-->

Från PC tekniker till SCCM specialist

Jag skriver i profilen att jag jobbar som IT konsult. “IT” är ett väldigt brett område där man ibland möter kollegor som arbetar med saker man knappt kan stava till eller vet vad det är. Så vilken typ av IT konsult är jag?

Jag började 1994 att konsulta på heltid ute hos olika kunder som PC tekniker. Mestadels var det hos stora kunder som banker och försäkringsbolag med många anställda. Där sprang jag och installerade datorer och hjälpte folk med deras problem. 1994 är så länge sedan nu att många uppdrag innebar att man skulle byta ut stordatorterminaler mot det nya “PC med Dos” som var det allra hetaste. Sedan kom Windows och det där djuret, datormusen och alla skulle ha detta så då sprang man runt med små vagnar och bytte ut gamla PC’s mot nya med Windows – På den tiden satt man inte still många minuter per dag.

Snart kom nästa Windows version och efter det nästa och det behövdes nåt smartare än att installera varje PC från disketter eller CD och då stakades min s.k. karriär ut. Jag började specialisera mig inom automatisering vilket innebar till slut att man kunde installera 1000 nya datorer exakt likadant med alla program en kund ville ha, rätt bakgrund och så låste man vissa inställningar som anställda inte skulle ändra på. Detta kallades då för en standardarbetsplats.

Denna typ av projekt gjorde jag hos många stora försäkringsbolag, banker och kommuner i Sverige. Ibland höll jag även i projektet när plattformen (nyare benämning) installerades vilket kunde innebära att man åkte runt i Sverige och besökte i stort sett varje stad. Finns många Kungsgatan i Sverige har jag fått lära mig.

Under 10 år jobbade jag övertid i stort sett varje dag, vissa år hysteriskt mycket nätter och helger men sedan kom IT kraschen och jobben minskade en aning och man började jobba 10 timmars dagar istället och sedan ännu mindre när IT inte längre fick kosta så mycket.

Sedan 2005 har jag arbetat på halvtid (andra halvan inom andra IT projekt) med två produkter från Microsoft som heter SMS och SCCM, egentligen samma verktyg men olika versioner. Med dessa verktyg kan man göra i stort sett allt inom Windowsvärlden. T.ex. installera ett nytt program på 50’000 datorer runt hela jordklotet på ett par timmar eller snabbt ta fram vilka datorer som behöver bytas ut när Windows 7 skall installeras.

Sedan 3-4 år tillbaka jobbar jag som folk och ägnar min överskottsenergi till mina barn, mina många intressen och denna blogg.

0 Besökare har kommenterat :