-->

Telldus ZNET Lite V2 Test

Nu är den släppt, nya Telldus ZNET Lite V2 - Den nya Smartahem styrboxen från Telldus som klarar av dubbelriktad kommunikation mot både 433 Mhz och Z-Wave enheter.

Uppgradera-till-ZNET-Lite-V2

ZNET-Lite-V2-Recension

Same Same - But Different!

Nya och gamla "lådan" är identiska förutom texten på undersidan så vi spolar fram till när jag kopplat in den nya boxen parallellt.

På bilden ser ni även en ny mer slimmad 433 baserad fjärrbrytare som ser mycket snyggare ut än de gamla "blafforna" vi har i huset. Tyvärr är kransen på denna "slim" fortfarande för stor och har man en jordad laptopladdare i uttaget intill så är kransen i vägen, men snygga är de!

Hantera-Platser-Telldus-ZNET-Lite-V2

Registera Om Alla Enheter

Jag loggade in på Telldus Live och kollade att den nya boxen reggat sig och fått "online status". Därefter satte jag dess plats manuellt med hjälp av koordinater så att solen upp/nedgång skulle bli rätt.

Markerade alla gamla enheter, CTRL+C och klistrade in i en notepad-fil för att sedan stänga av den gamla boxen.

Plockade sedan fram en gammal 433-tempmätare jag haft liggande och började registrera den samt alla husets 433 enheter.

Reset-av-Strips

Reset-Z-Wave-Dosa-Byte-Znet-Lite-v2

Z-Wave Enheter Kräver en RESET

Z-Wave strulade det lite med. Jag fick ingen av dem att regga sig och trodde först det var nåt fel men det visade sig bara vara skit bakom spakarna.

Fick köra en RESET av samtliga Z-Wave innan de hittades av nya ZNet Lite V2. Ovan ser ni gulmarkerat hur en Z-Wave RESET går till.

Fönsterremsan "Stripe" krävde sin magnet för att göra RESET så det är bra att man spar kartonger för där låg magneten och väntade! :D

ZNET-Lite-V2-Stöd-433-Sensorer-Mätare

Nyheterna i ZNET Lite V2

I och med det fulla dubbelriktade 433 + Z-Wave stödet i Lite V2 öppnar sig flera nya möjligheter att vara kreativ i sitt smarta hem byggande.

Ja, jag vet Z-Wave har också temp/fuktsensorer men gamla 433 standarden är mkt billigare och då kan man kosta på sig att ha flera mätare runt om i huset eller varför inte rörelsedetektorer för att trigga tändning av belysning.

Gränssnittet där man lägger till enheter är väldigt logiskt med loggor och bilder på enheterna och i de flesta fallen stämmer allt 1:1 så det är bara att leta upp enheten (433 eller Z-Wave), klicka sig fram och göra som det står och är det en uppgradering får du som sagt göra en reset av Z-wave dosor enligt rutinen jag skrev om längre upp.

Eftersom detta sker online via en webbsida så kan Telldus supporten lätt uppgradera och lägga till nya enheter när sådana kommer.

Lärdom - Bygg Mer På Händelser

Jag fick en liten "aha-upplevelse" när jag byggde upp scheman igen och denna gången baserade jag mer på "händelser".

T.ex. att ett element skulle slås på när solen gick ner ELLER när temperaturen i arbetsrummet sjönk under ett visst gradantal och om någon öppnade fönstret så slogs det av. När fönstret stängdes igen på dagtid så skötte tempgivaren påslaget OM rummets temperatur sjönk under de värden jag satt upp. Med sensor-baserade händelser kan du skapa i princip hur coola saker som helst, bästa är att kombinera scheman och sedan komplettera med triggade händelser.

En annan sak du kan göra med händelser är att skicka notiser till din smartphone-app, t.ex. när någon går förbi en rörelsesensor eller sätta en liten magnetsensor i botten på brevlådan som ger dig en notis om när det ramlar ner post..

