-->

Kondens under Plåttak (Lösning)

Taket på vårt Cykelförråd består av ett enkelt lager plåttak och det har fungerat bra efter att jag öppnade upp ventilationen ordentligt under taket och hela byggnaden. Målet var att skapa "korsdrag" under takplåten så att eventuell fukt kunde ventileras bort.

Ventilera-bort-Kondens-Under-Plåttak

Plan A - Ventilation Nertill

Enda stället som inte riktigt fungerat var längst ner vid takfoten där jag satte en plåt för att leda ner regnvatten i rännan. Plåten låg tidigare dikt mot taket och kondens från taket fortsatte in under plåten och hamnade inte i rännan.

Nu har jag lagt 4-5mm höga distanser (bitar av hårdgummi) mellan dropplåten och taket så att kondensdroppar kan rinna under taket och droppa ner på plåten för vidare färd mot rännan.

Lossade takplåten, pillade in distanserna och drog fast taket igen. Har redan sett att detta lilla “snabbfix” hjälpt eftersom det tryckta virket under dropplåten torkat upp.

Lägga-Takpapp-Under-Plåttaket

Plan B - Spontat tak under

Hade ventilationen och fukten blivit bättre i Cykelförrådet så skulle min plan B varit att ta loss plåten och lägga ett spontat tak med papp över. Bilden ovan kommer från när jag snickrade ihop en liten lekstuga till grabbarna.

Vill du hitta fler liknande inlägg ska du kika i arkivet under #Tak.

0 Besökare har kommenterat :