-->

Guide: Uppdatera Laptop med SSD + Windows 7

Min laptop på jobbet har ett par år på nacken, den kör Windows XP och har en hel del tunga program installerade på en krypterad 2,5” hårddisk.

Alla som kör på en liknande kombination vet att detta inte är någon raket och därför känns det kul att nu uppgradera datorn med en ny SSD disk och 64-bitars version av Windows 7.

SSD står för Solid State Disc och kan enkelt förklaras som att det är ett stort USB minne istället för en mekanisk hårddisk med snurrande skivor och läshuvuden. SSD diskar är snabbare, tystare, snålare och mindre känsliga för skakningar och stötar men de är också dyrare än vanliga hårddiskar.

1. Dekryptering av Gammal HDD

Jag börjar med att av eller de-kryptera den gamla hårrdisken, det tar ett par timmar.

Uppstart med vanlig 2,5 tums hårddisk och Windows XP

2. Mäter uppstart - Mekanisk HDD

Därefter startar jag upp datorn utan laddare i och mäter på skoj hur lång tid det tar från “power on” till att man kommer ut på nätet.

Sambons Iphone4 hinner räkna upp till 4 min 55 sek innan man kunde surfa. När krypteringen låg på tog det minst det dubbla.

Montera bort gammal hårddisk

3. Montera ny SSD

Till den SSD disk jag beställde kom det med ett USB kabinett som man kunde stoppa den gamla hårddisken i.

Perfekt med en extra USB disk som dessutom just nu har alla gamla filer på. Enkel återläsning av filerna till datorn igen när nya operativsystemet är installerat.

Montera SSD i Laptop

SSD disken monteras precis på samma sätt som den gamla klassiska.

Installera Windows 7

4. Installera Windows 7 på SSD

Sedan installerade jag Windows 7 på nya SSD hårddisken.

Installationen av Windows operativ är enklare än någonsin, jag har varit med och rullat ut Windows 3.0 med disketter på stora företag en gång i tiden så jag vet hur det en gång var..

Om Windows versioner kan jag säga att du ska välja den version du har råd med. En billigare OEM versionen klarar du dig långt med så länge du vet att den inte kan installeras på en annan dator senare.

Uppstart med Solid State Disc SSD och Windows 7 x64

5. Uppstart med SSD + Windows 7

Efter uppgraderingen av Operativsystemet och disken tog en uppstart från “power on” tryck till surfläge istället 1 min och 33 sekunder, en förbättring med 3 minuter och 22 sekunder alltså!

När jag skriver detta inlägg har jag kört med SSD disken i ett par dagar och är bara så sjukt glad över lite bättre prestanda!

Läs gärna fler av mina inlägg taggade med #IT.

2 Besökare har kommenterat :
Danni sa...

SSD är den vettigaste uppgraderingen för en persondator i dagsläget, iaf sålänge man sett till att peta in tillräckligt med RAM i burken. Fantastiskt vilken skillnad det gör. Vilken disk köpte du?

Jag såg till att lägga vantarna på en OCZ Vertex 3 med SATA3 så fort de släpptes förra året för att peta ner i min MacBook Pro och det är helt insane hur rapp den datorn är. Jag behöver aldrig vänta på datorn överhuvudtaget. Den segar inte ner det minsta, nånsin, vad jag än gör. Helt fantastiskt. Även om jag alltid har haft prestandadatorer så har de aldrig kommit i närheten av den här känslan - tunga program som Photoshop och Visual Studio startar upp så fort man ens rör vid ikonen.

FixarFarsan sa...

Jag stoppade i en 96 GB "Kingston SSDNow" disk.

Borde göra precis samma operation i hemdatorn (vår s.k. "tjockdator") där jag också leker med CS4:an då och då.

Satt och jobbade igår natt och när laptopens kylfläkt inte väsnades så blev datorn helt knäpptyst och det enda som hördes var tangentknattret.. :)