Har sagt det förr men varje gång man river och bygger upp så blir styrningen av lampor och elförbrukare bara smartare.

Summering ZNET Lite V2

Fullt dubbelriktat Z-Wave + 433 Mhz stöd i ZNET Lite V2 gör den framtidssäkrad ett bra tag framöver och egentligen finns bara ett enda önskemål, att Telldus tar fram en längre original-antenn så att räckvidden blir ännu bättre för dosor/sensorer utomhus.

Sedan tycker jag faktiskt Telldus borde ha strukit benämningen "Lite V2" och kallat denna nya låda för just Znet PRO som det var tänkt från början.. Fast nu fick jag precis info om att en PRO faktiskt är under framtagande (inget datum ännu dock) så denna låda får snällt heta Lite V2 trots att den presterar som ett PROffs redan nu! :)

Läs gärna mer om min kommande antennuppgradering och massa andra liknande inlägg under min bloggarkivtagg #SmartaHem.

18 Besökare har kommenterat :
FixarFarsan sa...

Låter som du fått hem en "dålig" Lite V2 enhet, precis som min första var. Låt Supporten hjälpa dig och skicka hem en ny buggfri styrenhet, de brukar vara snabba att svara!

Johan sa...

Hej Fixarfarsan! Har precis avslutat mitt sista försök med Znet v2. Har typ 15-20 st 443 MHz-brytare och tänkte byta successivt. Men varken mina Nexa- eller Biltema-brytare reagerar över huvud taget. Har ändå nollställt Nexorna men utan framgång. Har testat med två olika Tellstick som supporten skickat ut men nu ger jag upp. Har du något tips? Ska inte köra med Tellstick, det får bli Zipato eller något liknande istället.

FixarFarsan sa...

Jag brukar köra uteslutningsmetoden när jag felsöker och börja om helt. Se till att styrboxen inte ligger nära störande sändare som t.ex. WiFi Routrar, dra åt antenn och starta om boxen. Sopa konfigurationen helt och börja om och se till att datumzon stämmer samt att boxen har åtkomst till internet. Sedan testa alla olika modeller på brytare, en modell i taget. Om boxen inte kan styra någon av dem oavsett hur nära de är så måste Znet boxen ändå vara trasig och du bör få en ny (be supporten testa den med brytare innan de skickar hem den till dig).

Johan sa...

Tack för svaret! Din blogg är riktigt bra. Jag har typ exakt samma intressen som du och även tre små pojkar. :) Har dock sällan tid att skriva några kommentarer men då kan du veta att jag läser det med intresse ändå.

FixarFarsan sa...

Tack Johan, vad roligt att höra att du också är en FixarFarsa med smågrabbar! :)

Anonym sa...

Hej, jag tänkte göra mitt hem smartare genom att köpa någon av Telldus produkter. Jag vet i nuläget inte hur smart jag vill göra det, men jag vill inte lägga pengar på funktioner jag ändå aldrig (vad jag vet nu..) kommer använda. Samtidigt kanske deras enklaste variant har för få funktioner. Kan du kortfattat förklara skillnaderna mellan "tellstick net" och "znet lite v1" och "v2". Förstår att znet klarar zwave men om jag primärt vill schemalägga lampor och kanske ha några rörelsedetektorer, räcker den billigare tellsticken då? Eller begränsar jag mig då? Vad missar jag jämfört med znet lite v1 och 2? På förhand tack!

FixarFarsan sa...

Tellstick Net säljs idag för riktigt bra pris med några fjärrbrytare. Den kör bara 433 Mhz men den är väldigt utbredd och kommer leva kvar länge.

Znet V1 ska du hoppa över helt tycker jag utan ska satsa på V2 som då har dubbelriktat stöd för både 433 och Z-Wave

Z-Wave enheter är mer stabila eftersom de skickar tillbaka OM de verkligen har slagits av eller på och kan även skicka mer detaljerade uppgifter.

Du kommer långt med en Tellstick net som du byter antenn på men vill du vara helt framtidssäkrad så väljer du V2.

