-->

Snowareg Fakta (Touareg Med Larvfötter)

Alla som följer Volkswagen Sverige på sociala medier har sett den, deras larviga (sorry, dålig ordvits) reklampelare Snowareg.

Nej, jag har tyvärr inte fått provköra den men man blir ju lite nyfiken på hur de gjorde när de 2011 tog en fullutrustad Touareg V8 TDI och byggde om den till detta häftiga snömonster.

Är Snowareg Registrerad med Larvfötter?

Snowareg står idag avställd (tror faktiskt inte den är reggad med larvfötterna) men visas ofta upp på olika VW event och körs på inhägnade områden.

Snowareg-Maxhastighet-Fakta

Lånade ovan högst aktuella bild på bilen från twitter (@VWSverige) och den ser ju onekligen ombyggd och vild ut men börjar man luska lite så är det ett "bolt-on kit" som monterats istället för hjulen.

Eftersom larvfötternas geometri är som en pyramid och luftfjädringen fortfarande finns kvar men något omprogrammerad så måste man modifiera hjulhusens nederkant på Touareg, speciellt framför de bakre hjulhusen ser man att det fattas en bit. Tror även att stötfångarna fram och bak har gjorts lite luftigare nertill.

Snowareg Toppfart?

Maxhastigheten med larvfötter är 64 Km/h och fästet på ren is är nog sämre än med dubbade vinterdäck trots att markkontakten är mycket större. Alla som kört snöskoter på en plogad isig parkering vet hur bra greppet (inte) är :) I terräng och snö däremot, där måste den 800 Nm starka Snowareg härska över kung bores vita hinderbana.

Svänga kan Snowareg också, vändradien är inte larvigt dålig utan ska vara precis densamma som med vanliga hjul.

Snowareg på Asfalt?

Men köra på asfalt eller andra hårda underlag som blir varmare än 26 grader ska man inte göra i mer än cirka 2 mil. I terräng finns ingen sådan maximal körsträcka innan larverna måste vila utan d ä ba å åk.

www.mattracks.com-150-chevy-suburban-1

Larvfötterna kommer troligen från mattracks.com som tillverkar larvfötter till traktorer, fyrhjulingar och så pickupper samt SUV:ar.

MATTRACKS-88-SERIES-88M1

Kikade runt lite hos Mattracks och jag gissar att ovan "88 Series" är den modell som Volkswagen Sverige monterat på Touareg:en.

88 serien är lämplig för bilar upp till 3992 Kg, är gjord för SUV:ar och ser väldigt lik ut den som Snowareg har monterad.

Ketten-Snowareg-2001

Ketten-Touareg 2001

#Snowareg är inte den första Touareg som fått larvfötter, visste att jag sett en äldre Touareg med samma ombyggnad och den kan man se på Volkswagen museet i Wolfsburg (bilden ovan har jag lånat från instagram-kontot @volkswagensverige). Ketten-Touareg från 2001 hade W12 på 420hk, nästan som en äkta pansarvagnsmotor det!

År 2001 förresten? Hade för mig att Touareg lanserades först 2002?

Vem behöver Larvfötter på sin Bil?

Om vi bortser från PR-bilarna en stund, vem sätter larvfötter på sin bil och gör den i princip obrukbar utanför terrängen?

De enda anledningarna jag kommer på är att man vill få bättre grepp och friktion i terräng eller sprida ut bilens vikt på känslig mark så att fordonet inte sjunker ner och gör lika djupa spår som med hjul.

Men vilka gör detta? Pensionerade Pansarvagnsförare? Bönder som vill köra sin SUV över åkern? Pistvakten som vill kunna ta Pickuppen upp till toppstugan eller skogsvaktaren som vill sätta suv-kant på tillvaron?

Nu har jag fått Provköra Snowareg :)

Nu har Volkswagen Sverige låtit några motorjournalister fått provköra Snowareg och jag råkade vara med på det eventet.

Läs gärna mitt andra inlägg där jag testar Snowareg (länk).

5 Besökare har kommenterat :
Kalix sa...

Jämföra snowareg med en skooter är nte helt rättvis för suvven väger mycket mer och ger bättre grepp, tuff kärra annrs!

FixarFarsan sa...

Jo, #Snowareg är Volkswagens första snöskotermodell! ;)

FixarFarsan sa...

En provkörning av #Snowareg verkar bli verklighet väldigt snart och det tycker jag ska bli larvigt spännande.. ;)

Nils sa...

Ska bli kul att höra hur Snowareg kändes att köra. Läste någonstans att ombyggnaden kostat 250' och att satsen med larvfötter kommer från Amerikanska Mattracks (precis som du för övrigt skriver).

FixarFarsan sa...

Ska verkligen bli kul att testa bandvagnen #Snowareg, ser nästan mer fram emot den turen än den officiella bilen vi ska testa, men bara nästan.. :) 250' låter inte helt omöjligt, 50' per hjul och så lite jobb med karossen..