-->

Bygga Gamingdator Som Klarar CS (Budget Max 6000Kr)

Stationära datorer kan man få riktigt billigt idag men så fort man har lite krav på spelgrafik, RAM eller SSD disk så drar priset ändå iväg.

Detta inlägg ska handla om hur jag hjälpte äldsta sonen att bygga gamingdator av lösa delar för under 6000:-.

Han skulle använda den till att kolla på streamad film/TV kanaler och youtube samt lyssna på musik och för att spela Counter Strike CS:GO med.

Bygga-Billig-Gamingdator-Budget-CS

Välja Delar Till Budget Gamingdator

Har du en begränsad budget måste du bestämma vilka komponenter som är viktiga för DIG och för sonen var det viktigt att datorn skulle se "cool ut" (eller "modern" som han säger) medan jag försökte få så mycket fart i den som möjligt för resterande budget.

Budgeten var 6000:- och allt började med att han köpte ett prisvärt gamingpaket med lysande tangentbord, mus och headset för 600:-.

Därefter bestämde vi oss för en lite udda kompakt låda (Mini-ITX) som fanns i fyndlådan för ett par hundra billigare.

Därefter ett prissänkt GeForce GTX 750 grafikkort, en 256GB SSD disk och 8GB RAM och sedan den snabbaste CPU'n pengarna räckte till, vilket blev en Quad AMD.

Montera-SSD-Disk-DatorlådaBygga-GamingDator-Delar-Guide

Montera SSD + DVD + CPU + RAM

Sist jag byggde hemdator i delar var säkert 20 år sedan och det har hänt mycket sedan dess så jag bekantade mig med manualerna för chassit.

Började med att kolla vilka strömkablar vi behövde och lade bort de andra så att de inte låg i vägen.

Monterade även DVD och SSD disken och kopplade deras kablar.

Lade sedan moderkortet på bordet bredvid chassit och monterade CPU, dess kylare, RAM, ström och alla kontakter för HDD/Power/USB från chassit. Blir du osäker, googla fram till moderkortets manual på nätet, den brukar vara bättre än den som följer med i kartongen.

De små kontakterna för lamporna i chassit är väl de svåraste att koppla rätt, brukar dock vara en liten "pil" på + sladden.

När moderkortet är "komplett" lyfter du det försiktigt på plats och där det sitter på sina fyra skruvar dubbekollar du att inga kontakter lossnat.

Bra-Datorlåda-Gamingdator-Budget

Montera Grafikkort + Testa LED/Fläktar

Sista delen i vårt bygge var att trycka i grafikkortet i sin PCI slot och därefter kopplade vi in alla sladdar för skärm/tangentbord/mus och provstartade datorn utan att sätta på locket. Hålet bak i chassit är för vattenkylning.

Med locket av, kolla att CPU-kylaren snurrar som den ska, att den andra fläkten i chassit är igång samt att grafikens fläkt(ar) snurrar som de ska.

I detta läge kollar du även att power-LED samt övriga lampor för HDD etc. i lådans framkant fungerar som du tänkt.

Om allt funkar stänger du ner datorn och monterar på locket tillfälligt.

Installera-Windows10-Gamingdator-OSGamingdator-Kylning-Fläktar

Installera Operativsystem + Kabelsanera

Gå in i datorns BIOS, ställ datum och ev andra saker du vill ha men vänta med överklockning just nu tycker jag! :)

En stor post i grabbens budget var Windows 10 licens (~1000:-), den tog vi fram nu och installerade OS som gick löjligt snabbt och smidigt..

När operativsystemet var installerat så stängde jag ner datorn igen och dubbelkollade att alla kablar var optimalt dragna och inget låg i vägen för fläktarna. I denna låda kunde man bunta ihop och lägga allt kablage i framänden av lådan så att alla fläktar bak har "fritt blås".

Därefter kunde lådan stängas ordentligt och ställas på sin rätta plats.

Test-GamingDator-Budget-CS

Test + Uppdatering

Innan grabben kunde börja använda datorn återstod lite uppdatering av operativet, grafikdrivrutiner och drivare för moderkort/chipset.

Men därefter lirade allt. Datorn klarade lätt att strömma HD film (via en liten USB Wi-Fi dongel för 130:-) och streama HD-TV kanaler funkar också. Vi kopplade dock datorn med kabel till routern eftersom han vill få en bättre ping i onlinespel.

Datorn klarar lätt Counter Strike CS:GO och Last Man Standing som är de två spel som han och hans kompisar spelar mest just nu. 

Summering

AMD processorn låg på "bara" 2,05 Ghz och var fyrkärnig så jag tror att en intel-processor hade varit ett bättre val. Helst en i5:a men dessa moderkort och proppar kostar mycket mer än AMD och då får man skippa det dyra grafikkortet för 1500 och SSD disken samt välja ett sniktangentbord/mus för 100:- istället för 600:-.

Läs gärna fler av mina liknande inlägg i arkivet under #Gaming/#IT.
2 Besökare har kommenterat :
ionizer sa...

Hålet är till för extern vattenkylming

FixarFarsan sa...

Aha, sånt fanns inte när jag byggde mkt datorer! Det glömde vi att köpa nu men får köpa det sedan när vi börjar överklocka! :P