-->

Skyddda Dig mot Virus & Kapade Facebook Konton

Senaste tiden har det skrivits mycket om hur lätt det är att kapa någons Facebook konto. Det står i många artiklar att ditt konto kan kapas med bara ett par klick och det stämmer under vissa omständigheter..

Det som inte alltid lyfts fram i artiklarna är att det främst rör sig om Wi-Fi nät, alltså trådlösa och okrypterade nät på tågstationer och andra publika platser. Så genom att stänga av ditt trådlösa nätverkskort är dina Facebook hemligheter direkt bra mycket säkrare.

Blir inte samma nyhetsvärde om det står så på löpet – “Ditt Facebook konto skulle kunna bli kapat i vissa fall” eller hur?

Har fått frågan “du som håller på med IT, hur ska man skydda sig” flera gånger de senaste dagarna. Det visar hur media kan skrämma upp folk och samtidigt hur viktigt Facebook har blivit :) Jag skulle hellre förlora Facebook än t.ex. min webmail men det bästa är självklart att inte bli av med något av dom.

Det finns en hel del små enkla saker som du kan göra för att höja säkerheten väsentligt. Jag skriver ner de första 10 sakerna jag kommer på:

1. Stäng av trådlösa nätverkskortet (Wi-Fi) om du inte absolut måste ha det på. Detta gäller Bärbara datorer / Laptops men även Iphone och mobiltelefoner. Denna avstängning sparar även ditt batteri. Denna ändring är ungefär som att sätta på sig bilbälte i bilen, höjer säkerheten från 0 till 1.

2. Istället för Wi-Fi, skaffa ett Flat rate / Fastpris abbonemang för Datatrafik på din Iphone / telefon och surfa via det istället.

3. Kör trådbundet internet hemma, alltså använd en kabel. Jag hade tur och hittade en massa tomma rör i väggarna när vi flyttade in så där drog jag nätverkskabel (Cat5) och fick 2st RJ-45 uttag i stort sett varje rum. Då får du samtidigt ett stabilt nätverk som aldrig får dålig signal eller väntar på DHCP adress. Finns även flera bra modeller av powerlan idag så att du kan ha bredbandsmodemet i t.ex. hallen eller första jacket och ändå ha en massa internetanslutna datorer å spelkonsoler i vardagsrummet eftersom signalen går över elkablarna istället, läs om en bra produkt här.

4. Slå på routing i ditt bredbandsmodem. De flesta bredbandsmodem idag har denna funktion. Detta innebär att du får ett eget internt nätverk hemma (du kan t.ex. få en 192.168.x.x adress istället för 83.12.32.45) som inte är direkt synligt från internet.

5. Vill du ändå använda ett trådlöst modem, ställ in det på högsta krypteringen WEP/WPA/WPA2 dina trådlösa nätverkskort klarar av och ange även vilka MAC adresser som ska ha åtkomst. När alla datorer fungerar bra stänger du av modemets synlighet (SSID). Då ser ingen utanför huset att du har ett trådlöst nätverk. Om du har gamla datorer och endast kan köra WEP standard se då till att använda en svår nyckel som ingen människa kan komma på och spar den på ett säkert ställe ifall du köper ny dator. Låter säkert som Grekiskan men fråga bredbandsleverantören hur du skall göra om du är osäker.

6. Försök alltid välja inloggningssidor som är krypterade. Detta ser du enklast i adressfältet som då ska börja med HTTPS:// och du skall även se ett låst hänglås nere vid högra hörnet av Internet Explorer. När trafiken mellan webplatsen och din dator är krypterad ser ditt lösenord "mamma” ut som en lång rad skräptecken om någon avslyssnar trafiken.

7. Aktivera funktionen “Delete Browsing History on Exit” i Internet Explorer (se bild nedan) som tömmer inloggningsuppgifter, cookies och andra temporära internetfiler när du avslutar. Detta är lite jobbigt eftersom man då måste komma ihåg alla inloggningsuppgifter till olika webbplatser men ingen som lånar din dator kan snylta på dina konton.

IE säkerhet

8. Använd alltid jobbiga lösenord och byt ofta. Peta in STORA och små bokstäver och siffror (och massa “skräptecken” som %&@#* om du orkar). Försök använda olika lösenord på varje webbsida. Inte samma konto och lösen på Hotmail, Facebook och andra sidor. Detsamma gäller nya påfundet att en Facebook inloggning ska räcka (Facebook Connect) för att komma in på andra sidor. Jag skulle inte lita på Facebook säkerheten även om det skulle vara smidigt.

9. Se till att din dator har en brandvägg installerad och ha den alltid påslagen. Kontrollera och ställ in ditt antivirus så det uppdateras minst varje dag. Samma sak gäller själva Windows, se till att Windows Update kontrollerar ifall det finns nya uppdateringar ofta och att du låter dem installeras.

10. Till sist, besöker man P\O|R/R sidor eller andra webbplatser med kopierade program, spel och filmer riskerar man att dra hem nåt skit trots alla skydd så därför tycker jag att du endast ska surfa hit där du är nu, varje dag och även sprida detta till dina vänner och bekanta – då skulle världen bli så säker och bra..

2 Besökare har kommenterat :
Anonym sa...

Tack för tipsen!
Fortsätt gärna med fler :D

Tackar

FixarFarsan sa...

Varsågod, Kommer nog fler liknande inlägg på sikt :)