-->

Bygga Cykelförråd/Cykelskjul/Förråd Själv

Ett av de första projekten när vi flyttade till parhuset vi fortfarande bor i var att bygga ett förråd till cyklar, gräsklippare, vinterdäck och allt annat som bara skulle ställas i vårt #Garage annars.

Byggsats eller Lösvirke?

Lösningen var att köpa en färdig friggebod/förråd men ingen av de färdiga byggsatserna skulle funka på vår lutande uppfart och de skulle även skymma ljuset in i köket så jag började att skissa lite på ett eget bygge.

Kravspecifikation På Bygget

Vi ville ha skjulet lågt nära köket. Det skulle vara lätt att ta in och ur cyklar och ha plats för alla vinterdäck. Full ståhöjd skulle det vara närmast dörren och så skulle det smälta in bättre än de färdigköpta.

Stor ingång till förrådet från gatan blev enklast och dörren skulle vi ta från garaget som skulle få en ny takskjutsport port i samma veva.

Förberedelser

Gräva-Upp-Marksten-Uppfart

En rektangulär. upphöjd rabatt fick grävas upp och 40 skottkärror jord kördes till vår baksida. Rabattens kantstenar staplade jag upp för framtida bruk..

Ett rör grävdes ner från garaget till främre hörnet för att få in el i bygget senare, därefter en markduk och så jämnades marken till.

Avloppsrör-Betong-Stolphållare

Dessa två rör hade förra ägaren av någon anledning grävt ner i rabatten, riktigt djupt ner. Säkert för att förbereda någon typ av belysningsstolpe som aldrig blev av.

Mäta upp Hörnen

Vi mätte upp 4,5 meter från gatan och ena grannens uppfart. Det fick styra bredden åt ena hållet. Grannen vi sitter ihop med gav sitt medgivande så åt det hållet har vi bara 3,5 meter. Först slogs 6st stolpskor ner i jorden. Ett  i varje hörn, ett i mitten av varje långsidan och så ett där dörren skulle fästas.

Bestämma / Mäta Upp Höjd

Stomme-Cykelförråd-Ritning-Skiss-Lutande-Uppfart

8st Vinterdäck, två travar med 4 däck fick bli takhöjden på bygget närmast köksfönstret. Jag kapade stolpar i lagom längd å la i dessa lite löst i stolpskorna.

Garagedörren styrde höjden på andra ändan av bygget. När den var mätt med karm och lite marginal kapades de längste stolparna.

Fixera / Loda Upp Väggar

Cykelförråd-Takstolar-Dimension

Svåraste momentet var att få Stolparna helt lodräta men så fort jag fått på lite tvärslag kunde man få det helt perfekt och då förankra stolparna med franska skruvar från olika sidor i stolpskorna.

Sedan åkte ett gäng takstolar på (CC runt 50cm). Fäste dessa med små vinkeljärn på båda sidorna.

Vi tänkte först ha en halvöppen gles panel på huset men la efter lite tester på en lockläkt.

Välja Typ Av Tak & Väggar

 Ventilerat-Plåttak-Cykelförråd

Plåttaket och plåtarna sattes på plats. Taket är ventilerat och öppet runt om så något spontat tak under blev det inte alls men hade jag byggt ett likadant förråd idag hade jag lagt spontat tak, papp och sedan plåt samt haft duktigt med ventilation under.

Stengolv i Oisolerat Förråd

Ventilation-Golv-Cykelförråd

Stengolv-Marksten-Cykelförråd

Golvet inne i förrådet lade jag av den överblivna stödmuren vi rev och två mindre tegelstenar passade perfekt i “kvadraten”.

Perfekt golv och billigare kunde det inte bli. Satte även en rad med tegelstenar som ett skydd att regnvatten på uppfarten inte skulle rinna in i huset även om detta inte skulle vara en katastrof då vattnet rinner neråt även inne i huset.

Runt alla stolpar och kantstenar hällde jag rejält med cement så att stolparna inte skulle röra sig upp eller ner.

