-->

Rengör Cykelkedjan Übernoga Innan Du Vaxar Den

Att cykla ofta, långt, i regn och kanske även i minusgrader sliter en del på en cykel och för att minimera slitaget så tvättar man och oljar rörliga delar dagligen, eller det är något jag försöker att göra!

Rengöra-Smutsig-Cykelkedja

Underhåll Av Cykelkedja = Viktigt

Jag har kört med "wetlube" och den smörjer bra men drivpaketet blir svart som sot och drar till sig mycket gegga så efter vintern ser det ut som ovan.

Rengöra-Shimano-Kassett

Rengöra Växelkassett På Cykel

Körde därför ett mer noggrant putspass i helgen och blev rätt nöjd med resultatet då ovan cykel rullat snart 2500 km sedan höstlovet 2018.

Ska man vara riktigt grundlig så tar man av kassetten men då behöver man en kassettpiska och en specialhylsa, du hittar mer om hur du gör under arkivtaggen #Cykel.

Jag putsade utan att montera bort något och det går också rätt bra om man har tillgång till vattenslang, smala remsor av trasor, en gammal tandborste, en diskborste, en smal skruvmejsel och en del tålamod.

Vax-Smörja-Cykelkedja

Vaxbaserad Kedjesmörjning

När kedjan ser helt ren ut från olja/fett så låter du den torka helt och lägger sedan på en sträng med sån ny vit vaxbaserad kedjesmörj och trampar igenom alla växlar under ett par minuter.

Tycker vaxet fungerar bra som smörjmedel och gör även kedjan väldigt tyst, eller så är det bara för att den är så ren.

Uppdaterar detta inlägg efter ett par hundra mils cykling så får vi se hur ren den vaxade kedjan håller sig jämfört med den gamla wetlube oljade diton.

2 Besökare har kommenterat :
Anonym sa...

Sååå, hur gick det med vaxet?? :) naemi.naslund@gmail.com

FixarFarsan sa...

Vax är suveränt, har det även på motorcykelkedjan nu