-->

Tips: Säkert Trådlöst Wi-Fi

Nu har vi nya bredbandet igång och ett trådlöst nätverk på köpet. Är absolut ingen expert när det gäller trådlösa nät men en nojig jäkel så jag kanske har ett par tips på hur du kan göra ditt trådlösa nät lite säkrare?

Netgear-3100-ComHem-Säkerhet-Inställnignar

Satte tillfälligt (eller kanske permanent) upp kabelmodemet vid TV'n eftersom vi har ett ComHem uttag där och anslöt först datorn via sladd medan jag konfigurerade routern.

Först gick det inte att komma ut på internet alls. Ping mot DNS namn ute på nätet gick bra men inte http trafik så det blev ett samtal till supporten som loggade in modemet på nytt och hepp så var vi ute på world wide web!

WiFi-Säkerhet-standardlösenord-Netgear-router

1. Byt ADMIN Lösen

Första jag gjorde var att byta Admin lösenordet från Password till något lite mer hemligt..

LAN-IP-Setup-ComHem-Router

2. Ändra IP-Serien

Därefter hittade jag på ett personligt C-Nät istället för 192.168.0.1 som alla har. Håll dig dock till 10.x.x.x eller 192.168.x.x eftersom dessa två nät inte ska finnas ute på internet och därför inte ska krocka.

Efter denna ändring tappar man kontakten och får förnya sin DHCP adress enligt ditt nya "personliga" nät.

WPA2-settings-ComHem

3. Bestäm ett SSID (WiFi Namn)

Sen hittade jag på ett skräpigt SSID som jag dessutom gömde så att det inte syntes hos grannar (Stängde av "Broadcast of Name").

Valde WPA2-PSK och skrev en väldigt skräpig nyckel på 63 tecken (alltså med mkt %&/_-£ tecken) som jag sparade i en notepad fil ihop med det lika skräpiga SSID för framtida bruk när fler maskiner ska anslutas.

Update 2016: Har din router ett gästnätverk kan det vara skönt att ha ett WiFi som har ett enklare lösenord men som inte kommer åt dina eventuella filer på "intranätet" (läs NAS eller fildelning på PC).

Satte även ett MAC Access filter så att endast datorer vars MAC adress fanns med fick ansluta. Enklast att köra "Allow Any" ett tag och sedan lägga till alla era maskiner med ett par klick, därefter bara tillåta "listan".

Update 2016: MAC Access filter fungerar inte om man har massa ungar som hela tiden ska koppla upp nya plattor och Laptops, gav upp!

Aktiverade inte WPS.

ComHem-Bredbandskollen-Mätning-Wireless

Wireless-Hastighet-144Mbit

Flytta Enheter & Optimera Signal

Nu återstår att flytta över alla gamla enheter, IP-telefonen, koppla in det trådbundna nätet och fimpa den gamla ADSL ingången.

Datorn ansluter med 144 Mbit/s mot nya Netgear N-routern och 10/10 tjänsten levererar helt ok siffror.

Har jag missat nåt? Fick du några tips? Kommentera gärna!

Update 2016: Detta är ett gammalt inlägg, läs gärna mer hur vårt hemmanätverk ser ut idag under min arkivtagg #IT.

3 Besökare har kommenterat :
Joakim sa...

Visst har du missat något speciellt som boende i radhusområde, senaste trenden är att inte gömma W-lan ID:t utan du ska döpa om det till ett budskap för grannarna, typ:
"Nilssons buskar behövs klippas"
"Kör sakta genom området, för fan!"
"Håll dig på din sida så håller jag mig på min"
"Paraboler är fula, rosa parasoll är snygga"
"Värst va herr Nilsson besöker fru Svensson ofta"

FixarFarsan sa...

Mohahaaa!! Ja det måste jag ha gjort :))
Ser du såna nätnamn hos dig..?

Joakim sa...

Nej faktiskt inte, inte ännu. Ibland har man lust att slänga upp något förvisso. Men hade jag bott kvar i radhusområdet hade jag helt klart haft ett och ett annat "udda" W-lan ID.