-->

Snabbare Stabilare Internet Via ADSL

Det finns många artiklar/tips om hur man får en snabbare dator och ett snabbare internet men jag skriver ändå ett inlägg i ämnet.

Just detta inlägg handlar om att få ut maximal hastighet på det bredband du betalar för och förutsätter att datorns prestanda är på topp och inte utgör en flaskhals.

Allt handlar om att få en så stark och störningsfri signal som möjligt mellan AXE stationen och ADSL modemet. Därför är det bra att följa leverantörens råd och koppla in ADSL modemet i första telefonuttaget eftersom du då gör det du kan för att avståndet ska bli kortast möjliga mellan ADSL modemet och telestationen.

Jag öppnade alla våra teleuttag i hela huset när vi flyttade in och såg till att alla telefonkontakter hade bästa möjliga kontakt genom att kapa ledningar och skala nya fräscha koppartåtar som jag drog åt ordentligt. I mitt fall har jag satt ADSL modemet i 3:e jacket eftersom jag kör trådbundet nätverk i huset och den placeringen passade bättre ihop med var alla nätverkskablar är dragna.

Använd alltid den nya medföljande telefonkabeln (RJ-11) mellan ADSL modemet och första uttaget. Många behåller en gammal kabel bara för att det är bekvämt men det är inte speciellt smart. Denna kabel ska vara så kort och bra (ny) som möjligt. Placera inte heller en Mikrovågsugn eller andra strålkällor precis bredvid denna plats eftersom RJ-11 kabeln är helt oskärmad.

ADSL

Nu slår du på modemet och låter den koppla upp sig. Ring därefter din bredbandsleverantör och be en tekniker där justera värdena så att du får högsta möjliga hastighet utan att uppkopplingen blir ostabil.

Jag ringde bredbandsbolaget och bad dem göra ovan för ett par veckor sedan eftersom någon höjt vår hastighet till maximal och uppkopplingen hade därför börjat tappa kontakten ett par gånger per dag.

Nästa steg är att ansluta datorn till ADSL modemet. Gör det först via en hederlig nätverkskabel (RJ-45) och testa hastigheten via www.bredbandskollen.se.

I mitt fall väljer jag en stabil uppkoppling på 4Mbit före en ostabil på 8Mbit. T.ex. om du använder Voddler och får problem med buffring är det oftast problem med att uppkopplingen inte är stabil, se mer om voddler optimering här. VPN uppkopplingar är också väldigt känsliga för ostabila anslutningar.

ADSL_23

Hoppas du fick ett resultat som du är nöjd med. Du kan nu gå över till att köra trådlöst nätverk och upplever du att det går långsamt så vet du att det är det interna trådlösa nätverket som behöver lite optimering. Om bredbandsleverantörens modem inte stödjer N-standard (802.11N) som är den snabbaste standarden idag kan du byta ut den mot t.ex. denna Netgear som har både ADSL+ modem och trådlös N router. Annars kan det vara så att wifi signalen är svag där du har datorn eller så måste du justera datorns nätverksinställningar eller de i ADSL modemet för trådlösa nätet men det kan ni läsa om här i framtiden.

1 Besökare har kommenterat :
Anonym sa...

Bra tips det där om att kolla kopplingarna i jacken, jag menar det står alltid att man ska använda första jacket men om det nu går att köra jack nummer två och få till en snyggare installation och kanske bara tappa ett par påcent fart så är det ju fullt acceptabelt /J