-->

Kelvin och Lumen Börjar Stämma i Moderna LED

Har redan skrivit flera inlägg om diverse LED lampor tidigare men som ni vet blir det mörkt utan fungerande #Belysning så vi kör ett till..

Byta-Spottar-Badrumstaket

Jag byter ut vanliga halogenspottar i badrummet stup i kvarten men har inte riktigt tyckt att LED spottar haft tillräckligt bra ljus än.

Halogen-Spot

En vanlig halogenspot har fortfarande trevligare, varmare färg på ljuset och de ger dessutom ett bra ljusflöde, så har det varit iaf?

Ljusets värme eller färg mäts i kelvin, en vanlig halogenspot ligger normalt runt 3000K och själva ljusstyrkan mäts i lumen som på en normal 25W halogen ligger på runt 220lm.

Tre-Generationer-LED-Spottar

Bytte även ut tre urgamla "generation ett" LED spottar i hallen mot tre nya moderna och de har enligt pappret samma värmetal och lite högre ljusflöde.

Tre-Olika-LED-230v

Just dessa (de senast anlända till höger, de ersatta i mitten) går inte att justera med dimmer, sådana kostar mer än 59:-/st.

2W-LED-Motsvarar-20W-Halogen

Slutsatsen är att dessa nya "budget spottar" på bara 2W ger lika bra ljusflöde som en gammal 25W halogen, eller nej dom ger faktiskt snäppet mer ljus och färgen är helt ok numera!

Beräknad livslängd på dessa nya är 15 år, då är jag..

4 Besökare har kommenterat :
Anonym sa...

Bytte ut 20 st av mina halogen på 50W mot Osrams nya dimmbara LED på 7W. Visst, man kan höra lite surr från ljuskällornas trafo och de har inte riktigt samma färgåtergivning med sina "ynka" 80 ra. Men ljuset är varmt i tonen o faktiskt betydligt mer ljusflöde än halogen. Höftar lite i minnet o vill minnas 385 lumen. Köpte på EBay från Tyskland till betydligt lägre pris än här hemma, 125 kr stycket inkl frakt. Hat nu köpt samma serie men på 4W till fasadbelysningen, skall bli intressant att se om de behåller färgtonen eller om de blir svagt röd/gröna med tiden.

FixarFarsan sa...

Blir nog kanon att köra 4W ute, fasadbelysning är snyggast när den inte är så stark tycker jag..

FixarFarsan sa...

De gamla LED spottarna i mitten hade förresten en skum egenskap, de glödde i taket när strömmen var avstängd.

Det får någon elektriker gärna förklara?

Daniel sa...

Ingen elektriker, men har haft samma "fenomen" på flera av mina LED:ar.
Hittade ett par vettiga(?) förklaringar här:

http://www.nyteknik.se/popular_teknik/teknikfragan/article3151528.ece