-->

Slipa Furutrappa & Förbereda Målning

Den jobbigaste och svettigaste delen i att renovera trappan ligger nog bakom mig nu och efter min sena lunch (klockan 16.00!) är det dags att leta fram penslarna och burken med snickerigrund.

Maskera-Golv-Före-Trappmålning

Maskering-Skydda-Golv-Före-Målning

Slipning Av Lackad Furutrappa

Såhär ser det ut precis i detta nu hemma hos oss. Räknade ihop att jag nu lagt ner 1 timme per trappsteg bara i förberedelser.

Verktyg-Slipning-Furutrappa

Vilka Verktyg Behöver Man?

Ovan ser ni handverktygen jag använde vid slipningen. Jag skippade slipmaskiner helt eftersom de dammar ner hela huset och skulle ändå inte gå att använda (inte de jag har iaf) på den bakre listen då det är så trångt. Med kniven och stämjärnet togs de mesta av listerna bort.

Färgskrapa-Ta-Bort-Mattlim

Färgskrapa - Bra För Limrester

Färgskrapan körde jag på varje trappsteg för att ta bort allt gammalt mattlim med. Kanonverktyg för detta, se bara till att du har ett vasst blad på den!

Handrasp-Renovera-Furutrappa

Liten Handrasp

Den lilla handraspen (brukar användas till gipsskivor) var jättebra till att grovforma de nerkapade listerna med så att kanten blev rund och i stort sett lika över hela trappsteget.

För varje trappsteg man gör går det bättre å bättre. En sak som är viktig att tänka på är att alltid jobba i träets riktning. Kör man emot går det oftast såhär..

Limma-Sprickor-Trapprenovering

Limma + Spackla med Spån

Träet spricker iväg helt okontrollerat. Hände mig ett par gånger och då fortsatte jag från andra hållet.

Hällde sedan i lite trälim och spikade fast fliken med en sån när kabelhållare och spacklade med sågspån efter en stund.

Spiken utanför fliken och så trycker den vita plasten ner fliken i limmet. Blev kanon!

Greovstädning-Slipa-Trappa

Mycket Spån - Lite Damm

När trappstegen kändes klara var det dags att sopa och städa. Med handverktyg blir det mest en stor hög under trappan. Med bandslip utan inkopplad dammsugare hade hela huset varit täckt av ett lager fint trädamm.

Been there när parketten slipades och målades vitt i vardagsrummet, ja det vita golvet ni ser på bilden ovan. Läs mer om projekt "Slipa och Måla Parkettgolv Vita" här. :)

Torka-Slipdamm-Måleritvätt-Furutrappa

Torka Av + Målartvätt

Sista jag gjorde före maskering av golv var att torka bort allt damm. Körde först med en blöt trasa och sedan ett varv med målartrvätt och frottéhandduk.

Nyårsmeny-2011

Nyårsmiddag 2011

Nu mina kära läsare är det dags att vila blåsorna lite och inta min goda lyxiga nyårsmat och sedan sätta igång och måla.

Imorgon kommer en krypande familjemedlem hem och då vill jag komma en bit med färgen ikväll – siktar på två lager grundfärg men det kanske är lite väl optimistisk med 6h torktid.

Missa Inte Mitt Trapp-Arkiv :)

I mitt bloggarkiv hittar du fler inlägg taggade med #Trappa och det senare projektet med täcka in & bygga ett #Trappförråd (ovan bild).

2 Besökare har kommenterat :
Anonym sa...

Hej! Är det endast själva trappstegen som behövs slipas för att målas? Eller måste man slipa räcken och underifrån etc. också?

FixarFarsan sa...

Alla partier som skall målas måste ruggas upp först men jag slipade inte ner lacken helt utan bara så att ytan blev sträv..