-->

Vår Erfarenhet av Puustelli Kök

Nu är köket klart OCH slutfakturan är skickad för betalning. Därför tänkte jag nu avslöja vad det är för kök vi köpt och även summera våra totala erfarenheter.

I detta inlägg kan du se lite "förebilder" på vårt gamla kök.

Svart-Vitt-Puustelli-Kök-Högblanka-Luckor

Varför Vi Valde Puustelli?

Två kollegor på jobbet har köpt ett Puustelli kök inklusive montering och båda var nöjda med slutresultat och leveranstid.

Jag kollade flera andra köksleverantörer men ingen annan kunde leverera hela projektet från rivning till sista spik och färgklick.

Kontakten Med Puustelli Säljare

Sambon ringde Puustelli och beställde ett hembesök. Jag träffade säljaren ensam och han kändes kunnig och seriös. Han mätte gamla köket och det kändes liksom rätt så det var det.

Genomgång av Ritningar

När ritningarna var klara träffade vi samma säljare i Puustellis lokaler i Infra City. Till det mötet åkte både jag och sambon.

Där valde vi bänkskiva, skåpluckor, blandare, vitvaror och gjorde även små justeringar på ritningen.

Vi önskade byggstartsdatum till höstlovsveckan och det var inga problem.

Hantverkare gör hembesök

Puustelli har inga egna montörer utan de levererar ett kök från Finland till en adress och där tar en lokal underleverantör över om man inte vill montera själv.

Jag träffade en hantverkskoordinator/projektledare från företaget Måla Bromma Entreprenad som var den enda vi skulle behöva ha kontakt med under hela bygget. Detta var ett företag som Puustelli hade valt att samarbeta med och "gick i god för".

Detta möte med hantverkskoordinatorn kan sammanfattas med att inget var omöjligt och de åkte hem för att ta fram en total offert.

Vi fick en lite lös offert som inte hade något planerat slutdatum.

Tillval och Materialval

Golv till hall och kök, kakel till väggen bakom diskbänken och så en köksfläkt skulle vi köpa på egen hand, eller i alla fall välja ut.

Fläkten köpte jag nästan direkt på giganten, golven valdes ut efter lite prover och köptes sedan in av snickaren.

Denna del tog rätt mycket tid i anspråk. Åkte nog 4-5 vändor till olika varuhus som säljer golv och kakel. Ska du renovera och har plats, köp allt material i god tid när du hittar klipp är mitt tips!

Rivning och Byggstart

Precis innan byggstart fick vi reda på att vår "enda kontakt" skulle ta ledigt när vårt bygge skulle sätta igång och att snickaren som skulle jobba hos oss då skulle vara vår nya tillfälliga "enda kontakt".

Han kom och hämtade nyckeln på Måndag, den veckan vi hade bestämt och vi lämnade huset i deras händer. När vi sedan kommer hem efter en vecka blir vi lite paff när det inte gjorts mer, rivningen var gjord men inget annat. Vi hade räknat lite kallt med att hallgolvet skulle varit klart så att vi kunde gått in den vägen.

Jag kollade på filmen från övervakningskamerorna och ser att de inte börjat riva förrän på Onsdag. Tar upp detta med dem senare men svaret är att de gjort vad de kunnat, de störde sig säkert på att jag tog upp det men förväntningen var att de skulle köra så mycket de kunde eftersom vi flyttade ut den veckan.

Puustelli-Skåp-Lådor

Leveransen av Köket

Köket levereras på Tisdag vecka två, montering startar dagen efter på Onsdag. På två dagar monteras i princip alla stommar och skåp.

Denna del hade de gjort många gånger och här gick det fort.

Bänkskivan var beställd till Fredag vecka två. Den dagen kom snickarna och vände eftersom de inte visste när skivan skulle komma, de tyckte stenen kunde stå ute men chauffören skulle ha lämnat den mitt på uppfarten så att våra bilar inte hade fått plats så det hade inte blivit sådär bra över en helg. När den väl kom så baxade jag och chauffören in den i garaget.

Ritning Kontra Verklighet

Om vi tittar på ursprungsritningen och hur det blev så stämde det rätt bra förutom på en punkt.

