alls så något måste göras och envis som man är läste man på och bytte blandare och takdusch själv.

Stängde av vattnet i huset kopplade ur VEGA duschpanelen. Bauhaus gav pengarna tillbaka för den eftersom det var garanti kvar och för de köpte jag nya bättre prylar.

Guide-Montera-FM-Mattson-Ebro-Takdusch

Fast som vanligt när vi pratar Bauhaus så var blandaren i kartongen fel modell så kolla alltid allt en extra gång innan ni åker hem, är kartongen öppningsbar, dubbelkolla att rätt sak ligger i.

Gamla-Inkommande-VVS-Rör

VEGA duschpanelen var slangansluten och därför satt det 90 eller L-vinklar i väggen. Detta var alltså ruta 1 för min montering.

Blandare-Kopplingar

Montering 160mm Väggplatta

Eftersom FMM (och de flesta andra blandare) skruvas fast i 160 mm väggplatta tog jag bort 90 böjarna och rören rensades från gammal silikon samt kortades ner till angiven längd. Läs manualen i lugn å ro innan du börjar är alltid ett stalltips.

Manchetter-Täta-Vattenrör

Stöd/Klämhylsor

Runt rören smetades det på rejält med ny silikon och så på med gummimembranen. In i rören trycktes stödhylsor så att de inte kläms ihop när man drar fast blandaren senare.

Blandare-Ram-Vägg

Två hål för plattans infästning borrades och fylldes med silikon.

Därefter kunde plattan sättas fast ordentligt. Rören satt inte helt 160mm ifrån varandra, Inte direkt förvånad med tanke på vilka klåpare det var som gjort badrummet men man kunde försiktigt justera dem en aning så plattan kunde gå på.

Inkoppling-Blandare-Hylsor

Eftersom jag är en riktig lekman och i synnerhet inom VVS så läser jag alla instruktioner extra noga och kommer nu fram till att jag skall använda en sorts hylsa då våra inkommande rör är 12mm i diameter.

Blandarfäste-Vägg

Sen åkte hylsan och konan på.

FM-Mattson-Blandare-Utgång-Upp-Ner

Montering FMM Blandare

Blandaren kan nu skruvas fast. Överst ser ni första felaktiga modellen som hade utkast nedåt. Den fick jag åka och byta ut till den nedre modellen som sitter kvar än idag.

Ja, den sitter faktiskt kvar än idag även om hela badrummet i sig gjordes om på garanti då vi fick fuktproblem. Mer om detta i arkivet under #Badrum.

Montering-FM-Takdusch

Skruvade nu på handduschen och provade att allt fungerade och höll tätt. Fick dra åt blandaren mot plattan en aning och andra försöket fungerade allt utan dropp.

Montering Takdusch

Sedan läste jag noga monteringsanvisningen till takduschen. FMM har riktigt bra instruktioner och det var inga som helst problem att följa och göra rätt första försöket.

Första röret på och drogs åt lite lagom med 10 mm insex. Man behöver inget skaft för att tokdra, hade passande insexhylsor så det fick bli ett rejält skaft bara.

Därefter utkastaren. Sedan väggfästet (siiilikon) och resten av rören enligt anvisningarna.

Nu har vi en ny dusch som ger varmvatten och dessutom snygg att titta på. Vi har lärt oss en läxa och kommer aldrig mer köpa billigt skräp som VEGA som från början gett oss problem.

Tidsåtgång

Detta var första gången jag gjorde denna typ av installation men genom att följa instruktionerna och inte stressa (tog ändå bara 2h) gick installationen som en dans och jag lärde mig något nytt på kuppen. FMM var dessutom väldigt trevligt att skruva med eftersom de var gjorda nästan helt i metall och kunde skruvas fast så de satt ordentligt.

3 Besökare har kommenterat :
Anonym sa...

Snyggt jobbat, det gav mig mod att göra det själv med!

FixarFarsan sa...

Va glad jag blir när du skriver så!! Mitt första "rörjobb" detta ;-)

Unknown sa...

Bilderna var bra, speciellt den som visade hylsan poc konan.