-->

Sälja Båt På Hösten - En Riktig Thriller

Silver styrpulpeten bor inte längre hos oss, den flyttade till Ingarö och tog med sig både båtsläp, täckställning och allt annat som hade med vår styrpulpetsfas att göra.

Sälja-Båt-Hösten-2014

Att sälja båt så här på hösten var en riktigt svettig rysare, eller kanske snarare mer en thriller? Jag ska berätta varför jag skriver så..

Båtpriser-Hösten

Höstpriser på Båtar

Såg att många dumpade sina båtpriser rätt snabbt om de inte blev sålda direkt men jag klumpade ihop vår båt, trailer och ställning som ett litet båtpaket och försökte sätta ett så rätt pris jag kunde direkt.

BåtAnnons-Blocket

Bäst betalt hade man nog fått om man sålt alla delar separat men det tar än mer tid och sånt finns inte i överflöd just nu så, allt eller inget fick det bli.

Direkt när annonsen kom ut rasslade det till i mailkorgen, det var alla skambud från folk som liksom lärde mig vad båten egentligen var värd så här på hösten eller så fanns det såna som inte hade mer pengar än si å så och tyckte att jag kunde vara schysst och sänka priset till deras nivå..

Förbereda Båten För Visning

Tvätta-Plastbåt

Nappade inte på skambuden utan ville visa jollen först. Innan första visningen tog jag lite kompledigt och åkte ner till fartyget för att göra rent den.

Övervuxen-80-Båttrailer

Klippte även fram båt-trailern ur sitt kamouflage. Jösses vad dessa buskar är snabbväxande, när trailern ställdes där fanns inge buskar!

Båtvisningar-Provturer

Visning Av Båt

Sen följde ett par dagars rännande till och från båtklubben för att visa båten till väldigt många olika spekulanter. Ovan bild är från en lunchvisning som också sänkte mitt kompsaldo ytterligare..

Först kom en lite finare familj som ville ha en liten båt men inte så liten som vår och inte alls med 2-taktare (läs annonsen lite bättre tänkte jag under hela provturen?).

Sen kom det andra som egentligen letade efter en ren fraktbåt för virke, även detta lite fail då bilderna visade att vår båt hade vit plast inuti båten som kanske inte var helt optimalt.

En annan skickade sin kollega som mer eller mindre sågade vår båt totalt eftersom han jämförde den med sin egen större Silver Hawk.

En fjärde eller femte kom och kollade men hade inte dragkrok, han skulle leta om han hittade en sådan..

Följande spekulant kom och funderade i säkert 30 minuter (efter en lång provtur med diverse tester) om detta verkligen var rätt båt-modell för honom för att sedan tacka nej. Åk till en marina och testa ut rätt båtmodell först kanske?

Skillnad Att Sälja Bil och Båt

Den stora skillnaden på att sälja bil (vilket jag gjorde mycket som yngre) och sälja båt som man har i båtklubb är att man måste ränna dit för varje visning och det är svårt att boka en kollektiv visning utan man tar varje spekulant vid olika besök, jobbigt, tråkigt och slitigt för att inte tala om tiden som går åt..

Vid det här laget hörde en äldre herre av sig som liksom var som sedan var en igel och verkligen bombade mig med mail och samtal om att han ville ha båten och han hade dessutom kollat upp båtens egentliga värde hos en marina och precis det beloppet ville han betala.. Det höll på att bli affär men sedan dog han. Inte dog som i dog utan hans intresse dog när han insåg att jag inte skulle dumpa priset till hans nivå.

Typ här känns det lite segt, börjar nästan fundera att skita i hela försäljningen och kanske fortsätta på våren efter service och hela rengöringen och tältbygget..

Provköra-Båt

Betala Handpenning På Osedd Båt

Sen kommer vi till själva thriller-kapitlet. Det där uppe var mest slit och en plåga, mer drama än thriller kanske.

En kille (vi döper han till köpare1) ringer och säger att han vill ha båten och kan tänka sig betala 10% handpenning utan att ha sett den ens.

Medan jag väntar på att pengarna ska komma in på kontot ringer en till kille (han får heta köpare2) och han vill Swisha över hela beloppet och sen komma och hämta hela båtpaketet samma dag.

Ok, från i princip inga riktiga köpare som vill betala nåt till två som båda vill ha båten osedd. Jag ber att få återkomma till köpare2 för handpenningen den kommer in snyggt på kontot och jag skriver ett litet avtal med köpare1 om att han har en dryg vecka på sig att hämta båten.

Vi åker och tar upp båten, tömmer bryggan på fjädrar och sånt och kör hem båten för lite snabbtvätt. Meddelar köpare1 att båten finns klar hemma men sen hör jag inget, han svarar inte på sms, mail eller samtal på flera dagar.

Börjar fundera att han kanske förhastat sig och ju närmare dead-line vi kommer på vår deal ju säkrare är jag på att han inte kommer hämta båten inom de utsatta datumen och jag informerar köpare2 om läget.

Köpare2 blir då till sig och vill komma och hämta båten direkt men jag vill hålla min del av avtalet och förklarar att vi måste vänta ut hela avtalet..

Köpare1 hör då av sig på sista hämtningsdagen och säger att han inte kommer få tag på någon som kan köra båtsläpet åt honom förrän dagen efter dead-line.

Köpare2 har vid det här laget rest utomlands men vill gärna ha båten och börjar nu leta efter någon kompis hemma som kan komma och köpa båten åt honom. Köpare2 och jag mailväxlar skördar av mail och gör i princip upp alla detaljer om att vi ska ses dagen efter. En kompis till köpare2 och jag har också börjat ringa om lämpliga tider för träff och vi försöker hitta en bra lösning med betalning eftersom Swish kanske inte fungerar från utlandet..

Båten-Såld

Båten Såld och Hämtad

Men så i "sista sekund" hittar köpare1 en svåger som har dragkrok och kan köra båten till Ingarö åt honom. De dyker alltså upp sista dagen i vårt avtal, sent på kvällen och pang! Thrillern är därmed slut, båten slutbetalas via en smartphone och de åker iväg med alla prylar och ett släp med vår f.d. båt på..

Nya ägaren fick ett bra fiskebåt-på-landet-paket, kanske inte billigast på nätet just nu på hösten men komplett och utan några kända eller dolda fel. Bra för honom eftersom han köpte grisen i säcken så att säga.

Så vad är lärdomen om att sälja båt på hösten? Kanske att man ska ha lite is i magen för det kan när som helst kan ringa en eller flera köpare som köper din båt osedd bara sådär. Man får inte heller stänga några dörrar helt för folk kan backa ur eller ändra sig.. Gäller i och för sig allt man säljer oavsett årstid - it's sold when it's paid!

Det var en långbänk om båt-avvecklingen och kanske en av de sista båtinläggen på ett långt tag nu, tidigare inlägg om t.ex. ovan lilla båt hittar i arkivet under Båtliv.

3 Besökare har kommenterat :
Anonym sa...

Varför sålde du pärlan?

//M

FixarFarsan sa...

Ja du M... Vi åkte med den tre gånger denna säsong men någon måste ändå ta hand om den.. Jag orkade inte längre.

Ingemar sa...

Vilken rysare! Jag hoppas min båtförsäljning blir lite mindre spännande för strulande har jag inte mycket tålamod till