-->

Byta Ut Trasigt Plasttak/Balkongtak

Ett gammalt plasttak över balkongen med massor av hål är ingen hit när en regnig höst är i antågande så detta inlägg skall handla om hur man byter ut ett sådant.

Byta-Trasigt-Balkongtak-PlasttakTa-Bort-Plasttak

Riva/Skruva Bort Gamla Taket

Detta plasttak är på andra våningen, inte jättehögt upp alltså men att stå länge på balkongräcket utan säkring är ingen hit.

Så jag tog min nya multisåg (mer om denna snart under #Verktyg) och sågade upp ett hål i gamla taket på två ställen så att man på en liten målarstege mitt på balkongen kunde klättra upp och nå alla gamla skruvar.

Forsla-Bort-Balkongtak

Forsla Bort Gamla Taket + Köpa Nytt

Det gamla taket lossnade sjukt lätt och i samma veva insåg jag att en "regel" också behövde bytas då den inte längre var helt frisk.

Byggskräpet rullade jag ihop, spände ihop till en rulle och körde bort och körde samtidigt hem fyra nya takplåtar i PVC.

Skruva-Fast-Plasttak-Rätt-Skruv

Kapa + Skruva Fast Nytt Plasttak

De nya takbitarna sågades ner till 230cm så att de blev lika långa som grannens tak och de första tre bitarna gick att skruva fast om man har långa ap-armar som jag har och en lätt, stark skruvdragare.

Köpte såklart nya tätade takskruvar (vita) och passande bits till dessa för att göra det så enkelt som möjligt för mig.

Nya regeln längst ner fick jag anpassa lite då de gamla var 40x40 och den nya 45x45 så även här fick multisågen komma till hjälp ihop med ett stämjärn så att regeln sjönk ner till 40mm höjd.

Nytt-Plasttak-Balkongtak

Nytt Ljust & Tätt Plasttak På Plats

Sista takskivan var lite strulig, såklart när man var lite trött och bara ville smacka dit den. Säkrade mig med sele mot takbjälken och stod sedan på tå på balkongräcket för att nå att skruva de flesta skruvarna. De sista skruvarna längst bort nådde jag att skruva genom att låna en stege och klättra upp på husets tak på andra sidan huset, sedan knata över taket och slutligen skruva fast skruvarna den vägen.

Nya taket tog en heldag att byta om man räknar in att köpa virke och köra bort det gamla.

Materialkostnad låg runt 1200:- med skruvarna å regeln och det är lite konstigt att inte bostadsföreningen sköter denna typ av yttre underhåll men enligt styrelsen så är taket den boendes ansvar att underhålla då det inte är "standard".

Läs gärna mer om detta boende under arkivtaggen #61kvm.

2 Besökare har kommenterat :
Anonym sa...

Snyggt jobbat!

Nu syns det även utifrån att det är
Fixarfarsan som bor där!

Jag gillade första bilden på skräpet,
fick titta länge och även hämta
glasögonen för få ihop vad jag såg!

//M

FixarFarsan sa...

Jag och mobilkameran, vi leker ibland.. ;)