-->

Family Safety - Hur Funkar det i Windows 8.1?

Ok, sonen har fått en egen Laptop, den kommer stå inne på hans rum där det hänger massa grabbar mellan 9 och 12 år..

Kan vara bra att hålla dem ifrån vuxenmaterial en lite stund till och jag tänkte därför slå på "Family Safety" i hans Windows 8.1 OS.

Hitta-Family-Safety-Windows-8.1

Starta Family Safety

Först skapar du ett eget administrationskonto på barnets dator och loggar in med det. Sök på family och starta programmet.

Fel-Family-Safety-ej-Uppdaterad-PC

Ändra till "BarnKonto"

Har barnet redan ett konto ändrar du dess typ till ett "Barnkonto" och får du ovan fel så har du kanske inte uppdaterat datorn med absolut senaste uppdateringar.

Windows-Update

Uppdatera Windows

Kör windows update och kryssa i rubbet och gå sedan tillbaka.

Guide-Ställa-In-Family-Safety

Aktivera Family Safety

När minst ett konto på datorn är ändrat till "barnkonto" kan du ställa in vad som ska ska begränsas och hur.

Vad-Kan-Man-Begränsa-Family-Safety

Begränsningar

Family Safety är inget mirakelprogram som tänker själv utan är en webbsida inte taggad som vuxenmaterial så slinker den igenom ja om du inte ställer in att endast de webbsidor du anger får passera filtret men det kanske inte är mest optmalt?

Tidslås är inte heller något jag vill aktivera, man vill ju helst slippa bråka med sina barn precis hela tiden. Detta handlar om att skydda dem, inte mucka med dem.. Inte alltid de förstår skillnaden bara.

Pegi-Levels-Family-Safety

Pegi-klassifieringsnivå

Jag låste allt vuxenmaterial och godkände spel från 12+ enligt Pegi klassningen.

Family-Safety-Varning

Family Safety övervakning

När sonen sedan loggar in får han en liten pop-up om att datorn är övervakad.

Family-Safety-Rapporter-Webplatser

Rapporter till Föräldrarna

Family Safety skickar sedan rapporter om vilka webbplatser ditt barn har besökt och flaggar för skumma siter (ovan är efter mina tester).

Sumering

Family Safety har blivit mycket bättre! Det är enkelt att komma igång men det hade gärna fått stå "datorn måste uppdateras innan du kan aktivera tjänsten" istället för att tjänsten inte gick att nå.

Du måste även vara noga med att inte läcka ut ditt lösenord för administratörskontot, då lär de snabbt förstå att de kan logga på med det och inte fastna i rapporterna som blir jobbiga. :D

Samtidigt som man slår på detta så måste man även prata om internet med sina kids, det lär inte försvinna som en fluga så det är lika bra att de lär sig vikten av bra lösenord, inte lämna ut saker på nätet etc etc..

Har bloggat en del om liknande ämnen, kolla gärna under arkivet och taggen #IT.

0 Besökare har kommenterat :