-->

Bygga Altan Över Marksten

I samband med bygget av vårt cykelförråd så valde jag att även bygga en altan av tryckimpregnerat virke på framsidan, över de fula och sjunkna markstenarna som legat där sedan 1990.

Tips-Guide-Bygga-Altan-Över-Marksten

Altan Över Marksten

Eftersom underlaget bestod av gammal marksten kunde altanen enkelt fås i våg (Eller nästan i våg, körde ca ½ cm lutning per meter bort från huset).

Har sett på flera byggprogram där de lägger ut reglar, väger upp dem och låser sedan dem genom att lägga brädbitar på varje sida av regeln och spika fast dem med spikpistol. Jag har ingen spikpistol men jag hade detta tänk när jag började bygga.

Reglar-Stolpar-Altanbygge

Stöttor/Pelare

På ett ställe lutade det mer och där byggde jag ovan stöttor eller pelater. Under stöttorna lade jag en bit asfaltmatta, vet inte riktigt vad den har för funktion men då verkade det smart :) Tänkte nog att stöttorna inte skulle ligga och suga upp vatten..

På samma ställe grävde jag även en stenkista (runt ½ meter djup) så att allt regnvatten inte skulle rinna rakt in i cykelförrådet.

Reglar-Altan-Byggd-Över-Marksten

Regla Altan - CC 60

La ut reglarna med 60 cc och fäste dem temporärt med ett par skräpreglar för att de skulle ligga kvar på sin plats samt för att kunna väga in dem som jag ville.

Bygga-Altan-Marksten

Mått/Glipor Mellan Altanbrädor

Använde två moraknivar för att få till likadana glipor mellan brädorna. Ett par pilsner gick det åt också under bygget. Rätt skönt å betrakta sitt arbete över en pilsner sent på kvällen, känns på nått sätt mycket bättre då.

Altan-Brädor-Runt-Fasad

Glipa/Avstånd Mot Fasader

Runt cykelförrådet lämnade jag bara en liten glipa. Vet inte om det är bra ur fuktsynpunkt med det får tiden visa. Plan B är då att såga av panelen i nederkant utmed altanen och sätta en droppbräda i tryckt virke men än så länge är panelen fin på insidan trots att den är helt omålad.

Altan-Uteplats-Vita-Möbler

Ny Altan/Uteplats Med Kvällssol

Nu har framsidan på huset förvandlats till vår favoritplats eftersom den har kvällssol och därför utnyttjas mer.

Cykelförrådet mellan uppfart och altan ger bra insynsskydd och skyddar mot vind. Här har det grillats mycket genom åren nu.

Dela gärna inlägget och kika sedan i mitt bloggarkiv under taggen #Altan då jag har bloggat om detta ämne fler gånger.

0 Besökare har kommenterat :