-->

Mäta Blodtryck Hemma - Handled VS Manschett?

I våras när jag besökte vårdcentralen för en långvarig seg förkylning med halsont som inte ville gå över så mätte läkaren mitt blodtryck och reagerade på att det var rätt högt så hon bokade in mig på nya mätningar hos en sjuksköterska.

Test-Blodtrycksmätare-Omron-M2-Manchett-vs-noname-Handled

Köpte Egen Blodtrycksmätare

Jag vet sedan tidigare att jag (och mitt hjärta) reagerar lätt på en viss typ av stress men läkarens oro smittade ändå av sig så jag gick och köpte mig en Omron M2 blodtrycksmätare samma dag.

Omron M2 är den enklaste modellen av certifierade blodtrycksmätare och dessa används även på vårdcentraler.

Blodtryck-Handleden

Billiga Handledsmätare = Bara skräp!

Vi hade en gammal handledsmätare sedan sambon hade högt tryck i samband med en av graviditeterna så jag tog med den OCH min nya Omron M2 mätare när jag skulle mäta igen hos sjuksköterskan.

Satte mig i hennes mätstol och försökte andas lugnt och mätte först med handledsmätaren genom att hålla den i hjärthöjd. Den visade låga 110/73 och med tanke på att jag kände mig rätt stressad så visste jag att den inte hade någon koll alls.

Slutsats: En billig Handledsmätare är bara skräp, ska kasta vår!

Blodtryck-156-90-Läkarbesök

Båda Omron Mätarna Mätte Lika

Både hennes Omron mätare och min egen fick fram ett betydligt högre värde, 156/90 och det var typ "så jag kände mig" så det kändes ändå bra, alltså att våra Omron-maskiner var överens - Inte att jag var stressad. :)

"Jag tror jag fortsätter mäta hemma under en tid och återkommer senare" sa jag och gick hem med mina två mätare under armen.

Garmin-Pulsklocka-med-GPS

30 Minuter Motion Med Pulsklocka

Har sedan besöket hos sköterskan i våras försökt se till att få minst 30 minuter vettig pulshöjande motion varje dag.

Har även tänkt lite mer på vad jag stoppar i mig och även försökt undvika saker som stressar upp mig eller gör mig förbannad.

"Vitarockssyndromet"

Hemma visar Omron M2 mätaren helt andra värden och jag har faktiskt inte lyckats komma upp i samma värden som den visade hos sköterskan.

Detta är tydligen rätt vanligt och kallas för vitarockssyndromet och du kan därför oftast få låna hem en "24h mätare" som sitter på armen under ett dygn eller en liknande som jag köpte för att själv mäta hemma under en vecka.

Hur Mäter Man Blodtrycket Rätt Hemma?

Ska man mäta hemma så måste man göra det på samma sätt som på vårdcentralen, annars kan man få fel värden.

Man ska sitta upp (som vid köksbordet), inte korsa benen och sätta manschetten så att den kommer i hjärthöjd samt att dess underkant hamnar runt 2 cm över armvecket. Sedan ska "slangen" ligga mitt på ovansidan av armen och armen ska även vila på något så att man inte håller den i lufter och spänner den.

Allt detta står beskrivet med bilder i blodtrycksmätarens manual.

Blodtryck-119-genom-79

Mät Blodtrycket Olika Tider På Dygnet

Jag har mätt lite olika tider på dygnet, oftast när jag varit totalt avslappnad men även när jag känt mig stressad, förbannad eller sjuk bara för att lära känna mitt blodtryck och få referensvärden.

Med en egen blodtrycksmätare (som jag vet att jag kan lita på) så känner jag att jag har fått lite bättre koll.

Jag kan själv hålla kolla ifall kost/motion/livsstilsändringar gör någon skillnad på blodtrycket (vet, det går inte på en dag) men även att jag inte har det höga blodtrycket konstant som jag hade på vårdcentralen.

Lätta & Svåra Ändringar

Att röra på sig mera, minska salt och kanske ändra på andra matvanor är de lätta bitarna. Det svåra är däremot att ändra på sig själv eller stuva om pusselbitar i livet som man mår dåligt av och som får en att bygga upp en inre stress. Låter som Flum-flum kanske men jag tror vissa av er vet exakt vad jag pratar om..

Kommentera gärna inlägget eller läs mina andra liknande inlägg som jag också arkiverat under arkivtaggen #Motion.

0 Besökare har kommenterat :