-->

Test: Golf GTi Mk4 2001

Denna Volkswagen Golf GTi från 2001 hade jag under ett gäng år och körde nästan 7000 mil med. Under dessa år körde jag en helsikes massa motorväg och till det passade bilen helt perfekt.

Svart-Golf-GTi-2001

Motor / Drivlina

Motorn var en 1,8t på 150 hästkrafter och med en 5 växlad manuell låda. Den raka tvärställda fyran var en riktig symaskin som inte gjorde så mycket väsen av sig. Bilen var inte heller speciellt vass men gjorde sitt jobb relativt snålt och effektivt. Min Mk4 var helt original och som ni ser var den inte heller sänkt. Eftersom jag även ägde en "helgbil" denna tid (läs mer: Porsche 911 -86) så var Golfen bara en ren transportör mellan A till B och fick inte mycket mer fokus då.

Driftsäkerhet / Service

Golfen servades flera gånger hos Volkswagen och jag fick bland annat farthållarspaken och torkarmotorn bak bytt på goodwill. Tror jag betalade 20% av totala kostnaden.

Sedan bytte jag själv Luftmassemätaren en gång samt slipade och fettade in vindrutetorkarnas mekanism fram då de gick långsammare och långsammare för att stanna helt en dag. Däcken var original och fortfarande lagliga när jag sålde bilen vid 9000 mil, helt otroligt! Hade rätt mycket luft i däcken och kollade dem ofta, kan ha med det att göra? Inte heller bromsskivor eller belägg byttes men så körde jag också som sagt långa sträckor på motorväg med farthållaren på.

Ljus-Skinninredning-Golf-Mk4

Inredning

Bilen hade en ljus fin läderinredning som kändes lyxig varje gång man satte sig i bilen. Bilden ovan är tagen inför försäljning och de var fortfarande i fint skick då efter nästan 9000 mil. Lädret/skinnet på förarstolens dyna hade sträckts en aning men annars var de som nya.

Originalstereon kommer jag ihåg var en riktigt trevlig sak med 8 högtalare, grymt bra ljud!

Smutsig-Golf-2001

Golf Mk4 Som Bruksbil

Bilen var en riktig bruksbil så den var inte alltid skinande ren, hände då och då att den såg riktigt ledsen ut.

Summering

Skulle jag köpa en Golf GTi Mk4 idag skulle jag leta efter en årsmodell 2003-2004 med 180hk och 6 växlad låda. Svart läderinredning vore ett plus och gärna med R32 paket monterat ihop med BBS Challenge, CH eller R32 hjul. Har sett ett par såna Mk4:or och jädrar vilka fina bilar det är!

Front-VW-Golf-GTI-Mk4

Denna Golf var den senaste årsmodellen av Golf GTi som jag ägt och det var en ruskigt trevlig bil som jag rekommenderar även om den inte kändes som en sportig GTi. Den är mera som en liten och bekväm premiumbil med bra fartresurser. Jag har sedan jag började blogga testat många folkor, du hittar dem i arkivet under #Biltester.

2 Besökare har kommenterat :
MrVAG sa...

Har en nästan likadan goffe med samma klädsel, den håller bra men man får se upp med nya otvättade jeans som lätt färgar lädret även om det också går att tvätta bort.

FixarFarsan sa...

Kul att du kommenterar detta gamla inlägg! Tyckte Mk4:an blev nästan lite "lyxbil" med den ljusa skinnklädseln..