-->

Min Cancer - Operation, Cellgiftsbehandling (Och Andra Reflektioner)

Cancer drabbar verkligen alla, ingen går säker och i somras var det min tur att få höra det där overkliga beskedet - Du har cancer och måste opereras redan nästa vecka på Måndag.
Hade inte tänkt lägga ut något om detta här, eftersom denna kanal är en rätt opersonlig "teknikblogg" men vaffan, nu gör jag det ändå!
Teknikinlägg kommer det ändå massor av framöver så ett litet blödigt inlägg om Cancer pallar ni väl? ;)

Aldrig Tidigare Sjukskriven

Jag fyllde nyligen 47 år och har hittills klarat mig från att läggas in på sjukhus. Har heller aldrig opererats tidigare och vad jag minns så har jag aldrig sjukanmält mig eller varit sjukskriven sedan 1994 då jag började jobba, så det var mycket nya erfarenheter på en gång.

Men operationen gick bra, det var mindre dramatiskt än jag trodde.
Huvudtumören togs bort helt men efter uppvaket fick jag direkt beskedet att skiten hunnit sprida sig och att jag skulle få tre rundor med cellgifter men först skulle operationssåret få läka.

Cellgifter=Cytostatika=Kemoterapi

Cellgifter eller Cytostatika som det egentligen ska kallas fick jag sedan dels via dropp (två olika sorter) och så en tredje sort via en jättespruta i skinkan måndag, fredag och måndag veckan efter (dag 15). Jag fick åka hem efter den röda cytostatika påsen var tom om jag lovade att dricka minst två liter vatten när jag kom hem!

Dropp körde man måndag till fredag på sjukhuset var 3:e vecka och första kuren var lite av en smekmånad. Man visste inte riktigt vad som väntade så jag körde Teams-möten och jobbade medans det droppade på och även till och från KS i sjuktaxin.
Efter varje avslutad kur, direkt på Lördagen började man ta sprutor hemma (varje dag i 8 dagar) för att bygga upp kroppens immunförsvar. Min kropp reagerade kraftigt på dessa sprutor, fick hög och hård vilopuls (90-95), hade värk överallt, kände mig skakis och trodde ärligt jag skulle få en hjärtinfarkt. Efter första kuren fick jag även någon form av känd feber och blev inlagd på intensiven med antibiotika under ett par dygn. Låg isolerad i ett eget rum med fantastisk mat via "room service" och egen TV, så bättre än att ligga ensam hemma faktiskt!
Första bilden längst upp är efter första cellgiftskuren då fjunen på hakan började lossna i klasar och så även på skallen. Därför rakade jag av allt och de har faktiskt inte kommit tillbaka än.. I am still en uppsvälld babyface!
Cellgiftsbehandlingen pågick i totalt nio låånga jobbiga veckor och varje kur var alltså tre veckor. I slutet på varje kur hade man ett par dagar då man inte mådde piss, men sedan började det hela om igen.
Jag anmälde mig även till en Cancerstudie så det stacks en jäkla massa i mina armar (extra blodprover före/efter varje kur t.ex.) och än idag är båda armvecken lite blåbruna. Men förhoppningsvis kommer dessa blodprover/tester till nytta i cancerforskningen.

Massor Av Piller

För att man inte skulle spy i en hink konstant under behandlingen så åt man rejält med piller mot illamående och olika magproblem.

En hel hög (24st) med kortison t.ex. som gjorde att man blev pigg på kvällarna, svullnade upp och fick en fin varm solbränd hud.

För varje kur mådde man mer och mer SKIT så i slutet tog man alla extrapiller mot illamåendet som man bara fick av den fantastiska cancerpersonalen på KS, alltså tillägg till ovan hög med piller.

Färdigbehandlad

Nu har jag tagit mig igenom cellgiftsbehandlingen. Cancern syns inte längre på skiktröntgen men jag behöver gå på rätt täta kontroller första tiden och sedan allt glesare i fem år.
Det Cancern har lärt mig är att inget varar för evigt, ta var på tiden och prioritera de/det som är viktigt för dig.

Lång Krävande Rehab

Nu har min rehab-resa tillbaka börjat. Direkt efter sista behandlingen klarade jag knapp av att gå upp för trappan hemma utan att få så hög puls att jag tappade synen och höll på att tuppa av.

Jag gick ändå ut flera gånger dagligen under hela behandlingen (fast bara runt kvarteret) för att minimera risken för blodpropp, men fick inte anstränga mig då det kunde ge mig en infarkt så, väldigt lugn sparsam motion.

Idag när jag skriver detta så klarar jag 10.000 steg om dagen igen så det går framåt men jag får inte styrketräna ännu eller renovera med tunga lyft, I am still helt sjukskriven ett par veckor till.

En annan sak läkaren poängterade var att jag behövde äta sånt som höjde blodvärdet då mitt Hb bara låg på 80. Så blodpudding har åter blivit en del av vardagen, sist man åt blodpudding var väl under dagisåren..

Cancer Gör Något Med Oss Alla

Det finns människor i mitt liv som har stått vid min sida genom hela behandlingen och dagligen stöttat mig på olika sätt, Tack till ALLA er! Detta praktiska och mentala stöd betydde massor och jag vet att alla ni kanske inte kommer läsa detta men ändå.. TACK!

Sedan har jag fått kärlek, omtanke och stöd från flera som inte stått mig så nära tidigare, också härligt så Cancer är inte bara av ondo!
Tyvärr har Cancern och den tuffa behandlingen även gjort att man tappat kontakten med vissa men inte ens FixarFarsan kan Fixa allt.

Dags Att Runda Av Va?

Sådär, det var typ allt jag ville säga eller skriva om detta, nu vet ni vad jag har pysslat med under ett par månader så nu återgår vi till inlägg om renovering av #Radhus och kanske även nåt #Biltest?

2 Besökare har kommenterat :
Robert sa...

Intressant men jobbig lösning. Fifan för cancer.. Fortsätt kämpa

Joakim sa...

Oj, jättejobbigt att få diagnosen och denna tuffa behandling och härligt att höra att det gått bra.