-->

Test: Audi A6 3.0 TDI 245hk Quattro

Nya Audi A6 3.0TDI årsmodell 2012 är en helt annan bil än den förra Audin jag Testade först (länk: Test av Audi A6 177hk) fast på utsidan kan jag inte skilja bilarna åt så lätt.

Audi-A6-2012-3.0-TDI-245hk

Test-Audi-A6-245

Audi-A6-Sedan-2012-Test

#Exteriör

Fronten är lika snygg på båda. Fälgarna ser också väldigt lika ut. På håll bakifrån ser man att detta är en Audi A6:a med lite större motor eftersom den har två utblås, ett på varje sida.

#Ekonomi

Denna bil hade även Audi’s fyrhjulsdrift Quattro och ett grundpris på 470000:- (140’ mer än den mindre 2.0 TDI modellen).

Skillnaden i grundpris är som en hel liten bil men så är också 3.0 TDI nåt i hästväg! Den stora 3-liters V6:an med Turbo trycker iväg bilen med alla sina 500 Nm och det är en sann njutning att få köra denna bil.

Audi-A6-HUD

#Drivlina #Körglädje

En användbar funktion var HUD som visade hastigheten på vindrutan.

Trots torr fin sommarväg märks Fyrhjulsdriften Quattro och den hjälper till att suga fast bilen i vägen likt en osynlig kraft. När man lämnar Apex.. jag menar kurvor så känner man hur bakhjulen trycker fram bilen ut ur kurvan och det ihop med en stark kamin under huven gör att man gärna kör bilen länge. När jag var ute slocknade min lilla son till motorns morr och provturen blev tack vare detta extra lång.

Chassiet på 3.0TDI känns också fastare än på den mindre modellen men inte alls stötigt som vår lilla sänkta Polo. Ett bra test var precis utanför Audi där asfalten höll på att lappas och det fanns många skarpa och höga kanter. Nya Audi A6:an gick tyst och fint över dessa utan några missljud.

Efter den långa provturen hade färddatorn räknat ut att vi i snitt hade förbrukat 0,8 liter Diesel per mil. Enligt faktabladet skall denna monstermotor gå att köra blandat på bara 0,6 L/mil och då släpper den “bara” ut 158 CO2 g/km. Fantastiska siffror tycker jag för en bil som har en tjänstevikt på 1795 Kg och en glädjemotor!

Audi-MMI-Reglage-A6

#Dubbelkopplingslåda #MMI

Ännu fler rattar på denna mer välutrustade bil. Hann inte kolla vad allt var utan njöt av körningen istället :)

Bilens 7-växlade dubbelkopplingslåda S-tronic och jag kom däremot inte riktigt överens. Vid aktiv körning var det inga problem, då växlade den snabbt och effektivt, där har jag inga synpunkter. När man tog det lite lugnare däremot, vid rondeller och små köer så kändes den som en traditionell automat (varför jag även trodde det var en sådan?). Det finns kanske en teknisk förklaring till dess beteende som att växellådans dator måste lära sig “min” körstil under x antal mil men under min provtur önskade jag att den kunde bete sig lite mer som de DSG lådor jag kört med, t.ex. den i gamla Passat R36.

Framstolar-Audi-A6

Baksäte-Audi-A6

#Interiör #Stolar

Tittar man in i bilen så ser det nästan ut som i 2.0 TDI. Sätena är i stort sett lika men har mocka/alcantara i mitten. Känns  lyxigt och man glider inte runt som på tyg.

Färddator-Förbrukning-Audi-A6-TDI-3.0

#Funktioner

Start/Stopp tekniken används även på denna bil och fungerar bra. På en automat känns den extra naturlig på nåt sätt.

Audi-A6-Multimedia-Screen

Audi-A6-Instrumentpanel

#Multimedia

En stor multimedia-bildskärm gled upp när bilen startades men inte heller denna hann jag titta närmare på idag. Den gled ner lika snyggt igen när motorn stängdes av och gömdes i instrumentpanelen.

Audi-A6-Avant-Quattro-Rear

#GamlaAudiA6Avant

Satt i kö bakom gamla A6 Avant:en en stund och kom fram till att jag gillar den förra modellens baklyktor bättre (utan att börja snacka lysen igen).

#AudiA6TDI3.0 #Summering

3.0 TDI är en väldigt dyr bil och går säkert att utrusta så att den går från att vara Dyr till Svindyr men är pengar inget hinder så får du en otroligt underhållande bil att ratta året om och du behöver inte heller köpa utsläppsrätter eftersom den har såpass ren andedräkt.

Det finns även en billigare 204 hästars 3.0 TDI motor ser jag i faktabladet som du får loss utan extrautrustning för precis under 400’000 men då med manuell låda och utan 4-krafs. Men jag skulle panta lite mer burkar och spara ihop till den största pjäsen istället – den som jag fick låna!

Läs gärna fler av mina #Biltester eller inlägg om endast #Audi.

2 Besökare har kommenterat :
Danni sa...

Kul att läsa om provkörningen av denna lyxraket! Jag hade så gärna velat köpa just den här fast i kombiutförande, men med samma utrustning som på min Passat så slutar priset på över 700k, och det går inte :(

Måste tyvärr ge dig bakläxa, för övrigt. S-tronic ÄR Audis namn på dubbelkopplingslådor, motsvarande VWs DSG, så det är ingen gammal taxiautomat i den där bilen!

FixarFarsan sa...

Du har så rätt!! Såg det själv (låter som en dålig bortförklaring..) i en artikel om nya A6 jag satt å läste efter publiceringen men du hann kommentera innan jag uppdaterade texten i inlägget.

Tyckte den kändes precis som en "taxiautomat" (lite fel å säga så med tanke på att många passat med DSG rullar som taxi men folk fattar :) när man körde långsamt i ryckig kö som det är på många 50 vägar med övergångsställen och rondeller. Därför jag skrev så och jag kände precis likadant när jag testade Ford S-Max förut som också hade Ford's variant av dubbelkopplingslåda.

Vore intressant att långtesta en sådan här Audi och se om man ändrar åsikt efter ett par veckor eller jag kan tänka mig låna bilen till nästa vår faktiskt :)