-->

Byter Tellstick Net mot Nya ZNet Lite

Telldus släppte nyligen en ny styrcentral för Tellstick enheter och detta inlägg kommer handla om varför jag uppgraderade samt hur jag gjorde för att gå från Tellstick Net till Tellstick Znet Lite.

Tellstick-Znet-Lite

Vad bettyder "ZNET LITE"

Den nya styrlådan är lite större, är vit och har en något längre orange antenn och som tidigare en kontakt för ethernet samt ström.

Modellnament har ett "Z" i sig eftersom den klarar av att styra både Z-Wave enheter (lite mer om dessa längre ner) samt de gamla 433MHz "Nexa" enheterna.

Den heter "Lite" eftersom den endast kan skicka styrsignaler till 433 MHz enheter och inte kan ta emot data från sensorer på detta nät.

Det ska komma en ZNet Pro senare som ska klara dubbelriktad kommunikation mot både Z-Wave och 433 MHz enheter samt att den även är mer öppen för annan mjukvara.

Znet-Lite-Manual

Manual & Inkoppling

Jag packar upp, ansluter antenn, kopplar in ethernetkabel och ström, ungefär det som står i manualen. Styrboxen börjar nu koppla upp sig mot internet och registrera sig på Telldus Live.

Byta-Telldus-Net-mot-Znet

Telldus Live

Om du som jag redan har ett konto på Telldus live så loggar du in där och väntar tills nya Znet Lite enheten dyker upp.

Proove-Fjärrströmbrytare-Znet-Lite

Behöver Du Både Net + ZNet Lite?

Jag valde att flytta över alla enheter från gamla Net v4 till nya ZNet Lite men har du många 433MHz baserade sensorer som t.ex. skickar värmedata, knappar för ljusomkopplare eller fuktsensorer så måste du köra båda Telldus-styrboxarna tills nya ZNet Pro kommer.

Tellstick-Net-ZNet-Lite-Platser

Radera + Registrera Om Enheter

Jag hade hoppats att man kunde flytta (drag and drop skadad?) eller registrera om enheterna mot den nya ZNet boxen utan att radera dem men hittade inget annat sätt än att ta bort den gamla Net baserade platsen och börja om helt då radering även tog bort alla scheman.

Kompatibla-Enheter-Znet-Lite

Lär Upp + Skapa Scheman

Jag hade sedan tidigare märkt alla dosor så det gick rätt fort att lägga till dem en och en men har man många inbyggda kan detta moment vara lite tidsödande.

Riktigt trevligt gränssnitt är det i alla fall med alla loggor. Nu när Znet Lite stödjer Z-Wave så är floran av enheter minst sagt stor.

433Mhz-Z-Wave

433 MHz vs Z-Wave Fjärrbrytare

Ovan ser ni en äldre 433 och en 868 MHz fjärrströmbrytare, den högra är alltså Z-Wave.

Z-Wave har dubbelriktad kommunikation, när man tänder den så svarar den tillbaka med en verifikation att den verkligen HAR tänt, de äldre 433 MHz baserade brytarna har inte denna funktion.

zWave-Mäter-Elförbrukning

Z-Wave med Inbyggd Elmätare

Vår nya Z-Wave brytare hade även en inbyggd elmätare som skickar tillbaka info om live-förbrukning samt hur mycket den inkopplade enheten dragit totalt. Ovan ser ni mobilappen som visar den gamla ljusstaken i köket med glödljus.

Z-Wave enheter/sensorer med batteri sägs också vara strömsnålare eftersom de inte kör på full sändareffekt om de inte behöver.

Test-Tellstick-Znet-Lite

Summerar Flytten Till ZNet Lite

Nu kör vi endast ZNet Lite i vårt "smarta hem" och gamla Net enheten ligger nerpackad i garaget ihop med de gamla sensorerna.

Flytten hade kunnat göras lite smidigare om enheter hade kunnat migreras över mellan gamla och nya styrboxen. I mitt fall gick flytten ändå smidigt och när man ändå reggar om alla enheter så kan man passa på och bättra på namnstandard samt göra smartare scheman.

Update 2016-12-11

Nu har jag publicerat ett nytt inlägg där jag byter ut Znet Lite mot Znet Lite V2 eller "Pro" som den borde hetat, du hittar inlägget via nedan arkivlänk..

Här hittar du alla mina andra inlägg taggade med #SmartaHem.

4 Besökare har kommenterat :
Anonym sa...

Tjenare Fixarfarsan,
Jag trillade över din blogg när jag surfade runt och letade efter info om Z-wawe och 433-tellstick.

Mitt teknikintresse säger mig att vårt hus verkligen behöver bli lite mera smart. Tellstick net är ju billigare att komma igång med medans z-wawe har sina fördelar som du skriver om att alla manicker rapporterar tillbaks att de utfört dess tilldelade uppgift.

Jag är nyfiken på vad det var som gjorde att du bytte. Något du saknade eller hade problem med via tellstick ner? Vad tycker du om z-wawe efter bytet?

Från en annan farsa

FixarFarsan sa...

Tjenare en annan Farsa!

Z-Wave enheter är klart stabilare och går att lita på mer men är inte det dödsviktigt så funkar gamla billigare 433-enheterna riktigt bra, de går att optimera med flera omsändnignar etc.

Hade jag varit du hade jag köpt nya "Z-WAVE GATEWAY TELLSTICK ZNET LITE VER2" som stödjer dubbelriktad kommunikation mot både Z-Wave OCH 433 enheter och sedan kombinerat 433 och Z-wave sensorer och brytare beroende på vad som är viktigt.

FixarFarsan sa...

Det kommer ett FixarFarsan-test av Tellstick ZNet Lite Ver2 lite senare i år. Ska bli intressant att se hur 433 baserade värme/fuktsensorer och andra mätare funkar ihop med Z-wave enheter och vise versa..

Anonym sa...

Ah!
Tack för tipsen. Ser fram emot att läsa testet senare. Spännande att se hur 433:orna klarar sig.

/En annan farsa