Kickstarter Kampanjer - Tiggeri Eller Sponsring?

Har roat mig med att läsa på om kickstarter kampanjer efter att först ha läst detta blogginlägg om galna kickstarter kampanjer som genom humor fått ihop bra mycket mer än de bett om från början.

För er som inte känner till vad konceptet "kickstarter" är så kan man säga att det är en form av organiserat tiggeri (crowdfunding) där idémakaren först presenterar sitt planerade projekt och ber sedan om en viss summa pengar mot att uppbackarna får en belöning tillbaka OM kampanjen når sitt mål och kickar igång..

Apple-Kabel-Söndertrasad-Men-Laddar

Vad Tiggs Det Pengar Till Då?

Är det en ny produkt som skall tas fram så står det ofta att man får en eller flera produkter hemskickade mot att man tidigt i starten bidrar med X antal kronor till uppstarten. Ju mer man bidrar, desto finare är premien man får hemskickad. Oftast är produkten värd något mer än själva beloppet du satsar.

Är det ett nytt datorspel som ska utvecklas så får man oftast för en rätt blygsam summa (om man är tidig supporter) ladda ner spelet i olika beta-stadier men givetvis även när det är färdigt.

Sponsrar man olika ätbara produkter så kan man få odlingsmark eller träd döpta efter sig. Eller varför inte sponsra en hel grupp olivträd och därefter få olivolja skickad till dig varje år (står dock inte om detta gäller för all framtid).

Sponsrar man ett filmprojekt genom att skänka hela sin månadslön så kan man få sitt namn på filmens IMDb sida samt i eftertexterna, klart värt eller hur? Ok, man blir kanske även inbjuden till premiären och får gå på den röda utrullade mattan som Bruswille..

En salig blandning olika kampanjer ligger ute på kickstarter, många projekt är väldigt seriösa saker men även mycket oseriöst trams. Vissa av dessa tramskampanjer har blivit grymt virala som jag inledde med och fått massor av sponsorer och därefter blivit något mycket större än de från börjar var tänkta att bli.

"All Or Nothing"

Alla Kickstarter kampanjer är tidsbegränsade och "All-Or-Nothing" innebär att om inte den utsatta summan uppnås före deadline så dras det inga pengar av de som valt att sponsra. Alltså så kan man välja att sponsra ett projekt utan att riskera att kasta pengar i sjön ifall projektet inte blir av. Sedan kan man diskutera om de som fått dina pengar nyttjar dem på bästa sätt.

Även om jag generellt är emot all form av tiggeri så är kickstarter lite ballt och hade jag inte varit så trött i huvudet som jag är just nu så hade jag klurat ut något smart, roligt projekt att tigga pengar till.. :)


Detta kickstarterinlägg presenteras i samarbete med Ruby Fortune.

Berätta om DITT projekt?

Jag hade t.ex. kunnat tänka mig skapa något nytt kring elcyklar, en innovativ, helt ny typ av elcykel som inte finns på marknaden ännu?

Men jag tänker, om man nu får ihop summan man ber om. Måste man inte ha förberett allt så att man är redo OM man nu får ihop pengarna? Ska jag bygga en ny elcykelmodell t.ex. så måste jag väl ha en verkstad att bygga prototypen i eller ha nätverkat med någon redan känd cykelbyggare som kan stå för design, verkstad och mekaniker och dessa ska väl stå med då redan från början.

Näe, jag tror jag är mer en sådan som lägger upp ett mindre seriöst projekt, t.ex. att cykla från Sveriges nordligaste punkt till den sydligaste på 10 dagar. Alla som sponsrar resan med tigerbalsam och sportdryck blir omnämnda i alla blogginlägg om resan?

Va, tyckte du inte detta var en bra kampanj? :D Berätta istället om DIN grymma idé..

0 Besökare har kommenterat :