Skafferidörren som står bredvid kylskåpet tog i handtaget på kylen och lådorna inne skåpet tog därför i dörren när de skulle dras ut. Detta tyckte de först var helt "by design" och såg inga problem.

Vi fick lite spel eftersom det inte alls såg ut som på ritningen. Vi krävde ett möte på plats och ett antal dagar senare står jag där i köket och går igenom alla punkter (ja, hade fler än bara denna) med Puustelli säljare och vår första enda hantverkskoordinator plus deras kvalitetskontrollant (Ägaren för Måla Bromma Entreprenad?).

Lösningen var nya djupare täcksidor. Detta tog runt 2 veckor att få fram. Puustelli har inte erkänt att deras första design hade brister så de vill inte dra av något på sin faktura för väntetid utan vi ska vara glada att de inte fakturerar extra för täcksidorna verkar de tycka.

MosaikFog

Kvalitén på Hantverkarna

Monteringen av Puustellis stommar och skåp var rutin och ser man helheten efter täcksidorna kommit på plats så blev det jättebra.

Plattsättningen däremot var underkänd, både på vägg och hallgolv. Väggen i köket fick fogas om med VIT fog eftersom första fogen var en universal med massa kvartssand = BRUNT. Det är fortfarande inte helt perfekt resultat eftersom plattorna inte sattes helt perfekt från början. Golvet i hallen fick vi 50% rabatt på och godtog detta, väggen fogades som sagt om med vit fog som jag var och köpte.

Målarna var i överlag snabba och effektiva. De bredspacklade väggen med glasfiberväv en gång, målade och sedan spacklade igen. Målning och spackling fick de komma och justera en gång till men helt inom ramarna för godkänt.

Plastmattan i köket gjordes på en timme utan mycket underarbete och skarvar lyste igenom. Vi godtog 50% rabatt på arbete.

Rörmokare nummer ett var en katastrof på alla sätt. Rörmokare två kunde däremot inte varit bättre.

Elektrikern gav ett fast pris på 7500 för arbete och 5000 för material. När han sedan gjorde fel med eluttagen och krävde mer betalt så var det som ett rent skämt. Ni dom följt bloggen/projektet vet hur det såg ut när han kom och gjorde om och rätt. Vi fick aldrig en specifikation på vad vi köpt för elmaterial som kostade 5000:-.

Mitt tips är om ni står och funderar på Puustelli att fråga vilken firma eller vilka firmor Puustelli kommer använda på er ort och kolla sedan in deras respektive referenser och tidigare genomförda projekt.

Måla-Bromma-Metoden

Kvalitetssäkring

Står på hemsidan att det ska göras kontinuerligt under projektets gång men vi kände att det var VI som drev projektet och krävde till slut ett möte på plats för att gå igenom listan på sånt som gått snett.

På detta möte höll t.ex. alla med om att klinkerläggningen i hallen inte var acceptabel men ingen skulle ha kollat detta om inte vi klagat så det existerar ingen kontinuerlig kvalitetssäkring. Samma sak hände med fogningen i köket, plattsättaren tyckte fogen var BRUN men fortsatte att foga för att sen få skrapa och göra om jobbet (som de först ville ha 8h betalt för).

Hur lång tid tog det?

Vårt kök tog runt 6 veckor från start till mål.

Kollegans större Puustelli kök tog bara knappt två.

Betalning och Slutfaktura

Fakturan från Puustelli var klar när vi skrev på och skulle betalas efter leverans av köket. Inte mycket att snacka om egentligen utan där stod allt rätt svart på vitt.

Vi fick täcksidor, en lite dyrare blandare och en extra LED spot på köpet.

Hantverkarnas faktura

Denna faktura har gått ett par turer. Första riktiga fakturan vi fick var utan ROT avdrag så den var lite väl saftig, ingen större reaktion från dem när vi påtalade detta utan de skickade bara en ny som drog av ROT.

Den innehöll fortfarande fel, material som gått till andra kök men efter noggrann genomgång så kunde vi stryka en hel massa som antingen var till andra kök eller som vi själva köpt in på nytt, t.ex. de nya golvlisterna som jag handlade in, de gamla som de misslyckades med stod kvar på fakturan.

