-->

Är Citroën EGS en Långsam Ryckig Automatlåda?

Sambon kommer hem med bilen, en C4 Picasso och jag frågar om hon aktiverat den elektroniska handbromsen? Hon direkt ut å vill visa (lära mig) hur lådan ska hanteras.

Automatisk-Parkeringsbroms-EGS

Du sätter rattväxeln i N och då dras handbromsen automatiskt i när du stänger av tändningen. När du sen kör iväg släpper handbromsen lika automatiskt. Hm, låter ju rätt enkelt och smart tyckte jag!

Picasso-7-Sitsig-Automat-EGS-Diesel-Rattväxel

Växellådan heter EGS och är en semi-manuell sexväxlad låda med elektronisk koppling men för icke bilnördar körs den som en helt vanligt Automat (paddlar finns för manuella växlingar).

Lådan växlar ungefär som om man växlade långsamt själv, den lägger först ur växeln och funderar sedan en stund vilken den ska peta in istället (kanske något överdrivet).

Sökte lite inför detta inlägg och såg många som hade problem med ryckiga EGS lådor där vissa fått bot med nyare programvara.

Jag försökte verkligen hjälpa lådan genom att släppa på gasen inför varje växling men ska man hålla på så kan man lika gärna köpa en Manuell bil och ha total kontroll själv? När man skulle köra om var segheten frustrerande märkbar och det bästa var att planera in en nedväxling manuellt långt innan man la sig i vänsterfil.

Ger EGS lådan betyg 2 av 5 tack vare att rattväxeln ändå ger fritt golv mellan framstolarna och för att parkeringsbromsen var smart.

Läsa fler inlägg om: #Citroën

2 Besökare har kommenterat :
Danni sa...

Dra och släppa handbromsen automatiskt gör väl alla bilar med elektronisk handbroms? Bägge mina Passater och min A6:a gör det iaf. Passat bara om man kör med autohold, förvisso, fast Audin är smartare med det där - den sköter handbromsen helt utan att man behöver tänka på den, och autohold går automatiskt in i uppförslut utan att man behöver ha det på hela tiden.

Och den där automatlådan har jag läst så fruktansvärt mycket negativt om. Alla verkar hata den. Jag brydde mig inte ens om att provköra Peugeot 508 RXH (skogsmullen med dieselhybrid) eftersom jag skrämdes av växellådan.

FixarFarsan sa...

Du har säkert rätt om att de släpper med automagik på alla märken.. brukar vara där ändå och släppa innan man pyser iväg bara för man är gammaldags :D

Numera så bromsar jag varje dag med bara handbroms inför rödlysen å sånt bara för att slippa rostade bakbromsar, hur gör man det med Elhandis?

Ang lådan så hoppas jag att någon kommenterar som kör med den och gillar den för Citroën kan väl inte släppa ut en låda som ALLA har svårt för eller?