-->

Bygga Garage Till Robotgräsklipparen

Om man som bilnörd köper en robotgräsklippare så måste den ju även få ett eget garage som den kan stå och ladda i när den inte är ute och klipper eller hur? Bara att se den backa in själv i garaget på kvällen är värt allt jobb! :)

RobotGräsklippare-Garage-Gardena-R40Li

Material & Pris

Jag har precis byggt ett robotgräsklippargarage till Gardena R40Li och det var inte alls svårt. Det mesta av materialet har du säkert liggandes i gömmorna.

Jag själv köpte bara 10 meter läkt för 40:- till bygget, resten hade jag hemma och plåtbitarna till taket fick jag av farsan.

Garagemått

Jag kollade på många videos kring andra garagebyggen och tyckte de var så sjukt tajta så jag mätte där basenheten stod, la till 3 cm på varje sida och detta bestämde innerbredden på garaget

Jag ville förbereda garaget för en framtida garageport som öppnas när den ska ut och stängs när den parkerat igen så därför är garaget så långt och lite extra högt.

Garage-Stomme-Robotklippare

Mått-Garage-Robotgräsklippare

Enkla-Takstolar-Garage

Väggar & Takstolar

Ska inte bli långrandig kring detta bygge men ett tips är att sätta tryckt virke längst ner mot marken. På sidorna satte jag sedan samma typ av panel som på huset ifall man senare vill måla den i samma gråa kulör.

Provmontering är också bra medan man bygger så att man ser att hjärnan tänkt rätt. Det kan lätt bli lite "fel" när man ändrar å justerar mått för en viss sak - då funkar plötsligt inte en annan.. ja ni vet. :)

Takstolar gjorde jag två fullstora som vilade där det var som stabilast och en i mitten som var lite mindre modell.

Plåttak-Garage

Klippa-Med-Plåtsax

Plåttak

Först gjorde jag själva takstommen av gammalt hårt laminatgolv (modell tjockare) och klädde sedan den med överbliven husbilsplåt som jag skruvade fast med takplåtsskruv (såna skruvar ni vet med gummipackning på).

Farsan hade säkert stått å bockat plåten perfekt men jag smackade på två bitar (som jag först klippt raka) på varje taksida och böjde på en tredje över nocken samt drog fast skruvarna och klippet bort överskottet. Lite knackande jag med plåthammaren för att få bort gamla skador men jag tycker det blev bra utan en massa jobb.

Grundmåla-Tryckt-Virke

Grund-Garage-Robotklippare

Målning & Grund

Grundmålade och målade garaget med vit grund+oljefärg. Vitt fick det bli i version 1.0 men som sagt senare kanske det blir grå panel som på stora huset.

Grund gjorde jag ingen utan la bara en bit åldersbeständig plast under för att inte kondens skulle tränga in och för att gräset inte skulle växa på insidan. Genom denna skruvade jag fast basenheten igen och drog alla kablar genom en liten öppning.

Funktionstest-Carport-Robotgräsklippare

Funktionstest

Den trä-färgade tunna tillfälliga listen ni ser på ovan bild ersattes med två fastskruvade metallpinnar som förankrade bygget i marken då klipparen kommer köra emot huset och man helst inte vill att huset börjar flytta på sig.

Som ni ser på videon ovan så gillar Gardena R40Li redan sitt garage och parkerar så fint in i det.

Garage-Gardena-Robotgräsklippare-R40Li

Update 2017

Jag har efter detta inlägg fixat lite med garaget och satt på en list i takets framkant, lite som en vindskiva samt gångjärn för att kunna öppna det och även dragit kablar i vita kanallister så de inte syns..

Har även haft lite strul med klipparen och bytt ut den men allt detta kan du läsa mer om i mitt bloggarkiv under taggen #Gräsklippare eller #SmartaHem.

Du som läser, kommentera gärna detta inlägg! Har du t.ex. själv en robotgräsklippare som du byggt ett snyggt garage till så kan du väl tagga mig på Instagram (bara skriva @fixarfarsan i antingen inlägget eller i en ny kommentar så ser jag det) och visa mig hur det blev?

3 Besökare har kommenterat :
Sara sa...

Blev ju jättefint, tack för en bra guide som fick oss att bygga ett garage till vår!

Kenny sa...

Hur gör man takstolarna :)

Anonym sa...

Hej