-->

Byta Dimmer själv är lätt - Välj bara rätt modell!

Vår dimmer i badrummet har fått ett par slag för mycket av små grabbhänder. Man har fått trycka på den massvis med gånger innan den tänder och nu övergick glappkontakt i nästa fas - nämligen ingen kontakt alls!

Dimmer-Första-Surrande-Surrar-Mekanisk-Billig

Köpte först en enklare modell på runt 300:- som jag trodde skulle fungera eftersom wattantalet låg inom rätt område. Den surrade högt och fungerade riktigt illa så det var bara att åka tillbaka och köpa en som låg på nästan 500:-.

Ta-Helst-Med-Gammal-Dimmer-Till-Butiken

Den dyrare dimmern var av samma märke och hade exakt samma värden som den glappande närmast i bild så var oddsen högre!

Ta med din gamla dimmer till butiken och kolla om du har 230v spottar eller 12v så är det lättare att få med sig en passande modell.

Skruva-ut-rätt-proppar

När jag gör såna här enklare eljobb (som man får göra om man vet hur) så brukar jag tända och sedan skruva ut proppar tills det släcks, är du minsta osäker bryt strömmen helt!

Gammal-Dimmer-Dra-loss-vredet-knoppen

För att montera bort gammal dimmer, börja med att dra loss vredet rakt ut.

Montera-Dimmer-Ram

Därefter tar du bort plastmuttern i mitten.

Delar-på-en-Dimmer

Sedan lossar du på två småskruvar som håller själva enheten, vrider lite medsols och drar rakt ut.

Dimmer-Första-Surrande-Surrar-Mekanisk-Billig

Flytta sedan över kablar, är det moderna grejjer båda två ser märkningarna exakt lika ut så det är 1:1 ( FAS = Pil = L ).

Ny-Dimmer-Justera-Min-Styrkan-Före-Kåpan-Monteras

När den nya sitter på plats men innan kåpan sätts på kan man sätta i Propparna och justera in ljusstyrkan då dimmern är i sitt MIN läge.

Montera-Dimmer-Ram

Sen är det bara att skruva på ramen, trycka fast "knoppen" och känna sig nöjd - det bor en liten amatörelektriker i dig!

4 Besökare har kommenterat :
Sandra sa...

Jag kan inget om sånt här—kan en vanlig människa (icke-elektriker) byta ut en dimmer mot en vanlig på/av–knapp? När jag flyttade in här var det dimmer i vardagsrummet men jag gillar inte det för jag vill byta till LED-lampa.

FixarFarsan sa...

"Friskt kopplat, hälften brunnet"

Vi vanliga amatörer får byta uttag och kontakter om man vet vad man gör men är du minsta osäker ska du absolut ta in en Elektriker.

Byta Bil Jocke sa...

Jag är så less på hobbyelektriker. De sista två boendena jag haft har jag övertagit direkt livsfarliga elistallationer. Känner man sig det minsta osäker ska man anlita elektriker, eller minst rådfråga en vän med kompetens.

Det har varit fritt hängande spänningssatta trådar dolda bakom taklampeuttaget, som av någon anledning inte funkade. Ägarna visste nog inte hur de skulle återställa lampuutag, men den fasta lampa skulle det ta med sig.

Värst: Vägguttagets plastfront hade gått sönder, ja då tejpar vi maskeringstejp över och målar väggen. Direkta elledare mot tejpen som inte uppfyller den minsta isoleringsklassen.

Utelampa skruvas loss och tas med, spänningssatta ledar hänger fritt ute på vägg. Lite regn och, vips kortslutning.

Torktumlare installerat på samma fas som tvättmaskin, dessutom via en olaglig skarvkontakt då fast anslutning ska vara i våtrum. 2 faser var outyttjade,och säkringen skulle troligen brutit i onödan om båda maskinernas elelement var till samtidigt. (Jag bytta maskinerna redan innan de provades, varför jag upptäkcte inkopplingen)

Jordfelsbrytare, "varför ska man ha det, man är ju härdad" har jag hört sägas när man försökt hjälpa pappskallar i området där vi bodde tidigare med tips.

Jag kan hålla på så här hur länge som helst...

Less på hobby elektriker är jag, och nej jag är inte fullskalig elektriker själv. Även om jag dagligen driftsätter 3-fas anläggningar m.m. på testlabbet där jag jobbar. Senast 1-fas på 40A, då gäller det att inte ha för tunna kablar.

Anonym sa...

Bytabil Jocke,

Det du beskriver går inte under rubriken hobbyelektriker, det går under rubriken dumhet och kanske "Jag ska ändå flytta, skit samma"-rubriken.

Vad sa de när du påpekade dessa brister?

/M
Ps trevlig helg!