Fixera Stolpar / Fästa Dörr

Stolpar-Vägg-Cykelförråd-Förankring

En stolpe tillkom för att fästa ena slagdörren i när jag fått loss den från garaget som fick ny takskjutsport monterad.

Altanbygge-Över-Marksten

När två väggar var målade började bygget med att lägga ett trädäck över stenplattorna som hade sjunkigt olika mycket och såg ut som ett hav. Separat inlägg om detta projekt, se ovan.

Slutresultat / Målat i Husets Färg

Huset-Cykelförrådet-Målat-Samma-Färg

Så här ser Cykelförrådet ut idag när det är målat i samma färg som huset. Garageporten och Dörren på cykelförrådet har också samma färg. Dörren till förrådet hade inte låset i sig utan det flyttades över från den andra slagporten, givetvis ska det vara lite krångel! :)

Elektriker För Ljus och Eluttag

När förrådet var klart anlitade vi en elfirma för att koppla in El och montera flera eluttag inne och på båda utsidorna (för motorvärmare, radio och dammsugare) och även belysning inne i förrådet. De satte även in en jordfelsbrytare i hela huset.

LED 12v IP44 Spottar

LED-Spottar-Cykelförråd

När jag fått in starkström i förrådet sänkte jag in 12 volts  IP44 spottar med 1W LED i undertaket och på sidorna samt 4 stycken över garageporten i dess undertak.

Dessa lyser uppfarten väldigt trevligt när man kommer hem en sen Novemberkväll. Och att dessa LED lampor tillsammans bara drar 30W är inte helt fel. Numera styrs tändning och släckning lite mer intelligen av mitt projekt #SmartaHem.

Byggkostnad Cykelförråd

Förrådets material kostade oss ca 9000:- men då köpte vi inte golvet eller dörren.

Elmontering tog en halv dag och kostade runt 4000:- inklusive allt material för det så det finns även ekonomi i att bygga själv.

Summering av Bygget

Det bästa med att bygga förrådet själv av lösvirke är att det då smälter in och inte tar någon större plats eftersom det är byggt precis efter DINA behov och DIN tomt.

Nackdelen är att det tar lite mer tid än att smälla upp en byggsats men låt dig inte luras av att byggsatser alltid är en walk in the park, läs gärna hur det gick med byggsatsen för vår #Lekstuga.

Hoppas du som läst ända hit fått inspiration att bygga ett förråd som passar just Dig och att du snart får tillbaka ditt Garage som du har rätt till! ;)

9 Besökare har kommenterat :
FixarFarsan sa...

Ritningar som gav mig en del idéer finns som pdf här:

http://www.mjallby-trabygg.se/pdf/cykelforrad_28.pdf

Anonym sa...

Har det fungeratproblemfritt (tex tung snö) att lägga plåttaket direkt på takstolarna med cc50?
Trodde plåtarna skulle 'svacka' ned mellan takstolarna

FixarFarsan sa...

Ja inga problem, brukar stå uppe på det och skotta..

Men det framgår inte ovan att det ligger reglar tvärs över takstolarna som plåten vilar och är skruvad i - dessa ligger tätt runt cc 30cm.

Anonym sa...

Ok
var har du för dimension på dessa tvärsgående reglar?

FixarFarsan sa...

Tryckt virke i dim 22x70

FixarFarsan sa...

Alt. 22x95

Anonym sa...

Snyggt, håller på att planera ett litet förråd mot en friggebod. Samma princip som du gjort, vad har du för dimension på stolpar, reglar och takstolar?

FixarFarsan sa...

Hallå!

6st (+1 vid dörrkarmen) stående stolpar dim 70x70

3st liggande reglar 45x95 som vilar på stolparnas ändar

6st takstolar i dim 45x95

Liggande väggreglar och takläkt i 22x95 som panel och plåt är skruvad i.

Allt ovan är i tryckt virke, hoppas det var till någon hjälp?

Anonym sa...

Mitt blir 2,5m x 2,20m, byggfirman tyckte jag skulle ha 95x95 till stolpar och 45x120 som takstolar och bärlinor på stolparna och mot min befintliga friggebod. 45x95 låter mer rimligt för mitt enkla förråd.

Tack för info.