Puustelli-Kvalité-Design

Priset? Vad Kostade Köket Totalt?

130.000:- Puustelli (Snickerier, vitvaror, bänkskiva, Belysning utan ej dimmer)
38.000:- Snickare (Rivning, Plattsättare, Målare, Elektriker, VVS inkl. Material)
6.000:- Köksfläkt
7.000:- Glasmosaik
1.000:- Extra spottar, ny fog och nya golvlister
-------------------------------------------------------------------182.000:- Totalt (Efter ROT och lite Avdrag för dåligt resultat)

Rekommenderar vi Puustelli?

Spontant nej, strulet med att det ändå var två olika företag som levererade helheten tog bort lite av det som vi var beredd att betala dyrt för.

Här tycker jag Puustelli kan göra det mycket bättre, visst kan de ta in andra företag för montering och underarbete men håll då i hela kalaset. Som i vårt fall när fogen eller golvet inte blev helt bra, kom och gör ett besök direkt och ta kvalitetstaktpinnen, säg att arbetet INTE når upp till Puustellis krav och ta fighten med hantverkarna. I vårt fall fick vi tjafsa med de personer som vi var tvungna att möta varje dag och när Puustelli säljaren sen tvingades göra ett besök så höll han ju med mig om att det INTE såg ok ut. Hans egen personliga åsikt och senare höll även hans chef med om att t.ex. fogen inte såg bra ut och att dom skulle betala för omfogning.

Men säljaren på Puustelli var ändå en "bra kille", det var flera av hantverkarna också men slarv och just avsaknaden av EN totalgeneral smutsade ner hela projektet. När man ringde vår s.k. projektledare så kunde han vara på andra jobb och inte kunna svara eller läsa mail på flera dagar, det känns som om de skulle behöva ha en projektledare på heltid och inte kombinera en resurs för målning och projektledning. Läser man om "Måla Bromma Metoden" på deras hemsida är det väldigt mycket kontroller och kontroller, någon som inte riktigt sker i verkligheten.

Medan vår nyckel var utlånad försvann vår skruvdragare ur garaget, detta tog jag upp och fick nästan ett hånflin tillbaka att snickarna på Måla Bromma Entrepenad minsann hade skruvdragare så det räckte å blev över och att de inte tog andras. OK? Platsen där jag alltid hänger min gapar fortfarande tom i garaget så vaffan hjälper det mig att de har gott om dom i sina bilar? Detta var anledningen till att jag inte ville ha ute vår nyckel längre än nödvändigt..

Är vi nöjda trots allt?

Nu har vi lagt hela "skiten" bakom oss, köket känns ändå nytt och fräscht. Valen vi gjorde med klinker, fläkt, färger etc. känns helt rätt.

De höga överskåpen sväljer mycket och 60x60 skafferiet är kanon och speciellt nu när man kan öppna dörren utan problem.

Lådorna är breda och är man två som håller på i köket kan de ibland vara lite väl breda, de utdragbara sopskåpet är också lite form före funktion men annars inga större fel på kökets funktion.

Induktionshällen är supereffektiv och snygg men har lite höga kanter som samlar smuts.

Stenbänkskivan är snygg och lätt att göra rent men samtidigt kräver den bra puts för att vara snygg. Den nersänkta stora diskhon är både snygg och praktiskt.

Läsa Mer Om renoveringen?

Om du vill se mer bilder och läsa specifika inlägg kring varje del av projektet så bör du besöka mitt arkiv och taggen #Kök (Länk).

3 Besökare har kommenterat :
Unknown sa...

Åh vad jag känner igen det hela. Har också beställt ett Puustellikök inkl renovering av både hall och kök.

Du kan gärna läsa vad jag lagt ut på:
http://koksdrommar.wordpess.com

FixarFarsan sa...

Hoppas verkligen ni får ALLT omgjort! Att någon representant från Puustellis huvudkontor tar ett sånt beslut och skickar dit proffs andra gången! 🤬🤬

Anonym sa...

hej! vad hände projektet på koksdrommar.wordpress,com ? Siten finns inte kvar men jag är idel öra. Funderar på Puustelli kök