-->

Navigon i UP! med Maps + More och Blue Index

Detta inlägg handlar om den Navigon skärm som sitter i nya Volkswagen High UP! (Läs mer om själva bilen via länken till vänster).

UP!-har-delvis-röststyrd-navigator

Mitt på instrumentpanelen sitter en löstagbar liten pekskärm som fungerar som navigator, färddatordisplay, multimediaskärm och indikerar även hur du ska köra för att hålla nere förbrukningen.

Men vi börjar med att testa den röststyrda navigatorn, pekar på “Röststyrning” för att aktivera den.

UP!-anger-destination-med-rösten

Jag säger sedan stad, gata och husnummer så tydligt jag kan och den fick fram rätt hus där jag bor, så långt gick allt fint.

Update #1: Man skall ha lite tålamod och vänta tills det plingar till efter att enheten frågat något, först då slås mikrofonen på.. Blir garanterat fel om man pratar före plinget :)

Under färden tyckte jag volymen var för låg så jag sa “högre volym” men hon förstod inte, provade med “höj” och sedan “HÖÖÖJ” men det hände inget. Tryckte istället på skärmen och såg att volymen var på max. Testade att säga “sänk” men det förstod hon inte heller.

Update #2: Rättar mig själv, volymen går visst att få hur hög som helst. Om navigatorn är på och radion är av vrider du bara på radions volym för att höja. När du har radion på vrider du på radions volymvred när navigatorn pratar – då höjs navigatorns röst.

Navigator Summering: Navigatorn fungerade bra när man lärt sig de två saker jag uppdaterade inlägget med ovan. Den är något långsam när man skall mata in adresser för hand och röststyrningen är också något seeeg men å andra sidan kan man köra och prata med den samtidigt.

Nu över till Blue Index tycker jag..

UP!-har-Avancerad-färddator-Blue-Index-Fullt-jag-vann

Ovan ser ni hur det ser ut efter en tids eko-driving på motorvägen i jämn fart med största växeln i, vilket är 5:an. Två fyllda blåa cirklar.

UP!-har-Avancerad-färddator-Blue-Index-Gasade-på-låga-växlar

Gasar och bromsar man och använder låga växlar så minskar det blåa i respektive smurfboll.

UP!-har-Avancerad-färddator-Blue-Index (14)

Pekar man på ikonerna (skärmen är inte lika känslig som t.ex. en smartphone) får man ur mer detaljer om hur man kört.

Är man mottaglig för smart smurfindex (blå = blue = smurf?) så kommer Blue Index och dessa staplar hjälpa till och motivera riktigt snålkörning tror jag. Framtidens “körglädje” det här kanske?

Update #3:  4,4 - 4,5 liter per 100Km är inga problem, sänker man farten till runt 90 Km/h på motorvägen sjunker förbrukningen till 3,9.

UP!-backvarnare-på-pekskärmen

Smartskärmen har även funktioner som visar hinder när man backar. Detta är vårt båtsläp som lyser gult :) “Titta på Vägen” Eh? Hm?

Maps-More-Navigon-Vattentemperatur

Går även att få fram kylvätsketemperatur, oljetemp och öppna dörrar och liknande visas också på skärmen. Enheten fungerar som handsfree till blåtandsmobilen och slukar små Micro SD kort med musik på.

Maps-More-Varvräknare-Navigon-Pekskärm-UP!

Man kan även utöka “lådan” (nu lät jag som farfar, “vaad är det för låååda på panelen, bah.. vad ska det vara bra för” haha) med specialgjorda appar och den går också att ta loss..

Special-Navigon-för-Volkswagen-UP!

Har nu testat att docka loss den från “moderskeppet”. Den lossnar lätt och sätter sig på plats nästan lika lätt. Man hakar på den i ovankant och sedan klickar fast i underkant.

Summa Summarum är att jag diggar denna Navigon-enhet även om jag tror att det är en tidsfråga innan våra telefoner kommer göra samma sak. Det skall bara standardiseras lite till så alla kör samma kontaker och går att docka i bilen.

Men medan vi väntar på att smarta telefoner ska ta över så är detta både underhållande, kul, smart och användbart.

0 Besökare har kommenterat :