-->

Smörja + motionera Kärvande VW bromsok Bak

Det här med kärvande bakbromsar på vår Volkswagen Touran vill ju inte riktigt ge sig trots flera insatser och detta är sista gången jag öppnar bakbromsarna på vår minibuss utan att byta ut delar.

Till nästa gång beställer jag hem nya bromsskivor, nya bromsok, nya belägg, bultar och monteringssatser. Kompletta nya bakbromsar mao!

Smorja-Motionera-Bromsok-Touran

Rensat Garage

Ser ni hur tomt garaget är igen förresten! Har jobbat hårt för att det ska se ut som det gör nu och för att man ska kunna röra sig fritt där. Senast i Fredags kördes en hel bil med bråte därifrån till återvinning och resten åkte upp på vinden. Lite stolt att jag orkar hålla efter så att garaget inte förvandlas till ett förråd.

Bromsok-Rostig-Kolv

Bromsok-Gummidamask

Demontera Bromsok + Smörja

Tog loss bromsoket igen på den sidan som blivit varm igen och ställde det på högkant. Dessa OK är rejält rostiga och man skall inte spruta in oljebaserade medel på gummit, välj bromsolja eller liknande.

Pressa-In-Bromskolv-Handbroms-Bak-VW

Motionera-Bromsok

Verktyg Pressa In VW Bromsok

Sedan kopplade jag in Brake Caliper Tool (läs mer) och pressade in kolven och pumpade direkt ut det igen med handkraft. Två hela pump var lagom. Mätte med beläggen så att kolven inte skulle pressas ut helt. Därefter pressade jag in kolven helt igen med specialverktyget. Upprepade detta ett antal gånger. Varje gång kolven var längst ute öppnade jag försiktigt på gummibälgen och sprutade in bromsolja.

Bromsok-Glidplattor

Kopparpasta På Glidskenor

Tog loss glidskenor och skrapade loss under dem med kniv och stålborste. Återmonterade med kopparpasta.

Bromsok-Bak-VW

Bromsoket Kan Röra Sig Fritt

När bromsoket var på plats testade jag att det kunde röra sig lätt fram och tillbaka i sin glidanordning. För att kunna testa detta måste du ha pressat in oket i botten så att det finns plats.

Fattar inte varför denna sida kärvar egentligen. Hjulet rullade lätt igår när bilen kom hem och även idag när jag lyft upp bilen. Men som jag inledde inlägget, är förbannat trött på bromsar just nu och börjar bli lite småsur på hela bilen faktiskt även om jag gillar den.. :)

Läs gärna mina arkiverade inlägg taggade med #Touran, #Bilservice

2 Besökare har kommenterat :
Anonym sa...

Ja, och problemet som orsakar att detta är dett för-b vägsalt

Henric sa...

använd siliconfett på kolven istället.