-->

Ljuddämpning Under Brummande NAS

Vår rätt tunga QNAP NAS med två hårddiskar står på dygnet runt och är placerad på en hylla i en ventilerad garderob.

Ljuddämpning brummande NAS diskar

Trots en ljuddämpande matta under så genererades resonansljud ut ur garderoben men nu är det slut med detta. Hittade nämligen en tjockare bit skumgummi i garaget och nu är det knäpptyst från skrubben. Kan jag be om störsssta möjliga tysssstnad tack :)

10 Besökare har kommenterat :
Danni sa...

Åh, fiffigt! Jag köpte mig en feting från QNAP med fyra diskar för ett par veckor sen, som nu står i min mediamöbel bredvid min Mac Mini som är mediacenter och lite annat smått och gott som digitalbox, router och skrivare. Jag har inga problem med ljudet, förutom när fläktarna går på max - vilket de börjar göra om jag stänger luckan till möbeln! Självklart blir det alldeles för varmt därinne. Jag provade att ta bort spånskivan som sitter bakpå möbeln bara för att upptäcka att den skivan var väldigt viktig för möbeln stabilitet. Hela grejen blev till ett parallellogram!

Vilken knipa jag satt mig i... Antar att jag får perforera bakstycket och sätta på någon form av fläkt. Känner du till någon sådan som kan vara lämplig?

FixarFarsan sa...

Hmm, jag skulle nog hålborra skivan bak - då får du in luft men behåller mycket av dess stadga mot att ta bort den helt?

Danni sa...

Ja, jag får nog göra nåt sånt. Sitter redan hål för kabelgenomföring, men det går nog lösa rätt snyggt i mitten av skivan. Så kan jag sätta ett par tysta datorfläktar med temperatursensorer för att ventilera. Jag har dock ingen aning om hur man löser ström till datorfläktar. Får se hur det går!

Danni sa...

Var på Inet idag och han jag pratade med där trodde inte det gick att lösa med temperatursensorer utan att man fick sätta en manuell fläktcontroller. Dessutom var hans bästa förslag för strömförsörjningen att ta en (svindyr) laptopadapter, klippa sladden och löda själv! Visst, det går väl göra, men det måste väl finnas ett smidigare sätt att lösa 12V in i en fläkt?

Jaja, jag ska kolla med Kjell & Co och Clabbe O om de har några vettiga förslag.

FixarFarsan sa...

Shit blir värsta projektet det där :(

Du kan inte tänka dig att flytta bort QNAP till en annan plats där den får mer luft?

Annars finns det rätt stora fläktar som använder USB som strömkälla (om du har kvar lediga USB portar på din QNAP), en sån USB fläkt kanske du kan mata möbeln med extra luft med?

FixarFarsan sa...

Kanske du hittar inspiration här i denna tråd?

http://www.minhembio.com/forum/index.php?s=e6a16a6d3910e6a4993a34b42289aa31&showtopic=199096&st=60&p=2775792&#entry2775792

Danni sa...

Mjae, flytta den är inget bra alternativ - finns inga andra bra ställen i vår lilla trea. USB-fläktar brukar inte vara så värst bra, och de fem volt som kommer ur en USB-port är lite för lite för en ordentlig chassifläkt.

Men jag löser nog det på nåt smidigt sätt med en transformator och en sockerbit eller lite lödning. Såg lite intressant i länken du postade - en sån där fläktcontroller hade varit helt perfekt, eftersom den då löser temperaturstyrningen också, och så behöver jag bara fixa ström till controllern och sen från den ut till fläktarna. Tack för tipset!

Anonym sa...

Hej!

Jag måste börja bli gammal och döv för jag hör inget av någon av mina Qnap-enheter.

Har en 219 PRO i klädkammaren och NMP-1000 i vardagsrummet.
Är det diskarna ni hör eller är det fläktljud?

/M

Danni sa...

Hej M!

För min del är det stora problemet att om jag har luckan till mediamöbeln där NAS:et står stängd så blir det för varmt och då går fläktarna på max vilket låter ungefär som om jag stängt in ett rymdskepp i skåpet.

När jag accessarna NAS:et hör jag också diskarna arbeta, i alla fall om jag har luckan öppen, men det är inte särskilt besvärande.

Det är en TS-419P+ jag har.

/D

FixarFarsan sa...

I mitt fall var det nog en dåligt vald placering på en trähylla där det uppstod resonans-brumm men som nu är borta med lite "vibrationsdämpare" :)