-->

Opel Kadett City från 1975 blev min första bil

Min första bil började jag budgetrenovera redan från sena 16 års åldern. Utgångsobjektet var en blå Opel Kadett City från 1975 som varit med om en rejäl motorbrand.

Opel-kadett-city-75

Utgångsbilen: Eldad Motor

Varför börja med ett sådant dåligt objekt?

Förmodligen min fars sätt att hålla mig från “bus” och samtidigt lära mig lite mer om svetsande, motorer och bilmekande. Dessutom kostade bilen bara ett par hundralappar så det var ingen stor risk ifall jag skulle gett upp! :D

Opel-City-Saab-9000i-Turbo

Först Opel - Sedan Tre SAAB:ar på raken

Vägen till en körbar blå (lika smurfblå som första flakmopeden jag skrev om) bil var rätt lång (klar när jag skulle börja övningsköra) och slutresultatet var väl med dagens mått inte sådär jättebra men en billig, kul förstabil var det ändå med egenbyggd front och kjolar runt om i plåt.

Första vi (min far å jag) gjorde var att köpa en till likadan (en gul som var sönderrostad) Opel Kadett som vi snodde hela kompletta motorn och kabelhärvan ifrån. Sedan var det att bara att röja loss all smält plast på ovan blåa bil och flytta över allt som var friskare på donatorbilen.

Projektet var fortfarande under “en lax” så här pratar vi low budget bygge under studietiden.

När bilen gick att köra började jobbet med att skissa på plåtkjolar och modifiera in lysen och grill från en Fiat (tror det var en Fiat 131).

Gjorde även små dåtida “måste-modifieringar” som att bonnsänka bilen (kapa fjädrarna) och måla lyktor bak men var tvungen att köpa nya fjädrar (och kapa dem mindre) då vi gång på gång fastnade med bilen över farthinder när det satt folk bak.

Det kan finnas en läsare som minns race mellan en Volvo 343:a och denna blåa City nerför backen från Saltsjöbaden i hiskliga topphastigheter runt 300Km/h (verklig fart runt 140 km/h kanske men båda bilarna lät som de skulle göra 300 knyck:)

Denna bil existerar inte längre utan registreringsnumret tillhör en Mörkröd Diesel Golf från 1994, R.I.P. Smurfen!

Första bilen kommer nog alla ihåg, minns du din första bil?
Berätta gärna genom att lämna en kommentar nedan!

TIPS: Arkivlänkar till andra inlägg om #Opel och #SAAB.

0 Besökare har kommenterat :