-->

Felsöka/Laga Dator Med Virus (Eller PC Som Vägrar Boota Upp)

Laga trasiga datorer på fritiden är faktiskt rätt trevligt och speciellt trevligt blir det när det ärligt uppskattas av den man hjälper.

Få Liv I "Trasiga" Gamingdatorer

Fick göra just detta för ett tag sedan, två döda gamingdatorer som hade olika krämpor.

Den första hade fått in massa virus och den andra hade helt plötsligt slutat att starta utan Windows utan stannade på en blå skärm där det stod att en enhet som var kopplad till datorn slutat fungera.

Dator Som Vägrar Boota Upp Windows

Till Lenovo-datorn som vägrade starta upp Windows så laddade jag ner ett Linuxbaserat diagnostikprogram som man bootade på USB och som gick igenom all hårdvara och som ni ser så lös det grönt, med andra ord var felet i mjukvaran.

Försökte sedan en bra stund att laga bootfilerna via Win10 media men lösningen var att ominstallera Windows 10 från USB minnet och radera alla partitioner för att sedan låta Windows skapa upp en helt ny partition.

Det är rätt smutt numera att man kan ladda ner senaste Windows 10 från Microsoft och installera det från ett USB minne och när Windows sedan är uppe så aktiveras den med gamla OEM licensen (så länge man inte bytt ut för många delar i datorn för att få liv i den, då får man ringa Microsoft och be dem att aktivera licensen manuellt).

Samma Även På En Virussmittad Dator

Den andra datorn hade fått massa fula virus i sig som  även hade låst BIOS med lösenord så att man inte längre kunde ändra bootordning till USB för att den vägen kunna blåsa datorn ren.

Detta lösenord får man enkelt bort genom att ta bort CMOS batteriet, ta en långpromenad och sedan stoppa i det igen.

Därefter gör du samma procedur som på dator nummer ett, bara att installera om Windows 10 från USB och kolla sedan att datorn är fri från virus innan du fortsätter att installera alla dina spel och andra program.

Dator två var en ACER och jag måste säga att drivrutiner och annat är mycket bättre hanterat på en Lenovo. På en Lenovo behöver man inte kunna något utan Lenovos program på hemsidan scannar och installerar det som behövs.

Läs gärna fler liknande inlägg under #IT eller #Gaming.

0 Besökare har kommenterat :