Läs gärna mer i mitt bloggarkiv under #SmartaHem

Och du, välkommen till en rolig värld! :)

Tomas sa...

Tjena FixarFarsan!
Jag funderar på att köpa en TellStick ZNet Lite V2, men undrar om du möjligtvis vet om man kan köra med tex. Home Assistant till sin Tellstick för att få full åtkomst till alla funktioner, eller om man måste använda Telldus Live och betala för ett medlemskap.
Samt har du några tips på vettiga sensorer, tempmätare m.m. som fungerar bra?

Ha det gött!
/Tomas

FixarFarsan sa...

Jag kör vanliga "Telldus Live" och den är gratis. Telldus Live Pro ger mer avancerade funktioner men jag tror de flesta klarar sig rätt långt med gratistjänsten.

Hur avancerad hemautomatisering tänkte du bygga?

Tomas sa...

Ok, ja den kanske duger så länge iallafall då.
Jag är helt nybörjare på detta, men få igång lite lampor som kanske tänds/släcks vissa tider, en vattensensor hade varit bra att ha under diskbänken tex. Temperaturmätare. Ja såna saker helt enkelt.

Sen har jag läst lite att nån fick ihop något som läser av elmätaren och mäter förbrukning, sms när tvättmaskinen är klar m.m. men det kanske är lite överkurs just nu.

/Tomas

FixarFarsan sa...

Ok, då tycker jag du ska köpa ett startkit som har ett par brytare och en fuktgivare. Börja enkelt, klura på bra scheman, optimera dem och bygg sedan på systemet.

Är du intresserad av att mäta elförbrukning, satsa på Z-wave stöd eftersom de brytarna oftast har en sådan funktion inbyggd.

Tagga gärna mig @fixarfarsan på instagram eller facebook om du lägger ut bilder på ditt bygge, nyfiken att se hur det blev!

Tomas sa...

Tack, då kör jag på det!
Absolut, får se när bygget drar igång, precis köpt hus (därför jag vill göra hemmet lite smartare :) så det finns lite annat som är prio först.

/Tomas

Bengt sa...

Hej
Funderar på att köpa en Znet V2 eftersom den har dubbeldiktat 433. Har en fråga.. Finns det brytare på 433 som skickar tillbaka ett kvitto att de slagit på, eller/och som man kanske kan ställa en statusfråga till? Eller är det bara så att 433 mottagningen endast i praktiken fungerar med termometrar, rörelsevakter etc
Tack för en bra blogg
Med vänlig hälsning, Bengt

FixarFarsan sa...

Hej Bengt! 433 brytare skickar inget kvitto tillbaka som Z-Wave gör. Oftast är inte detta något problem och sedan jag bytte till längre antenn så har inte mina 433 enheter missat på/av-slag en enda gång.

Du hittar inlägget om antennbytet i arkivet under denna tagg #SmartaHem

Anonym sa...

Webhallen säljer Znet V1 till riktigt bra pris nu, kan du fö mig som riktig nybörjare förklara skillnaden mellan den och v2 lite närmare....lite som för ett barn! =) Jag har planera att använda rätt enkla lösningar så som, lampor och uttag.

FixarFarsan sa...

Verkligen ett bra pris på Znet V1, med den kan du köra 433 brytare och sensorer, byt till en lång antenn för 100:- och du får en riktigt stabil funktion.

V2 har allt som V1 har men klarar även de nyare smartare sensorerna/brytarna baserade på Z-Wave standarden.

Du kan alltid börja med V1, bygga lite med 433 brytare och blir du biten byter du bara boxen mot en V2 och kan bygga vidare med Z-Wave enheter..

Hoppas svaret var ok? :)

Anonym sa...

Var hittar du bra antenner någonstans som passar 433 och tellstick net ?
(byt till en lång antenn för 100:- )

FixarFarsan sa...

Läs detta andra inlägg och kolla kommentarerna: Byta Till Längre Telldus Antenn