-->

Erfarenhet av Jabo Saga Lekstuga Byggsats

Sammanfattar i detta blogginlägg det jag tyckte var bra samt mindre bra med Lekstugan Jabo Saga som jag precis monterat klart.

Jabo-Saga-Lekstuga-Målad-Grått

Först det positiva

1. Stugan är väldigt fin och proportionerlig när den är klar, läs gärna om hela bygget under denna arkivlänk #Lekstuga.

2. Innermåtten är så pass stora att man kan stå rak under nock och det går jättebra att sova över i stugan med barnen, läs mer om detta under ovan arkivlänk.

3. Allt virke var välpaketerat och torrt.

4. Det fanns gott om skruv, skruv och brädor.

Jabo-lekstuga-extra-ram-tryckt-virke

Klen Dimension på Bottenramen

Den medföljande bottenramen var väldigt klen och helt oseriös. Jag byggde en extra ram i kraftigare tryckt virke som jag sedan skruvade fast original Jabo Saga ramen på.

Passform-Brädor-Jabo-Saga

Dålig Passform & Skruvade Brädor

Passformen på vissa brädor var helt katastrofal och en bräda kunde ta 10-15 minuter att bokstavligen “tvinga” ner på plats, du hittar mer inlägg om detta under arkivlänken jag postade längre upp.

Jabo-saga-hur-är-ritningarna

Byggritningar Jabo Saga

Instruktionerna hade lite förvirrande budskap om vilken hörnprofil man skulle använda. 30x30 eller 35x35?

Jabo-Saga-För-Lite-Takfotsregel

För Lite Takfotsregel

Enligt materiallistan skulle det medfölja 6 meter takfotsregel men i vårt paket var de mycket kortare och räckte inte till hela takfoten på båda sidor.

Jabo-Saga-Dörr-Byggsats-Omdöme

Svårmålad Dörr

Dörren till Jabo Saga som kom förmonterad hade även spröjslisterna fastnitade med små stift. Hur tycker Jabo att man skulle måla spröjslisterna runt om undrar jag?

Och slutligen - Altanbrädorna, de kunde gott fått vara i tryckt virke och de såg väldigt fula ut efter en enda vinter.

Trots detta smågnälliga inlägg så blev stugan fin och den har nyttjats flitigt under många somrar nu som sommarstuga. Grabbarna sover över där själva med sina kompisar.

10 Besökare har kommenterat :
FixarFarsan sa...

Följande svar kom från Jabo's kundsevice:

Hej

Tack för dina synpunkter. Det är nyttigt att få veta vad kunden tycker.


Jag kan hålla med om att bottenramen är väldigt klen. Vårt s.k pruduktråd har beslutat om den dimensionen en gång i tiden.

Beklagar att vissa timmerprofiler var vinda och skeva. Tyvärr kan det bli så ibland. Kunden kan reklamera sådant hos återförsäljaren om han vill och få nytt material, men det tar ju lite tid och kraft att göra det förstås.

Hörnreglarna skall vara 30x30 och takfotsregeln 35x35. Ja det är lite förvillande ser jag på din blogg. Ritningen med förankring av hörn och åsar är väl egentligen från en principritning för lite större timmerhus.

6 lm takfotsregel 35x35 skall ju räcka till men då verkar det som att det har blivit felpackat.

Punkt 4.

OBS HÄR SKALL SITTA EN TIMMERPROFIL LÄNGS NER SOM ÄR 20x64 mm LÄNGD 120 MM. Se materialbeskrivning sid. 1 samt ritning A03, vägg A = Halvprofil längst ner varje sida.

Anonym sa...

Tack. Verkligen!

Anonym sa...

Hej. Jag har precis fått hem min saga. Både jag och min sambo är arbetslösa akademiker. Så tid har vi men kunskap om snickeri är värre. Vi undrar hur många arbetstimmar det tog för dig totalt att sätta ihop den. Sedan undrar vi om du oljade o målade allt när det var klart eller innan?

FixarFarsan sa...

Hej

Kul att ni kommenterar, jag skulle uppskatta att det tog cirka en kalendervecka från sortering av brädor till sista färgstrykningen. 2-3 timmar per vardagskväll och så en helg med barn runt fötterna uppskattningsvis.

Bygg i er takt, var noga med att läsa instruktioner så kommer det gå jättebra.

Grundramen är i tryckt virke, sedan oljade jag golvbrädorna innan montering samt visst ändträ. Resten av huset målades när huset var färdigbyggt.

Anonym sa...

Tjena. Stugan är färdigmonterad o målad (gjordes i somras) men var ute o kollade nu o det var grönt mögel på listerna runt fönstrena som satt fastmonterade. Omöjliga att måla eller olja och fult med träfärg när allt är målat. Har du något tips på hur man får bort fult grönt mögel? Måste säga denna stuga verkligen är av dålig kvalitet. Taket sviktar o har böjt sig också.

FixarFarsan sa...

Hej och tack för en bra kommentar!

Får man mögel där runt och bakom spröjs-listerna får man nog bryta loss de gamla och byta ut. Annars funkar diskborste och sån mögeltvättmedel rätt bra där man kommer åt, bäst att göra det en varm sommardag så att virket torkar efter man spolat rent med massa vatten.

Tror inte Jabo byggsatser är sämre än andra byggsatser. Alla sparar in otroligt på virket och allt är i väldigt klena dimensioner.

Om ditt tak sviktar, har du kollat om pappen läcker? Är det fuktfläckar på insidan av taket och en annan sak, har du bra med ventilation så att eventuell kondens kan ta sig ut och inte åker upp i innertaket?

Unknown sa...

Jag har precis köpt en bagagnad Jabo saga.
Större delen av taket är bortblåst och jag behöver återskapa det själv. Har du möjligtvis tid att ta några bilder inifrån(på taket) som jag kan kika på?

FixarFarsan sa...

Tony, kul projekt du skaffat dig! Kika gärna i mitt bloggarkiv under taggen #Lekstuga så hittar du massa bilder kring mitt bygge, finns en hel del bilder på taket där.

Eva sa...

Og nå er vi igang😉 Vi har kjøpt brukt, umontert byggesett. Det tek litt tid og banning. Har grunna alle biter på forhånd. Er det mulig å få tak i ekstra fjøler tru. Nokon har sprekt. Eller er dette spesial, svensk kvalitet?😊 Lever hyttene enda hos dere som bygde for noen år siden?

Anonym sa...

Eva, jag har en Jabo Saga som dottern fick för ca 8år sen, den är lika fin än i dag. /Linda