-->

Hur Får Man Bort Filtmatta Från Trappsteg?

Kunde inte hålla mig borta från filtmattan i trappan så den ligger nu i en svart sopsäck i hallen och jag räknar 8 blåsor på händerna :D

Hur-Får-Tar-Man-Bort-Filtmatta-Trappsteg

Blötte tre trappsteg i taget med en blomspruta och började uppifrån.

Pillade efter en stund upp ett hörn med en vass kniv och tog tag med en tång. Sedan var det bara att riva men inte så mycket att man ramlade ner i trappan.

Trappstegen ska nu tvättas med något medel som löser upp de sista limresterna från varje steg. Därefter kommer listerna i fram och bakkant slipas ner.

Läs mer om detta projekt i mitt bloggarkiv under taggen #Trappa.

13 Besökare har kommenterat :
Hanna sa...

Ojoj jag vet hur det är! Vi har rivit av filtmatta, slipat ner kanter, satt igen "hålet" och gjort i ordning båda våra trappor. Pest och pina men de blir fina sen! Vi har målat den ena helt vit och den andra vit med gråa trappsteg. Have fun!!

Anonym sa...

Ska precis börja med min men tänkte googla lite och höra hur andra gjort. Min trappa ser exkt ut som din gjorde, mattan sitter dock som berget! Vad hade du i blomsprutan och hur länge fick det stå och dra?

FixarFarsan sa...

Det var bara varmt vatten ur kranen i sprutan och jag sprutade på rätt mycket och lät det dra några minuter innan jag började dra.

Ha på dig bra handskar och använd en bra tång så ska det nog gå bra även om den verkar sitta som berget nu.. Lycka till!

Anonym sa...

Vad använde du för medel för att lösa upp limresterna?

FixarFarsan sa...

Jag skrapade bort limresterna med en ny vass färgskrapa.

Håkan sa...

Hejsan. Min trapp ser ut som din. Varje trappsteg sitter fast i fack på vardera sida i stommen. När jag nu rivit bort filtmattan glappar steget. Hur gjorde du med detta? Träfog eller liknande?
M

FixarFarsan sa...

Hej, hänger inte riktigt med kring hur mattrivet kan orsaka glapp men vit fog kanske funkar alt kilar? Hade inte det problemet själv..

Håkan sa...

OK tack.

Kuriosa - trappstommen har färdiga fack där trappstegen (efter applicerad filtmatta) stuckits in. Som en byggsats. Passformen är avhängig filtmattans tjocklek så därför glappar det nu.

mika sa...

Hett vatten, kniv och kofot, 58 minuter totalt för 14 steg. Tack för tips :-)

FixarFarsan sa...

Bra jobbat! Hett vatten var säkert en hit och så ett småförbannat sinne på det! :)

Unknown sa...

Körde tipset + varmluftspistol=Kanon!!

Aberggren sa...

Drog bort mattan på ett trappsteg och därunder verkade det vara en spånskiva. Hade hoppats på furu. Kan man få tilldetsmyggt, trots spånskiva. Vi vill måla svart

Anonym sa...

Mitt "bidrag" i trapprenovering:
1. Ang glapp i "facket" i sidorna efter mattan, som Håkan fick problem med..
Jag löste det gm att skära av mattan kant-kant med trappsidorna och lät alltså mattkanten sitta kvar som "drev" för att slippa glapp. Jag misstänkte nämligen att det skulle kunna glappa där annars. Därefter är tanken att jag latexfogar sista lilla glipan.

2. Återanvänder i övrigt allt material från gamla trappan. Spjälor, bakstycke-kanten och trappräcket som jag inte tyckte om får bli andra delar. T ex satte jag ihop 4 spjälor för att få tjockare trä att arbeta vidare med. Andra delar har handöverfräsen fått jobba lite på för att få fram lite snyggare profiler än 80-talsstuket. Lite "snäckor" utkarvade i nederdel på en stjäla som satt som berget i väggen och fick sitta kvar. På så sätt blev det en dekorativ detalj istället.

3. Tips om man vill ha nya trappsteg (för dig Abergren, som hittade spånskiva under mattan) - jag sparade mattdelarna som ev framtida mall om man vill lägga på ev golvmatta eller träplatta ovanpå befintligt sättsteg. Det finns tex snygga golvmattor som ser ut som trä. Finns även smaka på rulle. Tänkte först ha det men gillar mina trästeg. Vill åt "sekelskiftet" designmässigt. Nya bakstycken är på gång på samma sätt som på den här bloggen fast ville ta det ett steg längre med "gjutjärnsdetaljer" för att få ljuset lysa igenom bakstyckena trots att jag vill ha trappen inbyggd...

lskar att se ditt bidrag i övrigt. Lättare få en bild av resultatet.